"Zapam" (cum se zice mai nou) in zilele acestea de sarbatoare pe diverse canale tv si ma intrebam, cu un usor fior de groaza, ce-ar intelege din programele romanesti o adolescenta extraterestra care-ar avea nefericirea sa aterizeze in aceasta tara tr
"Zapam" (cum se zice mai nou) in zilele acestea de sarbatoare pe diverse canale tv si ma intrebam, cu un usor fior de groaza, ce-ar intelege din programele romanesti o adolescenta extraterestra care-ar avea nefericirea sa aterizeze in aceasta tara trista, plina - chipurile - de umor, si ar dori sa ne cunoasca de la televizor ceea ce ne caracterizeaza, adica spiritualitatea, altitudinea culturala, obiceiurile, dorintele, obsesiile s.a.m.d. Fiorul de groaza nu mi l-ar da aparitia extraterestrei (indiferent de cum ar arata ea), ci ceea ce i-am arata noi la sfarsitul anului de gratie 2007, la douasprezece luni de la intrarea noastra in Uniunea Europeana. Si ce i-am putea arata? Multi sani mai mult sau mai putin dezgoliti, multe funduri, nenumarate picioare goale (de-ar crede extraterestra ca suntem o tara de miriapode), bataieli cu nemiluita si, peste toate, o infinita prostie. Nu fac pe lupul moralist si nici nu sunt un pudibond, dar nivelul artistic al majoritatii emisiunilor de asa-zis divertisment e comparabil cu nivelul lamentabil al brigazilor satirice si de agitatie de odinioara. Iar daca fetelor din acele brigazi li s-ar fi permis sa se dezbrace pe scena, pot sa jur ca programul lor ar fi fost mult mai atractiv... Cultivam vedete de doua parale, acordam spatiu si timp generos unor facaturi de prezentatori pentru care gramatica e mai departe decat Proxima Centauri, o tragem in poze pe sarmana Nicoleta Luciu din toate pozitiile, ca teroristii lui Ion Iliescu, suntem siliti sa ascultam marturisirile jenante ale cutarei jagardele de "show-biz", asistam la "contraatacul" stupid al folclorului etc. etc.
Destul de rapid, extraterestra noastra ar intelege de la televizor ca idealul fiecarei june autohtone nu e sa intre la o facultate, ci in patul unui milionar. Si probabil ca, pe deplin lamurita, biata adolescenta extraterestra ar pleca de-aici cu viteza luminii. Dar cu adolescentele noastre cum ramane?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.