Biserica praznuieste in prima zi a anului pe Sfantul Ierarh Vasile cel Mare, dar si Taierea imprejur a Domnului Iisus.

Despre personalitatea Sfantului Vasile, mare teolog al veacului al IV-lea, vorbeste preotul Daniel-Ioan Matei, parohul b
Biserica praznuieste in prima zi a anului pe Sfantul Ierarh Vasile cel Mare, dar si Taierea imprejur a Domnului Iisus.

Despre personalitatea Sfantului Vasile, mare teolog al veacului al IV-lea, vorbeste preotul Daniel-Ioan Matei, parohul bisericii Boboc-Gara, din judetul Buzau. "Intre faptele bune, bineplacute lui Dumnezeu, pentru care Sfantul Vasile s-a numit «cel Mare» a fost si aceea ca se purta cu bunatate fata de cei rataciti din calea adevarului si se ruga pentru ei cu lacrimi. Nascut din parinti binecredinciosi si de Dumnezeu cinstitori (Vasile si Emilia), Sfantul Vasile a avut ca patrie Pontul, ce se afla in Capadocia. Parintii sai iubitori de Dumnezeu au adus pe lume 10 fii (din care 9 au trait) si o fiica, Macrina. Dintre acestia, cinci au devenit Sfinti. De asemenea, parintii lor Vasile si Emilia sunt cinstiti ca Sfinti. A facut studii in Cezareea Capadociei, Constantinopol si Atena, fiind prieten bun cu Sfantul Grigorie de Nazianz, care spunea: «Cunosteam numai doua drumuri: unul care ducea la biserica, ... altul care ducea la scolile publice ce ne invatau stiintele». In anul 358, in Pont, alaturi de Manastirea de maici intemeiata de sora sa, Macrina, Sfantul Vasile a pus piatra de temelie a primei manastiri de calugari, el insusi fiind calugar".


VASILIADA. "Miscat de suferinta celor bolnavi, el insusi fiind din fire bolnavicios, intemeiaza in Cezareea institutii de asistenta sociala: azil, ospatarie, casa pentru reeducarea fetelor decazute, scoli tehnice, spital - chiar pentru leprosi - , institutii cunoscute generic sub numele de Vasiliada. Astfel, a contribuit la imbunatatirea situatiei orfanilor, vaduvelor, bolnavilor si batranilor; a intervenit pentru unele persoane, in vederea aplicarii corecte a legilor, pentru reducerea impozitelor preotilor si calugarilor si ale bisericilor, care nu aveau o situatie materiala prea buna. Dintr-o scrisoare (nr. 155) rezulta ca guvernatorul provinciei Scytia Minor (Dobrogea), originar din Capadocia, era ruda cu Sfantul Vasile, care ii scria, rugandu-l sa trimita in patrie «osemintele martirilor, roade ale prigoanei care creeaza si acum martiri Domnului». Ca urmare, guvernatorul a intervenit pentru trimiterea moastelor Sfantului Sava Gotul in Cezareea Capadociei", a incheiat Parintele Daniel Matei.


Sfantul este si autorul unei impresionante opere scrise: lucrari de dogmatica, ascetica, omilii si cuvantari, canoane, o Liturghie care ii poarta numele, precum si un tratat catre tineri. Nu trebuie sa uitam ca la 1 ianuarie praznuim si Taierea imprejur a Domnului, amintind de mergerea la templu cu Pruncul Sfant la opt zile de la nasterea Lui, taierea imprejur, dupa legea iudaica, si punerea numelui Iisus, asa cum a spus ingerul Gavriil.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.