Schi, snowboard, parapanta, catarare, escalada, alpinism, rafting, canioning, mountainbike, base jump, skate, role, trial, bmx sunt doar cåteva dintre sporturile considerate extreme. Cei care vor sa se mentina in forma, dar simt nevoia si de c
Schi, snowboard, parapanta, catarare, escalada, alpinism, rafting, canioning, mountainbike, base jump, skate, role, trial, bmx sunt doar cåteva dintre sporturile considerate extreme. Cei care vor sa se mentina in forma, dar simt nevoia si de ceva mai multa adrenalina pot practica fara probleme una dintre aceste discipline. In functie de partener, si sahul poate fi trecut in aceasta categorie, dar aceasta este o alta discutie.

Parasutismul, zborul cu parapanta, alpinismul, escalada, bungee-jumpingul sunt sporturile extreme cu cea mai mare raspandire la noi, fiind destul de binecunoscute. In ultima vreme au aparut insa si alte sporturi care ofera senzatii tari, fiind facuti deja primii pasi pentru implementarea lor si in Romania. Multe vedete nu se dau inapoi de la practicarea acestora, dar cu toate acestea Romania nu are sportivi care sa se impuna in marile concursuri mondiale. Cu ceva mai mare traditie, alpinismul a propus cateva nume mari, David Neacsu sau Constantin Lacatusu fiind doi dintre cei mai cunoscuti.

Alpinisti, sechestrati de papuasi
Nu intotdeauna doar sportul este cel care aduce dupa sine pe ricolul, conteaza si locul in care il practici. David Neacsu (47 de ani), Marian Curculescu (52) si Razvan Mirea (37) au trebuit sa indure, in urma cu doar cateva saptamani, patru zile de sechestru in timp ce incercau sa escaladeze varful Carstensz Pyramid din Papua Indoneziana. Cei trei au cazut la mijloc in conflictul dintre un lider papuas si autoritatile indoneziene. Fara hrana, privati de libertate, alpinistii au trait momente de groaza, in cele din urma totul fiind rezolvat cu ajutorul autoritatilor.

Smaranda Braescu, prima femeie parasutist
Parasutismul romanesc are numeroase motive de mandrie. Smaranda Braescu (nascuta pe 21 mai 1897 / foto), o legenda vie a acestui sport, a fost prima femeie pilot din Romania, prima femeie parasutist cu brevet din Romania, campioana europeana la parasutism (1931) si campioana mondiala (in 1932, cu recordul de 7.200 m, la Sacramento, SUA). Nascuta in satul Hantesti, comuna Buciumeni, din judetul Covurlui (actualul Galati), Braescu a executat pe 5 iulie 1928 primul salt cu parasuta, de la inaltimea de 600 de metri. Pe 2 octombrie 1931 a castigat titlul european la parasutism, in urma unui salt de la inaltimea de 6.000 de metri, depasind si recordul american de 5.384 metri. In urma acestui succes a fost decorata cu Ordinul Virtutea Aeronautica - clasa Crucea de Aur. Un an mai tarziu, pe 19 mai, devine campioana mondiala la parasutism, cu un salt realizat cu o parasuta de constructie romaneasca, de la inaltimea de 7.400 de metri, cu durata de 25 de minute. Un lucru remarcabil, acest record fiind depasit cu doar cativa metri abia dupa 20 de ani! Recordul sau a fost omologat de Aero Clubul din Washington, cu performanta de 7.233 de metri. Tot un roman, Traian Demetrescu, a depasit recordul, la Popesti Leordeni, in 1951, salt de la 7.250 de metri, cadere libera - 6.500 de metri, durata coborarii - 104 secunde. Condamnata la inchisoare in contumacie, in 1947, Smaranda Braescu a fost ascunsa de prieteni, dar moare un an mai tarziu, fiind bolnava de cancer.

Delicatese de iarna pentru cei cu adevarat curajosi

Mai jos vom prezenta cåteva sporturi extreme de iarna care incep sa cåstige tot mai multi aderenti. Doua conditii mai trebuie indeplinite: putin mai mult curaj si o oarecare prosperitate financiara.

Heliski,pentru cei cu dare de måna


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.