Raportul comisiei de negociere, trimis Guvernului in februarie 2008
Tipul de contract comercial va fi stabilit peste trei luniIn ciuda controverselor iscate pe tema realizarii celor doua noi reactoare nucleare de la Cernavoda, categoric, anul ac
Raportul comisiei de negociere, trimis Guvernului in februarie 2008
Tipul de contract comercial va fi stabilit peste trei luniIn ciuda controverselor iscate pe tema realizarii celor doua noi reactoare nucleare de la Cernavoda, categoric, anul acesta au fost parcursi cei mai multi pasi in aceasta directie. S-a pus la punct strategia energetica nucleara, s-a facut licitatia pentru desemnarea societatilor care vor face parte din "compania de proiect" si s-a trecut la negocieri.
Anul 2008 va fi la fel de spectaculos in aceasta privinta, dupa cum ne-a declarat intr-un interviu directorul SN Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Urmatoarele etape privesc finalizarea negocierilor cu investitorii selectati prin convenirea proiectului de act constitutiv al noii societati, avizarea raportului Comisiei de negociere de catre Comisia de coordonare, Ministerul Economiei si Finantelor si Adunarea Generala a Actionarilor SNN SA, precum si aprobarea raportului negocierilor de catre Guvernul Romaniei. Daca nu vor aparea disfunctionalitati in derularea procesului, se estimeaza ca pana in trimestrul III al anului 2008 se poate inregistra Compania de Proiect.
Dintre cei 37 de posibili candidati, doar sase au depus ofertele de participare, toti fiind selectati. Acestia sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor-Mittal Romania si RWE Germania.
Discutiile se vor purta atat cu reprezentantii celor sase companii, cat si cu fiecare in parte, si vor dura aproximativ 60 de zile. Raportul comisiei de negociere va fi trimis, pana la 4 februarie 2008, spre avizare Adunarii Generale a Actionarilor Nuclearelectrica si comisiei de coordonare, urmand sa fie supus aprobarii Guvernului la data de 20 februarie. Acordul de asociere in noua societate comerciala va fi semnat de Nuclearelectrica si de catre investitori la mijlocul lunii martie 2008, luna urmatoare stabilindu-se tipul de contract comercial de finalizare a proiectului (la cheie, pachete de lucrari). Cererea de oferta pentru contractul comercial de finalizare ar urma sa aiba loc in iunie 2008, iar primirea ofertelor, in decembrie anul viitor. Totodata, termenul pentru analiza ofertelor, selectia consultantului sau a consultantilor, semnarea contractului comercial de finalizare, angajamentele financiare (credite) si conditiile pentru data efectiva este mijlocul anului 2009.250 mil. euro, investiti pana in februarieNuclearelectrica va contribui la capitalul social al societatii cu activele existente la Unitatile 3 si 4, precum si cu contravaloarea lucrarilor si serviciilor pregatitoare - studii, documentatii de proiectare, autorizatii, licente. De asemenea, Nuclearelectrica va suporta cheltuielile privind consultanta necesara, dar si orice cheltuieli privind implementarea acestei strategii.
Coordonarea procesului de atragere de investitii se realizeaza de catre Comisia interministeriala pentru reluarea si finalizarea lucrarilor privind unitatea 3 de la Cernavoda. Ministerul Economiei si Comertului urmeaza sa intreprinda masurile necesare pentru implementarea acestei strategii, in timp ce ministrul de resort va numi, printr-un ordin, Comisia de negociere pentru derularea procesului de atragere de investitii. Pana in luna februarie, lucrarile de investitii realizate de Nuclearelectrica la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda se ridicau la 250 de milioane de euro.Societatea va emite obligatiuni de 1,5 mld. euroLa inceputul lunii ianuarie, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara ca societatea de proiect care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 va emite obligatiuni de aproximativ 1,5 miliarde euro. Potrivit acestuia, din cele 2,2 miliarde euro necesare constructiei celor doua reactoare, aproximativ 700 milioane euro vor fi acoperite de investitorii cooptati, iar restul de aproximativ 1,5 miliarde euro vor fi obtinuti printr-o emisiune de obligatiuni a companiei de proiect. Potrivit lui Vosganian, 30% din capitalul social al companiei de proiect, circa 700 milioane euro, va fi impartit intre investitori, iar restul va fi atras prin intermediul emisiunii de obligatiuni. In opinia ministrului, toate companiile investitoare vor trebui sa aiba ratinguri foarte bune.
"Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 va insemna un spor al productiei de energie electrica ce va face ca, in anul 2014, structura productiei de energie din Romania sa fie urmatoarea: 28-30 la suta productie pe baza nucleara, 33 la suta productie pe baza regenerabila (hidro si surse neconventionale), iar diferenta pe baza de carbune, gaze naturale si pacura", a explicat Vosganian.Producator independent de energie electricaInvestitorii interesati trebuie sa asigure participarea cu numerar la capitalul social al societatii nou constituite, care va functiona ca un producator independent de energie electrica, dar nu cu mai putin de 50 milioane de euro, urmand ca ponderea fiecarui actionar in societate sa fie determinata pe baza de negociere si aprobata prin actul normativ de constituire a noii societati. "Aceste societati vor plati si prelua energia electrica de la societatea comerciala nou infiintata si, la randul lor, vor deveni fie furnizori de energie electrica pe piata, fie vor utiliza energie electrica pentru nevoi proprii", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.Doua centrale nucleareLa jumatatea lunii noiembrie, Ministerul Economiei si Finantelor anunta ca anul viitor se va organiza o licitatie pentru desemnarea unei societati care sa realizeze studiul de prefezabilitate privind amplasamentul noii centrale nuclearo-electrice.
Desi directorul pe politici energetice din cadrul MEF, Alexandru Sandulescu (cel care a facut acest anunt), a refuzat sa spuna care va fi capacitatea noii centrale sau cate reactoare va avea, este cert ca, dupa anul 2020, Romania ar putea avea doua centrale nucleare, care vor functiona in paralel cel putin 35 de ani. Calculul este simplu. Reactorul 2 de la Cernavoda a fost pus in functiune in 1996 si va functiona cel mult pana in 2036 (durata maxima de viata a unui reactor nuclear este de 40 de ani). Reactorul 2 de-abia a fost pus in functiune anul acesta, "expirand" in 2047, reactoarele 3 si 4 urmand sa fie functionale din 2014 - 2015, pana in 2055.
Daca acum se lucreaza la Caietul de Sarcini pentru licitatia privind desemnarea societatii care va realiza studiul de prefezabilitate, cel mai probabil pana in 2010 se vor selecta investitorii care vor face parte din "compania de proiect". Daca tinem cont de afirmatiile oficialitatilor in privinta termenului pana la care se vor construi reactoarele 3 si 4, termenul estimat pana la punerea in functiune fiind de aproape 8 ani, inseamna ca pana in 2020 vom avea doua centrale nucleare care vor functiona in paralel cel putin 35 de ani.
Acest lucru ar putea insemna ca, prin productia de energie a celor doua centrale, aproximativ 60% din cantitatea de energie necesara Romaniei ar avea la baza energia nucleara (Vosganian afirma la inceputul anului ca, dupa construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, 28-30 la suta din productie ar fi pe baza nucleara).
La inceputul lunii octombrie, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, trebuie sa se gandeasca asupra unui amplasament unde ar putea fi construita o noua centrala nuclearelectrica, intrucat Romania trebuie sa continue sa isi dezvolte capacitatile de productie a energiei electrice.
Studiile realizate in perioada 1983-1984 recomandau mai multe zone ca fiind propice amplasamentului centralei nucleare, dar recent s-au vehiculat doar doua posibile amplasamente: cel din zona Fagaras si Turnu-Magurele - Nicopol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.