RS-24, bazata pe tehnologia Topol-M, poate transporta cel putin trei focoase nucleare.

Chiar in ziua de Craciun, armata rusa a testat doua noi tipuri de rachete balistice intercontinentale, care vor inlocui vechile rachete sovietice. Primul tip de racheta, RS-24, a parcurs 7.000 de kilometri inainte de a lovi tinta prevazuta din Peninsula Kamceatka.

„Lansarea a avut loc la ora locala 16.10 (15.10 ora Romaniei), la cosmodromul Pesetk, in nord-vestul Rusiei, de la o unitate mobila", au anuntat fortele strategice. RS-24 este capabila sa transporte cel putin trei focoase nucleare si a fost testata pentru prima data in luna mai. Noua racheta se bazeaza pe tehnologia existenta din timpul Razboiului Rece, Topol-M, dar rachetele functionale pina acum erau capabile sa transporte doar un focos nuclear. Acest tip de racheta va inlocui vechile RS-18 si RS-20 pina in 2050. Tot in data de 25, un submarin din Marea Barents a lansat alta racheta aflata in teste, care a lovit aceeasi tinta din Extremul Orient rus.

Testarea rachetelor survine in acelasi moment in care autoritatile ruse acuza din nou SUA ca intentioneaza sa construiasca scutul antiracheta din Europa Centrala tocmai pentru a descuraja puterea militara rusa. Scutul american va consta dintr-un radar montat in Cehia si o baza in Polonia dotata cu zece interceptoare de rachete.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat intr-un interviu pentru cotidianul „Vremia Novosti": „Potrivit estimarilor noastre, obiectivul (desfasurarii scutului antiracheta) este acela de a crea un sistem care nu vizeaza neutralizarea amenintarilor ipotetice iraniene, ci descurajarea Rusiei". Statele Unite sustin insa ca scutul nu ar putea constitui o descurajare pentru arsenalul rus. Un obiectiv colateral al americanilor l-ar putea constitui si schimbarea regimului de la Teheran, a admis Lavrov in acelasi interviu.

Sankt Petersburg, a doua capitala Presedintele Vladimir Putin a declarat ca vrea sa isi ridice orasul natal, Sankt Petersburg, la vechea glorie imperiala. Un prim cadou il reprezinta ordinul prezindential ca pina in luna mai Curtea Constitutionala sa fie mutata in acest glorios oras rusesc. Curtea va fi instalata in cladirea care a gazduit pina acum arhivele Rusiei, ce au fost mutate intr-un imobil modern. Duminica, Putin s-a intilnit cu judecatorii Curtii la noul lor sediu - o cladire renovata, in stil clasic, datind din secolul al XVIII-lea, situata in fata riului Neva, care, pina la Revolutia bolsevica din 1917, a gazduit Senatul si Sfintul Sinod, doua institutii importante in timpul regimurilor tariste. „Acum, prin mutarea Curtii Constitutionale, putem spune fara ezitare ca Sankt Petersburg este din nou cea de-a doua capitala a Rusiei".