Valeriu Draghici, consilierul personal al Lilianei Ghervasuc-Minca, presedinta Loteriei Romane, este ofiter SIE pensionat. El se ocupa de relatiile externe ale Loteriei.

Liliana Ghervasuc-Minca tine la secret trecutulconsilierului sau personal. Ne cere doar sa ocredem pe cuvint ca Valeriu Draghici e„un patriot, un mare patriot" Dupa ce a fost instalata in fruntea Loteriei Romane, Liliana Ghervasuc-Minca l-a numit pe post de consilier personal pe Valeriu Draghici, in iunie 2006. Desi este angajatul unei institutii publice, unde statul este actionar unic, consilierul Valeriu Draghici nu are afisat pe site-ul Loteriei nici macar un curriculum vitae. Motivul pentru care Draghici pastreaza o confidentialitate totala asupra trecutului sau are o explicatie: potrivit informatiilor noastre, Valeriu Draghici este fost ofiter SIE, pensionat la cerere in 1993, cu gradul de colonel. Sursele noastre sustin ca, la sfirsitul anilor ’80, Valeriu Draghici lucra la Ambasada Romaniei de la Atena, impreuna cu sotia sa, Mariana Draghici - in prezent, directoare adjuncta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) -, care ocupa postul de secretar la ambasada. Potrivit informatiilor detinute de Cotidianul, sotii Draghici lucrau la ambasada sub acoperire diplomatica, avind numele schimbate. In evidentele SIE, sotii Draghici ar figura cu numele de Mariana si Valeriu Popescu. In 1989, cei doi au fost chemati in tara de la Atena. Dupa o perioada petrecuta in tara, sotii Draghici au fost trimisi in Argentina, consilieri la Ambasada Romaniei la Buenos Aires. Dupa citeva plingeri la adresa lor formulate de catre o serie de firme din Argentina, motivul fiind niste afaceri dubioase cu produse romanesti la export, cei doi au fost rechemati in centrala MAE. In 1993, Valeriu Draghici s-a pensionat anticipat. Tot in 1993, sotia sa, Mariana Draghici, a parasit Ministerul Afacerilor Externe, unde a figurat, oficial, angajata ca economist principal, in perioada 10 iunie 1986-31 iunie 1993, informatii obtinute din CV-ul doamnei Draghici.

Dupa perioada petrecuta in SIE-MAE, „domnul si doamna Smith" de Romania s-au reprofilat. Mariana Draghici a lucrat, in perioada 1993-2004, la Ministerul Educatiei ca director economic. Pe 1 iunie 2004 a fost numita director general la APIA, iar din 15 iulie 2005 ocupa postul de director adjunct al APIA.

Pina sa fie numit consilier personal la Loterie, Valeriu Draghici a lucrat, potrivit surselor noastre, pentru niste firme internationale care se ocupa de vinzarea de armament, printre acestea aflindu-se si firma BAE Systems. Timp de doua saptamini, in incercarea noastra de a vorbi cu Valeriu Draghici ne-am izbit de refuzul categoric al acestuia. Consilierul sefei Loteriei a refuzat inclusiv sa ne ofere un simplu CV. Intr-un raspuns la o solicitare scrisa, Draghici ne-a declarat ca, inainte de 1989, a fost cadru militar si ca s-a pensionat in 1993. Dupa alte tatonari, prin intermediul Lilianei Minca am reusit sa stam de vorba cu Draghici. Intrebat de ce tine secreta activitatea sa de pina in 1989, consilierul sefei Loteriei ne-a declarat: „Nu pot sa va vorbesc despre activitatea mea dinainte de 1989. Nu putem discuta aceste lucruri, pentru ca nu fac obiectul unui articol de presa. Putem vorbi despre activitatea mea dupa ce m-am angajat la Loterie".

Intrebat ce fel de cadru militar a fost, la ce arma a lucrat si cu ce grad s-a pensionat, Valeriu Draghici ne-a explicat ca a fost angajat al Ministerului Apararii, dar nu poate sa ne precizeze arma si gradul, deoarece, in momentul in care s-a pensionat, a fost pus sa semneze un act prin care i se interzice sa spuna public la ce unitate a lucrat si cu ce grad s-a pensionat. Reprezentantii Ministerului Apararii ne-au declarat prin biroul de presa ca „legislatia in vigoare nu prevede ca un ofiter trecut in rezerva sa nu spuna arma in care a fost confirmat si gradul militar pe care l-a detinut la data trecerii in rezerva". In plus, de la Ministerul Apararii ni s-a explicat ca in evidentele lor nu figureaza nici un ofiter cu numele de Valeriu Draghici, care sa se fi pensionat in 1993. „In evidente figureaza un ofiter cu numele Valeriu Draghici care a fost ofiter activ in Ministerul Apararii pina in luna septembrie 1998, nu 1993, cind a fost trecut in rezerva cu gradul de maior, fiind confirmat in arma radiolocatie", precizeaza reprezentantii Ministerului Apararii.

In cadrul discutiei purtate in biroul sau de la Loterie, Valeriu Draghici nu a negat nici un moment ca a fost ofiter SIE. El a negat categoric ca a lucrat pentru firma BAE Systems. Draghici a acceptat discutia cu conditia sa nu fie fotografiat sau inregistrat.

Intrebata care este motivul pentru care l-a angajat pe Draghici pe post de consilier personal, Liliana Ghervasuc-Minca ne-a declarat: „Il cunosc pe domnul Draghici de ani intregi, prin natura profesiei mele (inainte de a veni la Loterie, Liliana Minca a fost sefa Agentiei Nationale de Control al Exporturilor - n.r.). Are o mare experienta profesionala in domeniul relatiilor externe. El a preluat Directia Externe din cadrul Loteriei. Consider ca domnul Draghici este un patriot. Un mare patriot".

„Doamna Smith", doctorand in stiinte militare Mariana Draghici este, la baza, economist. Ea a absolvit doua facultati cu profil economic din cadrul Academiei de Studii Economice si are un master in management public. De la economie, „doamna Smith" a virat brusc spre stiintele militare. Ea are o diploma de master in securitate si aparare nationala, iar in prezent este doctorand in stiinte militare la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I". Teza de doctorat are numele de „Programele comunitare cu finantare externa. Influenta acestora asupra dezvoltarii infrastructurii pentru aparare".

Despre ceilalti colegi ai sefei Loteriei Romane, pe www.cotidianul.ro/select