Ei s-au plans, la un moment dat, ca la distribuirea zilnica a bunurilor, in special a hranei, vaduvele eliniste nu mai ajungeau sa primeasca aceste ajutoare.
Intrucat Sfintii Apostoli aveau misiunea de a rosti rugaciunile, de a frange painea (i
Ei s-au plans, la un moment dat, ca la distribuirea zilnica a bunurilor, in special a hranei, vaduvele eliniste nu mai ajungeau sa primeasca aceste ajutoare.
Intrucat Sfintii Apostoli aveau misiunea de a rosti rugaciunile, de a frange painea (impartasania, in forma primara) si de a catehiza in cadrul intrunirilor liturgice, au propus multimilor sa fie alesi "sapte barbati cu nume bun, plini de Duh Sfant si de intelepciune", pe care sa-i randuiasca pentru aceasta slujire. Acesti sapte barbati au fost alesi de comunitate, ei fiind Stefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae. Stefan, care se bucura de intaietate in randul diaconilor, fiind socotit "arhidiacon", "facea minuni si semne in popor", atragandu-si mania evreilor. Unii dintre acestia, numiti "liberti"- sclavi eliberati, urmasi ai evreilor dusi de Pompei la Roma, ca sclavi, in anul 63 i.H., dar si alti evrei, au gasit martori mincinosi care l-au acuzat pe Stefan ca necinsteste credinta ebraica.
L-au dus in Sinedriu, unde Stefan a tinut o predica in care a spus ca poporul evreu a ignorat si a respins tot binele pe care Dumnezeu a vrut sa i-l faca. Astfel, el si-a atras mania evreilor, care l-au scos afara din Cetate si l-au omorat cu pietre, Stefan devenind primul martir crestin. Sub loviturile de pietre care veneau cu furie din toate partile, el se ruga si zicea: "Doamne Iisuse primeste duhul meu; si ingenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta" (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea Sfantului Stefan, caci pe locul unde a fost ucis el se afla un tanar care se numea Saul, fariseu din Tarsul Ciliciei, care pazea hainele celor care aruncau cu pietre in Stefan, cel care va deveni din cel mai mare prigonitor al crestinilor, Apostolul Neamurilor.
In drumul spre Damasc unde se ducea sa prigoneasca crestinii de acolo, Mantuitorul Hristos se arata lui Saul intrebandu-l pentru ce Il prigoneste si atunci are loc momentul transformarii inimii lui Saul in "vas curat si cinstit" devenind marele apostol al omenirii, Sfantul Apostol Pavel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.