Patronul Stelei, Gigi Becali, a fost implicat, ca si anul trecut, in cele mai multe conflicte, el intrind in conflict, printre altii, cu fostul manager general al ros-albastrilor, Mihai Stoica, cu impresarii Ana Maria Prodan si Dumitru Tudor, dar si
Patronul Stelei, Gigi Becali, a fost implicat, ca si anul trecut, in cele mai multe conflicte, el intrind in conflict, printre altii, cu fostul manager general al ros-albastrilor, Mihai Stoica, cu impresarii Ana Maria Prodan si Dumitru Tudor, dar si cu galeria Stelei. Alte scandaluri conatabilizate de Newsin:

Mihai Stoica-Gigi Becali

La 29 aprilie, Mihai Stoica a anuntat ca a demisionat din functia de manager sportiv al Stelei fara a preciza motivele care l-au impins sa ia aceasta decizie. Patronul ros-albastrilor, Gigi Becali, a sustinut insa ca Stoica a fost demis deoarece a facut o fapta care l-a pus in pericol pe el si pe familia lui. Dupa aceasta data, fiecare intilnire dintre cei doi s-a lasat cu scintei. Prima data, in cadrul unei emisiuni televizate, dupa ce Steaua a remizat pe terenul lui CFR Cluj, scor 0-0. La finalul acelui joc Becali l-a acuzat pe Gheorghe Hagi ca nu l-a folosit pe Mirel Radoi in postura de fundas central si din aceasta cauza s-a accidentat Plesan, iar Dorin Goian a fost eliminat, amenintindu-l public pe antrenorul de atunci al Stelei ca il va demite in cazul in care Mirel Radoi va mai evolua ca mijlocas la inchidere. Aflat in studio, Mihai Stoica a intervenit acuzindu-l in termeni duri pe Becali, spunind despre el nu stie sa se comporte cu un "mare stelist ca Hagi" si a evocat un episod petrecut in perioada in care el si Olaroiu erau la Steaua. "Gigi Becali are nevoie de un mascarici la Steaua ca sa ii dicteze echipa. Eu si acum mai am biletelele pe care i le dadea lui Olaroiu in care scria echipa. Aveau si mici greseli de ortografie. Le pastrez chiar daca a scris Ochirosii in doua cuvinte", a spus atunci Stoica. Ulterior, Becali l-a amenintat ca ii va lua un teren in Pipera, pe care i-l donase, fapt ce l-a determinat pe Stoica sa ii faca o vizita la Palat pentru a ingropa securea razboiului. Apele s-au linistit, insa nu pentru foarte mult timp. Dupa meciul dintre Unirea Urziceni si Steaua, incheiat cu victoria ialomitenilor, Stoica si Becali s-au contrat din nou, tot in cadrul unei emisiuni televizate. Finantatorul din Ghencea a lasat sa se inteleaga ca ii va aplica o corectie fizica fostului sau angajat in cazul in care acesta nu inceteaza cu ironiile la adresa sa. Ulterior, Becali l-a catalogat pe Stoica drept "cea mai mare jigodie de om pe care am intilnit-o in viata mea".

Marian Iancu-FRF

Scandalul dintre patronul lui Poli Timisoara si Federatia Romana de Fotbal a izbucnit in momentul in care forul prezidat de Mircea Sandu a decis sa puna in aplicare decizia TAS in privinta palmaresului formatiei de pe Bega. Atunci, directorul general Ionut Lupescu si secretarul general Adalbert Kassai au intrat in vizorul lui Iancu, acesta numindu-i in repetate rinduri "escroci" sau "vagabonzi". Dupa acest episode, Iancu l-a atacat pe Lupescu de cite ori a avut ocazia. Singurul care a scapat de tirul presedintelui lui Poli a fost Mircea Sandu, pe care Iancu il considera "singurul om de onoare din clica FRF". Iancu nu l-a iertat nici pe presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pe care l-a desfiintat dupa finala Cupei Romaniei, acuzindu-l ca a refuzat aducerea unor arbitri straini pentru a-l delega pe fiul sau, Augustul Constatin, astfel incit acesta sa faciliteze victoria Rapidului. Constantin a iesit din vizorul lui Iancu dupa ce FRF a anuntat ca delegarile vor fi facute de Ionut Lupescu. Dupa acest episod, patronul timisorenilor l-a atacat sistematic pe directorul general al FRF, numindu-l "incompetent", si cerindu-i in dese rinduri demisia.

Dumitru Tudor-Becali, Argaseala

Impresarul Dumitru Tudor a declarat, in luna iunie, ca are probe ca presedintele executiv al Stelei, Valeriu Argaseala, a fost corupt in timpul carierei de arbitru asistent. Finantatorul Stelei, Gigi Becali, l-a atacat si el pe Dumitru Tudor, si a cerut sa ii fie retrasa licenta de impresar. "Pai, voi va luati dupa Tudor? Ce sa va spuna el? Pe Tudor sa-l intrebati cit leustean se baga in ciorba", a spus patronul ros-albastrilor, referindu-se la porecla impresarului Dumitru Tudor, caruia apropiatii ii spun "Ciorba". Comisia de Disciplina a FRF l-a sancsionat pe Tusor si a dictat o amenda de 100.000 de lei si o suspendare de 6 luni in urma declaratiilor facute la adresa lui Argaseala. Ulterior, cele doua parti s-au impacat dupa ce impresarul si-a cerut scuze, iar Comisia de Apel a anulat amenda si suspendare dupa ce oficialul stelist si-a retras plingerea.

Gigi Becali-Suporteri Steaua

Scandalul dintre Gigi Becali si suporteri a izbucnit la finalul partidei Dinamo-CFR Cluj, scor 1-0, din finalul campionatului trecut, meci in urma caruia Steaua si-a asigurat prezenta in Liga Campionilor dupa ce a urcat pe locul 2. In semn de multumire pentru victorie, Becali a purtat la git un fular al lui Dinamo si a strigat din tribuna scandarile galeriei ros-albilor, gesturi inacceptabile in opinia suporterilor. La urmatorul meci al Stelei, fanii s-au dezlantuit impotriva lui Becali, injurindu-l si cerindu-i sa plece din Ghencea. Razboiul a continuat pina la sosirea lui Hagi la Steaua, care le-a cerut fanilor sa nu il mai injure pe patron si sa incurajeze echipa, lucruri care s-au si intimplat. Starea de tensiune s-a reinstalat dupa ce Becali l-a fortat pe Hagi sa plece de la Steaua, umilindu-l in public. In perioada in care echipa a fost pregatita de Massimo Pedrazzini, fanii l-au injurat pe Becali la fiecare meci. Numirea lui Lacatus pe banca tehnica a Stelei a avut darul de a-i calma pe suporteri, injuraturile la adresa finantatorului auzindu-se din ce in ce mai rar, cu preponderenta la meciurile pe care Steaua nu a reusit sa le cistige.

Gigi Becali-Gheorghe Hagi

Numit antrenor al Stelei in luna iunie, dupa plecarea lui Cosmin Olaroiu la Al-Hilal, Gheorghe Hagi nu a rezistat pe banca ros-albastrilor decit trei luni. Prezentat la 25 iunie intr-o conferinta de presa la care a participat un numar record de ziaristi, Hagi si-a anuntat demisia la 20 septembrie. Hagi a demisionat dupa ce Gigi Becali si-a manifestat public nemultumirea fata de deciziile lui in mai multe rinduri: Primul eveniment a avut loc la meciul cu Ceahlaul Piatra Neamt, cind Gigi Becali a fost nemultumit de titularizarea lui Gabriel Bostina si a plecat de la stadion in minutul 12 al partidei. Al doilea episod s-a petrecut la finalul partidei cu CFR Cluj, scor 0-0, finantatorul fiind nemultumit de faptul ca antrenorul l-a folosit pe Mirel Radoi in linia de mijloc si nu pe postul de fundas central. Ultimul atac al lui Becali asupra lui Gheorghe Hagi a avut loc dupa meciul cu Rapid, din etapa a 7-a a Ligii I, scor 0-0, Becali fiind nemultumit de faptul ca Zaharia si Golanski au jucat titulari. "Astazi este o zi trista, de care o sa-mi aduc aminte. Este trista nu pentru ca plec eu acum, ci pentru ca omul pe care l-am adus in Ghencea a facut totul sa ma goneasca. S-a petrecut prin '87. Eu l-am adus aici si uite ce s-a intimplat", spunea Hagi la conferinta de presa in care isi anunta demisia. Ulterior, Hagi a anuntat ca nu vrea sa mai fie nasul lui Gigi Becali, dupa ce acesta l-a determinat sa demisioneze din functie. De asemenea, Hagi a mai acuzat ca "Becali este cel care duce Steaua la rugina" si ca debarcarea sa de la Steaua a fost premeditata. "Incep sa pling acum ca nu il mai am pe Hagi nas. E frustrat ca nu a reusit ca antrenor", a fost raspunsul lui Becali, care a declarat de cite ori a avut ocazia ca isi reproseaza numirea lui Hagi.

Dan Petrescu-Arbitri

Antrenorul Unirii Urziceni, Dan Petrescu, s-a remarcat de-a lungul acestui an, pe linga performanta de duce o echipa dintr-un oras de 17.000 de locuitori pe podiumul Ligii I, si prin desele atacuri la adresa cavalerilor fluierului. Principala sa tinta a fost Alexandru Tudor, pe care l-a acuzat in doua rinduri ca a acordat eronat lovituri de pedeapsa echipelor adverse, in meciurile cu Farul, scor 0-1, si Steaua, scor 1-2, ambele disputate in sezonul trecut. "Tudor a arbitrate excelent, dar pentru Farul" sau "Ce pot sa mai spun dupa un acest penalty acordat la Cristocea?", a explodat Dan Petrescu. Nici in sezonul actual, Petrescu nu a incetat cruciada impotriva arbitrilor, punctul culminant petrecindu-se la meciul cu Dinamo, scor 0-0, de pe teren propriu, cind a intentionat sa retraga echipa de pe teren considerind ca gresita decizia lui Istzvan Kovacs in privinta eliminarii brazilianului Ricardo Gomes. Insusi presedintele FRF, Mircea Sandu, i-a cerut lui Dan Petrescu sa inceteze "circul" la adresa arbitrajului.

Cristi Borcea-Mihai Stoica

La pauza meciului Unirea Urziceni-Dinamo, scor 0-0, presedintele Unirii Urziceni, Mihai Stoica, a intrat injurind in loja oficialilor dinamovisti pentru a le reprosa prestatia brigazii de arbitri conduse de Istzvan Kovacs. Conform celor prezenti, intre cei doi a avut loc un schimb de lovituri, existind voci care sustin ca oficialul lui Dinamo a stins un trabuc pe fruntea lui Stoica. "Daca nu intervenea Victor Becali, il omora Borcea pe Meme Stoica", a spus la finalul meciului actionarul dinamovist Vasile Turcu.

Claudio Zambon-Poli Timisoara

Scandalul dintre Iancu si Zambon si-a consumat episodul final in 2007. La 22 februarie, FRF a dat dreptate clubului Poli Timisoara in privinta palmaresului, in ciuda faptului ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv hotarise ca detinatorul de drept al palmaresului este omul de afaceri italian si somase clubul de pe Bega sa isi schimbe denumirea si culorile si sa-i plateasca despagubiri lui Zambon. Italianul a depus o sesizare la FIFA, iar forul mondial a somat FRF sa puna aplicare decizia TAS, in caz contrar urmind sa fie dezafiliata. In cele din urma, in luna iunie, Poli Timisoara si-a schimbat denumirea in Poli 1921 Stiinta Timisoara.

Alin Simota-Mihai Lungan

Fotbalistul Jiului, Mihai Lungan, a declarat in luna august ca a fost batut crunt de bodyguarzii patronului Alin Simota, deoarece a depus memoriu la Federatia Romana de Fotbal pentru a deveni jucator liber de contract. "Mi-au spart dintii, am numai vinatai, sunt distrus. Nimeni nu a putut sa vada bataia pentru ca totul a fost regizat", spunea Lungan. Simota a dezmintit ca ar fi implicat si a anuntat ca va lua masuri impotriva celor doi agresori: "Am fost plecat din tara, dar am auzit si eu de incident. Am dispus o ancheta in cadrul clubului si voi lua masurile necesare daca se dovedeste vinovatia celor doi angajati". Clubul Jiul a emis un comunicat prin care se dezice de cei doi bodyguarzi, sustinind ca ei erau prezenti intimplator in apropierea vestiarelor, intrucit la stadion se afla o sala de forta pe care cei doi o frecventau. Ulterior, la 10 zile dupa incident, Lungan si-a retras plingerea de la Politie, mentionind ca nu a fost constrins de nimeni sa faca acest lucru.

Gigi Becali-Maria Prodan

Scandalul dintre Gigi Becali si impresarul Ana Maria Prodan a inceput in luna august, dupa ce atacantul Stelei, Nicolae Dica, a semnat un contract de reprezentare cu aceasta din urma. "Ana Maria e si ea impresar? Lasati-ma cu asta! Cind mai venea pe aici, mai faceam cite o gluma, dar nu o luam in serios. Dica e nebun. Nu stiu cum de a semnat cu asta. Am vrut sa vorbesc cu el si sa il intreb 'Ce a facut asta de te-a convins sa semnezi cu ea? Ti-a aratat vreo tita?'", a spus Becali. Dupa impacarea dintre Gigi Becali si verii sai, Victor si Ioan Becali, Dica a dorit sa rupa contractul cu Prodan pentru a fi reprezentat de firma celor doi, dar aceasta l-a amenintat ca il da in judecata si ii cere despagubiri financiare. "Ce sa faca parasuta aia? Sa il dea in judecata!", a fost raspunsul patronului ros-albastrilor. Ultimul episod al acestui scandal s-a consumat inaintea meciului Arsenal-Steaua, din Liga Campionilor, cind agentul Dumitru Tudor, care a fost mandatat de firma Anei Maria Prodan sa negocieze ofertele venite pentru Dica, a sustinut ca are o propunere de transfer pentru decarul ros-albastrilor de la gruparea engleza Middlesbrough, dar ca tranzactia are sanse mici de reusita din pricina lui Gigi Becali, care tine ca aceasta sa fie facuta de varul sau, Ioan Becali.

Suporteri-Fortele de ordine (meciul Steaua-Dinamo)

Ca si la derby-ul din sezonul trecut, de pe terenul lui Dinamo, si cel din sezonul actual s-a soldat cu confruntari violente intre suporteri si fortele de ordine. Fanii stelistii au intrat in conflict cu jandarmii, pe strada Compozitorilor, unde un grup de 50 de fani a atacat fortele de ordine, in incaierare fiind avariate peste zece automobile ale Jandarmeriei si una a Politiei Capitalei. Incidentele au continuat insa si in timpul meciului. Cele doua galerii au aruncat cu petarde si fumigene pe terenul de joc, ceea ce a dus la intreruperea jocului in trei rinduri. Una dintre intreruperi a fost cauzata de ciocnirea violenta dintre galeria lui Dinamo si jandarmi, acestia din urma facind uz de gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. In urma acestui meci, peste 400 de persoane au fost retinute de catre jandarmi pentru identificare si amprentare.

FRF-LPF (Comisiile de Litigiu)

Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal au ajuns in instanta, dupa ce nu au cazut de acord in privinta apartenentei celor trei comisii de litigiu, Comisia de Disciplina, Comisia de Apel si Comisia pentru Statutul Jucatorului. Comisiile de Litigiu au apartinut pentru o scurta perioada de timp Ligii Profesioniste de Fotbal, dar apoi acestea au trecut in jurisdictia forului condus de Mircea Sandu, in urma unei decizii a Comitetului Executiv al FRF. Dupa aceasta, forul condus de Dumitru Dragomir a introdus o actiune in instanta impotriva Federatiei. "Este inadmisibil ca presedintele Ligii, care mai este si vicepresedinte al FRF, sa dea Federatia in judecata. E unicat", spunea Lupescu. In cele din urma, instanta a hotarit ca detinatorul de drept al comisiilor este forul lui Mircea Sandu, dar Dragomir a anuntat ca LPF-ul va face recurs, sustinind ca presedintii de cluburi din Liga I i-au cerut acest lucru in cadrul Adunarii Generale a LPF.

DNA i-a audiat pe unii dintre cei mai importanti oameni din fotbalul romanesc Anul acesta un numar record de oameni din fotbal au fost chemati la Directia Nationala Anticoruptie pentru a da declaratii in anumite cazuri. Patronul Stelei, Gigi Becali, si cel al Rapidului, George Copos, au fost la DNA in aceeasi zi, 24 septembrie. Motivul pentru care Becali a fost chemat s-a datorat promisiunilor facute jucatorilor Gloriei Bistrita, in sezonul 2005-2006, inaintea unui meci cu Rapid, cind Becali a urmarit autocarul ardelenilor prin Bucuresti, avind asupra sa o sacosa plina cu bani. "Nu are ce sa-mi faca DNA-ul, ma duc acolo sa ma distrez cu ei. Ei nu pot sa prinda nici doua giste", a sustinut Becali. Motivul prezentei lui Copos a fost asemanator cu cel al lui Becali, un caz de coruptie in fotbal. La doua zile dupa cei doi, a venit rindul oficialului lui Dinamo, Cristian Borcea, sa vina DNA. "Nu li se va intimpla nimic, pentru ca nu s-a intimplat nimic necurat in fotbalul din Romania", anunta Dumitru Dragomir la citeva zile dupa ce reprezentantii celor trei mari echipe din Romania fusesera audiati. In aceeasi saptamina, fostul manager general al Stelei, Mihai Stoica, a fost invitat la DNA pentru audieri. La iesire, Stoica nu a dorit sa faca public continutul dosarului in care a fost citat. La sfirsitul lunii octombrie a venit rindul presedintelui CA de la Dinamo, Nicolae Badea, sa se prezinte la sediul DNA. La iesire, Badea a negat ca ar fi implicat in vreun dosar si ca ar fi fost audit de procurori. Un alt personaj din lumea fotbalului care a intrat in colimatorul procurorilor anticoruptie este presedintele LPF, Dumitru Dragomir, impotriva caruia, pe 3 decembrie, a fost inceputa urmarirea penala pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Din probele administrate a rezultat ca, in cursul anului 2001, invinuitul Dragomir Dumitru, in baza unei intelegeri prealabile a primit de la un mituitor o suprafata de teren amplasata in Bucuresti, de aproximativ 350 mp, care la acea data valora aproape 30.000 dolari, iar in prezent 170.000 euro. "Nu am facut nimic. Ei doar isi fac datoria. Au gasit ei marele infractor al Romaniei. Totul a pornit de la nebunul acela de Iacov. Daca se descopera ca sunt vinovat, atunci sa imi dea 400 de ani de inchisoare, iar daca nu, atunci lui Iacov sa ii dea doar patru luni", s-a aparat Dragomir. Vicepresedintele clubului Poli Timisoara, Emil Rosianu, si patronul echipei Jiul Petrosani, Alin Simota, au fost audiati si ei de DNA, pe 4 decembrie, intr-un dosar in care procurorii ancheteaza posibile fapte de coruptie din sezonul 2006-2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.