Extraordinar - Anul 2008 incepe bine pentru romani
Noaptea de Anul Nou la Venetia apartine... Romaniei. Spectacolul Fanfarei Savale din Zece Prajini prefateaza prezenta noastra la Carnavalul din 2008. Prin Institutul Roman de Cultura si
Extraordinar - Anul 2008 incepe bine pentru romani
Noaptea de Anul Nou la Venetia apartine... Romaniei. Spectacolul Fanfarei Savale din Zece Prajini prefateaza prezenta noastra la Carnavalul din 2008. Prin Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica "Nicolae Iorga" de la Venetia, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor din Romania organizeaza in Piata San Marco un spectacol extraordinar dedicat publicului venetian si miilor de turisti sositi din intreaga lume sa treaca pragul Noului An in Serenissima. Pe o scena special amenajata vor urca membrii Fanfarei Savale ("Savale" - in turneele lor occidentale), formatie originara din satul Zece Prajini.   Despre fanfara din micul sat situat in estul Romaniei putem spune ca, in aceasta vara, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Londra, a reprezentat tara noastra la Festivalul "Exhibition Road Music Day", din Anglia. Sunt, de altfel, mai bine de cinci ani de cand fanfara din Zece Prajini (una dintre multele existente in satul respectiv, recunoscut ca fiind localitatea cu cele mai multe fanfare din Romania) promoveaza cu succes muzica lautareasca romaneasca pe continent, participand la concerte live si festivaluri de folk, jazz sau rock in Ungaria, Austria, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Slovenia, Italia, Spania sau Slovacia. Albumul lor de debut (2003), intitulat "Speed Brass of the Gypsies", include 20 de piese si aduce un spirit inovator in muzica fanfarelor lautaresti, combinand mai multe stiluri de muzica traditionala.   Spectacolul fanfarei din Zece Prajini prefateaza un moment de asemenea incredibil: primarul Venetiei va anunta, oficial, in acest miez de noapte dintre ani, prezenta Romaniei ca invitat de onoare la Carnavalul din 2008. In perioada 25 ianuarie-5 februarie, cele doua ministere care organizeaza si evenimentul din noaptea Anului Nou, impreuna cu alte institutii de cultura din tara si cu participarea IRCCU "Nicolae Iorga" din Venetia, vor propune milioanelor de oaspeti din cetatea lagunara mai multe manifestari de amploare, menite sa arate fata culturala a Romaniei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.