Seful Sectiei a II-a din DNA, procurorul Doru Florin Tulus, citeste ziarul ZIUA atat de consecvent incat a ajuns sa dea solutii ca la carte. La data de 31 octombrie 2007, ZIUA a publicat ancheta "Japca ingropata", in care semnalam faptul ca seful DNA
Seful Sectiei a II-a din DNA, procurorul Doru Florin Tulus, citeste ziarul ZIUA atat de consecvent incat a ajuns sa dea solutii ca la carte. La data de 31 octombrie 2007, ZIUA a publicat ancheta "Japca ingropata", in care semnalam faptul ca seful DNA Cluj, Crin Nicu Bologa (care a demisionat imediat dupa aparitia anchetei) a musamalizat intr-un mod grosolan un dosar penal care privea felul in care afaceristul Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, a intrat in posesia unui teren de 35 de hectare, cunoscut sub numele "Sapca verde". Pe domeniul public al statului roman ,Paszkany a inaugurat un imens centru comercial si de afaceri "Polus Center", in prezenta celor mai reprezentativi lideri ai Partidului Democrat, in frunte cu Emil Boc.
Concret, seful DNA Cluj, a dat la 4 octombrie 2007 o solutie de neincepere a urmaririi penale pentru rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), Liviu Alexandru Marghitas, incercand sa acrediteze ideea ca acesta nu ar fi comis nici o ilegalitate atunci cand a renuntat sa apere drepturile de administrator ale Universitatii, asupra terenului de 35 de hectare care i-a fost dat spre folosinta. Pe langa absolvirea de raspundere a lui Marghitas, procurorul Crin Nicu Bologa a mai pacatuit prin acea ca in solutia sa nu a facut nici o referire la afaceristul Arpad Paszkany, ca si cand acesta nu a fost partas, prin firmele sale, la semnarea unui protocol secret cu USAMV, prin care Universitatea se angaja in schimbul a opt milioane de euro sa renunte la procesele sale de recuperare a celor 35 de hectare de teren ale statului, inhatate ilegal de Paskany. Fapt care s-a si produs in recurs (intr-un proces in care USAMV reusise sa anuleze la fond actul fraudulos de vanzare a terenului catre firma Polus a lui Paszkany), cand rectorul Marghitas a depus o declaratie notariala prin care informa ca Universitatea isi retrage actiunea, lasand astfel procesul fara obiect. Prin refuzul interesat al exercitarii de catre USAMV a obligatiilor de administrator si de aparator al domeniului public al statului roman, terenul de 35 de hectare, care valoareaza peste 70 de milioane de euro, a ramas in proprietatea ilegala a afaceristului Paskany. Care in toamna acestui an a inaugurat cu mare fast si in prezenta liderului PD Emil Boc, "Polus Center".
Bologa expediat din DNA
Sirul ilegalitatilor comise in legatura cu instrainarea domeniului public al statului roman este mult mai complex si el a fost radiografiat in amanunt in anchetele precedente. Cu numai opt milioane de euro, date pe hartie administratorului terenului de stat, Arpad Paszkany a reusit performanta unica de a pune mana pe un valoros domeniu public, interzis prin lege la instrainare, si care valoreaza peste 70 de milioane de euro. Seful DNA Cluj, Crin Nicu Bologa, nu a vazut nimic anormal in aceasta cauza. Ba chiar si-a motivat aberanta solutie, invocand faptul ca statul roman si-ar putea revendica dreptul de proprietate intr-un alt proces, de parca procurorul DNA nu era platit sa apere interesele statului.
Imediat dupa publicarea anchetei noastre referitoare la musamalizarea dosarului, seful DNA Cluj si-a dat brusc demisia din motive personale. Surse avizate ne-au informat ca demisia se datoreaza faptului ca sefii acestuia de la structura centrala a DNA s-au facut foc si para din cauza modului infantil in care a fost musamalizat dosarul si i-au dat de inteles ca e cazul sa plece in alta parte. Si ca in prezent se duce munca de convingere ca in locul lui Bologa sa fie adus procurorul Claudiu Dumitrescu (cel care a ratat vestitul flagrant cu caltabosii lui Remes) care nu se mai afla in gratiile conducerii dupa aceasta nereusita.
Rezolutia lui Bologa
Prin Rezolutia nr. 48/P/4 octombrie 2007, procurorul Crin Nicu Bologa (foto) a dat neinceperea urmaririi penale fata de rectorul USAMV Liviu Marghitas (autorul retragerii actiunii civile in interesul statului roman) pentru infractiunile de abuz in serviciu si luare de mita si a disjuns cauza cu privire la fostul prefect Alexandru Farcas si ex-directorul SC Agroindustriala SA, Cristian Istratescu. Nu a amintit deloc despre Arpad Paszkany si despre implicarea sa in aceasta afacere.
Intreaga rezolutie de NUP are doar trei pagini si alea scrise labartat. Cu toate acestea, procurorul Bologa recunoaste ce era mai important, dar nu ia nici o masura. Astfel, acesta confirma dezvaluirile ZIUA cu privire la contractul secret dintre "Polus" si USAMV, care poate fi banuit ca este in sine un act de dare si luare de mita, cata vreme Universitatea nu putea negocia terenul statului, contra unor sume de bani.
"USAMV Cluj a avut castig de cauza in prima instanta, dar conducerea acestei institutii a negociat cu CS POLUS TCI SRL si au incheiat o tranzactie prin care renunta la judecata si la dreptul asupra terenului, in schimbul sumei de opt milioane de euro. Conform intelegerii, un milion de euro trebuia platit in numerar, trei milioane de euro urmau sa se regaseasca in construirea unei cladiri pe str. Motilor nr. 3, iar patru milioane de euro urma sa fie valoarea unor actiuni pe care USAMV sa le primeasca la centrul comercial care se construieste pe terenul in cauza. Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia 4500 din 09.05.2006, a luat act ca reclamanta USAMV a renuntat la dreptul dedus judecatii, renuntarea fiind facuta in forma autentica la notariat-contractul de colaborare din data de 10.01.2006.
Este adevarat ca USAMV Cluj a suferit o paguba prin distrugerea campurilor experimentale (...) Faptuitorul Marghitas Liviu Alexandru a supus aprobarii Rectoratului USAMV tranzactia cu SC Polus TCI SRL, tocmai in ideea ca institutia de invatamant sa-si recupereze paguba. Rectoratul a aprobat aceasta tranzactie, dar USAMV nu putea renunta la proprietatea terenului, pentru ca nu a avut-o niciodata, fiind doar administratorul acestuia. De fapt, Statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului, are un drept de proprietate asupra terenului, pe care il pot revendica, iar noi vom solicita constituirea de parte civila a ADS in cauza in care vom cerceta instrainarea abuziva a terenului.
In conditiile in care faptuitorul Marghitas a avut aprobarea Senatului USAMV pentru a incheia tranzactia, tocmai in ideea recuperarii prejudiciului suferit, apreciem ca acesta nu se face vinovat", se arata in rezolutia lui Bologa.
Despre obligatia USAMV de a apara terenul dat in administrare, nu se spune nimic. Cum nu se pomeneste nici de Paszkany, beneficiarul tuturor abuzurilor facute de functionarii statului.
NUP infirmat cu argumentele din ZIUA
Senatorul de Cluj, Gheorghe Funar, cel care a sesizat initial DNA cu frauda "Sapca verde", a atacat rezolutia de neincepere a urmaririi penale data de Crin Nicu Bologa.
La nici trei saptamani dupa publicarea de catre ZIUA a anchetei privind musamalizarea cazului "Sapca verde", seful Sectiei a II-a a DNA, Doru Florin Tulus, a admis plangerea lui Funar si a infirmat solutia de NUP, dispunand continuarea cercetarilor. In motivarea rezolutiei sale din 21.11.2007, Tulus a enumerat toate argumentele enumerate de ZIUA, mai ales faptul ca USAMV a renuntat la judecata si a recunoscut dreptul de proprietate a Polus - Paszkany asupra terenului, desi avea calitate de aministrator al domeniului public: "Or daca este adevarat ca terenul apartine domeniului public, USAMV nu avea calitatea de a renunta la un drept pe care nu il avea, acesta apartinand statului roman". Cat priveste protocolul secret dintre Polus - Paszkany si USAMV, de renuntare la judecata pe teren, in schimbul a opt milioane de euro - tranzactie suspecta de spaga mascata - Tulus a remarcat ca valoarea vehiculata a terenului este de 70 de milioane de euro, dar si faptul ca persoanele implicate in aceasta tranzactie oneroasa nu au fost audiate. Dispozitia de reluare a cercetarilor, va face ca Arpad Paszkany sa fie audiat. Va fi foarte interesant de aflat de unde pana unde a sarit patronul clubului CFR Cluj cu suma de opt milioane de euro si daca generozitatea sa, ascunsa printr-un protocol cu clauze de confidentialitate, nu reprezinta o mita abil camuflata. Mai ales ca reprezentantii USAMV, in schimbul acestor bani, au fraudat legea cand au renuntat sa apere, ca administratori, terenul domeniu public ce le-a fost dat spre gospodarire si utilizare. Cercetarile in acest caz continua la DNA Cluj.
Istoria afacerii
Asa cum am dezvaluit in urma cu cateva luni, in 1997, fostul prefect al Clujului, Alexandru Farcas, si fostul sef al FPS Cluj Radu Sarbu (foto) au intocmit un protocol cu firma "Polus Investments Co Inc Toronto" pentru construirea unui centru economic. Peste un an, prefectul Farcas a emis o hotarare prin care a atribuit, fara nici un act justificativ, suprafata de 35 de hectare catre SC Agroindustriala SA Cluj. Pomana a fost intabulata in fals, cu complicitatea unor judecatori corupti, dupa care SC Agroindustriala Cluj a predat firmei "Polus", controlata de Arpad Paszkany, cele 35 de hectare, in baza unui "contract de asociere in participatiune". In 1999, cu ajutorul ex-secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Dragos Tanasescu, terenul a fost scos din circuitul agricol, iar in iunie 1999, SC Agroindustriala SA a vandut terenul firmei "Polus" pentru ridicola suma de patru miliarde de lei vechi. Ulterior frauduloasei vanzari, intabularea si hotararea prefectului au fost anulate de Justitie, iar directorul Agroindustriala condamnat pentru fals. Actul de vanzare-cumparare dintre Agroindustriala si Polus nu a fost insa anulat si el. Terenul vandut abuziv catre firma lui Paszkany se afla insa in administrarea USAMV Cluj (Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara), care il primise prin HG 123/1993 pentru infiintarea unei statiuni didactice. Dar in loc sa apere terenul pe care il administra, USAMV s-a dat peste cap pentru ca domeniul public al statului sa ramana in mainile lui Paszkany, dupa cum am dezvaluit in urma cu ceva timp.
Intelegerea de opt milioane de euro
In 2005, Paszkany a bagat buldozerele pe terenul USAMV, distrugand toate terenurile experimentale ale Universitatii, pentru a declansa construirea mult visatului centru comercial. Initial, ca urmare a imensului scandal creat, USAMV (care detinea in administrare domeniul statului) a deschis actiune civila pentru anularea contractului de vanzare fraudulos dintre Agroindustriala si Polus, proces in care au depus intampinari in acelasi sens si Ministerul Finantelor, Ministerul Educatiei si Agentia Domeniilor Statului (ADS). Toti reprezentantii statului au cerut anularea vanzarii frauduloase pe motiv ca domeniul public nu poate fi instrainat. In septembrie 2005, Tribunalul Arges, unde s-a stramutat cauza, a anulat abuziva tranzactie, dispunand repunerea in situatia anterioara. In apel, Curtea de Apel Pitesti a dispus rejudecarea cauzei. Insa decizia a fost atacata cu recurs. Iar, in recurs, dupa ce firma lui Paszkany s-a inteles cu rectorul USAMV si au semnat un contract secret de colaborare, in care afaceristul a promis opt milioane de euro in schimbul renuntarii la judecata, USAMV (care era administrator al terenului si obligata sa-l apere) a depus cerere ca renunta la proces. Asa s-a pus capat oricarei opozitii de sustinere a dreptului de proprietate al statului roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.