Marti, Rusia a anuntat testarea, cu succes, a unei rachete balistice intercontinentale de tip RS-24, capabila sa transporte incarcaturi nucleare. Racheta, construita cu scopul inlocuirii rachetelor depasite, din epoca sovietica, poate transporta cel
Marti, Rusia a anuntat testarea, cu succes, a unei rachete balistice intercontinentale de tip RS-24, capabila sa transporte incarcaturi nucleare. Racheta, construita cu scopul inlocuirii rachetelor depasite, din epoca sovietica, poate transporta cel putin trei focoase nucleare deodata. Focoasele de testare ale rachetei, lansate de pe cosmodromul de la Plesetk, au atins conform datelor furnizate de autoritatile militare tinta stabilita, aflata la 7000 de km departare, pe poligonul de testare de la Kura, in insula Kamceatka. In aceeasi zi, Agentia Spatiala Federala a Rusiei a lansat, de pe cosmodromul din Boikonur, trei sateliti, meniti sa consolideze sistemul navigatiei spatiale rus, utilizat atat in scopuri militare, cat si civile. Cei trei sateliti se adauga altor 16 de acelasi tip aflati deja pe orbita. Sistemul va fi complet cand va dispune de 24 de sateliti de tip Glonass-M. La doar o zi de la testul realizat cu succes de Moscova, ministrul rus de Externe, Seghei Lavov, a criticat din nou proiectul scutului american antiracheta, ce urmeaza sa fie instalat in Cehia si Polonia, apreciind ca acesta ar putea viza descurajarea Rusiei si schimbarea regimului politic in Iran. "Potrivit estimarilor noastre, obiectivul scutului antiracheta este de a crea un sistem care nu ar viza sa neutralizeze amenintarile ipotetice iraniene, ci sa descurajeze Rusia", a spus Lavrov, adaugand ca schimbarea regimului in Iran ar putea fi un "obiectiv asociat". Anterior, Moscova a avertizat ca, in cazul stationarii scutului antiracheta american, va lua masuri de autoaparare. Potrivit Ministerului rus de Externe, instalarea sistemelor de radar in Cehia si a sistemului antiracheta in Polonia pericliteaza propriul sistem nuclear defensiv, motiv pentru care Rusia se vede nevoita sa adopte masuri menite sa restabileasca echilibrul strategic cu SUA. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.