Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu nici n-a plecat bine si s-a intors. Cu o scrisoare deschisa adresata lui Mircea Cartarescu.

De la Bogdan Olteanu citire, demisionatul ministru liberal i-a trimis si el o scrisoare deschisa lui Cartarescu, ofuscat de un articol de opinie pe care autorul „Orbitorului" l-a publicat in „Evenimentul zilei" din 21 decembrie. Tudor Chiuariu se considera nedreptatit de textul lui Mircea Cartarescu si ii raspunde pe puncte. N-am loc aici sa prezint articolul si epistola. Ceea ce ma intereseaza e ca un (fost) ministru, caruia probabil ca i-au murit avocatii din oficiu, uita regulile jocului si, daca n-a putut fi convingator prin ceea ce a facut la Justitie, isi ia singur apararea, trecind de la fapte la vorbe. Exista ziaristi si analisti care vor sa-si faca nume prin atacuri la adresa personalitatilor de tot felul. Uneori aceste atacuri sint facute „la plesneala" cum se spune in jargonul de breasla. Autorii lor isi risca astfel credibilitatea in ochii opiniei publice. Iar pierderea credibilitatii e o pedeapsa mai grea decit o amenda venita dupa un proces de calomnie. Credibilitatea unui ministru nu depinde insa de articolele de opinie impotriva sa. Monica Macovei, pe care Tudor Chiuariu o ataca si in aceasta epistola si care are o sumedenie de adversari printre comentatori, continua sa se bucure de o imagine foarte buna in opinia publica, spre deosebire de tinarul ei urmas la Justitie. Oricum, exista o regula nescrisa a acestui joc: un ministru - in general, un demnitar -, chiar si nedreptatit, nu se razboieste cu presa. Cind accepta o inalta functie publica stie ce-l asteapta si se presupune ca va suporta si eventualele inconveniente. Primul care a calcat aceasta conventie tacita a fost chiar presedintele Basescu, urmat de seful Camerei Deputatilor. Bogdan Olteanu i-a trimis o scrisoare deschisa tot lui Mircea Cartarescu si tot pentru un articol de opinie. Sa se fi intilnit prin fatalitate marile spirite ale liberalismului autohton? Ma indoiesc. Mai curind Bogdan Olteanu, care nu exista ca politician decit ca detinator al unei functii, s-a agatat de cunoscutul scriitor pentru a da astfel o lovitura de imagine. Acelasi lucru il incearca si ex-ministrul Justitiei, care simte, probabil, anxietatea intoarcerii in anonimatul din care a venit. Din cite stiu, Mircea Cartarescu nu vrea sa intre in istoria politicii ca autor de articole de opinie. Dar daca Olteanu si Chiuariu viseaza cumva sa ramina in istoria literaturii cu incercarile lor in genul epistolar, deocamdata n-au depasit nivelul de posta redactiei.

Cititi scrisoarea deschisa a lui Tudor Chiuariu (format PDF) Cititi comentariul lui Mircea Cartarescu, "Sinistrii cabinetului Tariceanu"