Senatorul de Illinois, Chris Lauzen, este romanul care detine cea mai importanta functie politica din Statele Unite. El s-a inscris recent in cursa pentru un post de congressman la alegerile de anul viitor. Va trebui insa pentru inceput sa castige no
Senatorul de Illinois, Chris Lauzen, este romanul care detine cea mai importanta functie politica din Statele Unite. El s-a inscris recent in cursa pentru un post de congressman la alegerile de anul viitor. Va trebui insa pentru inceput sa castige nominalizarea in cadrul Partidului Republican, acolo unde este favorit in acest moment. In exclusivitate pentru Jurnalul National, Lauzen ne povesteste, in primul interviu acordat unui ziar din Romania, despre familia sa ajunsa in America acum 100 de ani, despre descoperirea tarii sale de origine, precum si despre planurile politice.


Jurnalul National: Domnule senator, ce anume va leaga de Romania? Chris Lauzen: Sunt mandru de profundele mele radacini romanesti. Toti cei patru bunici ai mei au emigrat in SUA din zona Satu Mare, astfel ca ceea ce ma apropie in primul rand de Romania este legatura de sange. In al doilea rand, credinta puternica in religia strabunilor mei. Apoi, primul colind de Craciun pe care l-am invatat de la tatal meu in vacantele petrecute la rudele venite din Romania, unde am avut ocazia sa descopar gustul preparatelor culinare de acasa. In special carnatii, sarmalele si coltunasii cu nuca. Ca tanar si, apoi, lider politic in Statele Unite, am admirat sacrificiile si dorinta de libertate a romanilor. Si, nu in ultimul rand, simt un atasament din ce in ce mai puternic fata de poporul si tara bunicilor mei. La fel am simpatie si respect pentru romanii intalniti in Bucuresti, Sinaia, Brasov, Sighisoara, Cluj si Satu Mare, in timpul vizitei mele in Romania, in 2005. Doi dintre cei patru fii ai mei care m-au insotit in Romania au fost impresionati de intalnirile cu liderii romani, de energia si inteligenta oamenilor pe care i-au cunoscut.


Familia dvs. a venit in SUA, din cate stiu, in urma cu 100 de ani. Ce ne puteti spune despre ce s-a intamplat in momentul in care au pasit in Lumea Noua?Am date incomplete inca privind descendentii familiei mele, dar voi aloca mai mult timp cercetarii acestei chestiuni extrem de importante. Cu sprijinul unui var din satul Istrau pe care l-am cunoscut la comemorarea bunicilor mei, voi continua acest demers. Bunicul meu, George Moldovan, ne povestea cum s-a ratacit de parinti cand au ajuns in Statele Unite, la New York, dar politistii americani i-au gasit familia in aceeasi zi. Bunicii mei au emigrat din cauza iminentei izbucnirii primului razboi mondial care i-ar fi obligat sa lupte impotriva romanilor din sudul si estul Romaniei.


V-ati nascut in America. Cum ati perceput identitatea romaneasca? Cat la suta va considerati roman? Sunt american cu 100 la suta sange si origine romana. Bunicii din partea mamei s-au adaptat mai repede la cultura americana, bunicul meu lucrand, la inceput, ca ajutor de fierar, la otelarie, dupa care a deschis o companie de transport si pentru o scurta perioada un magazin de produse electrice, iar, mai tarziu, vreme de 25 de ani au condus o afacere de succes in domeniul cateringului. Bunicii din partea tatalui au ramas mai apropiati de cultura tarii de unde au plecat. Bunicul meu, Lazin, a murit intr-un tragic accident de munca cand tatal meu avea 3 ani. Explozia s-ar fi petrecut in timp ce bunicul lucra ca sudor. Bunica mea, Pascandi, care nu vorbea engleza foarte bine, s-a recasatorit cativa ani mai tarziu. Banuiesc ca familia noastra se trage din fii de tarani si preoti, oameni cu o credinta puternica si atasati de pamantul lor.


Stiu ca sunteti greco-catolic...Am o mare admiratie pentru perceptele greco-catolice. Imi aduc aminte de serviciile religioase la care am asistat, chiar si slujbe de inmormantare, unde am auzit cantari bisericesti si am simtit mirosul puternic de tamaie. In acelasi timp, respectand valoarea pe care parintii si bunicii mei au dat-o educatiei, am urmat cursurile unor scoli parohiale catolice in orasul meu natal, Aurora, din statul Illinois. Sper sa nu fiu considerat eretic cand spun ca pentru mine credinta inseamna mai putin dogma, de vreme ce nu sunt un expert in teologie, si mai mult un mod de a-ti trai viata, cu frica de Dumnezeu si dragoste fata de aproapele nostru, asa cum ne invata Iisus.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.