Cateva sute de localnici din Voluntari au blocat, luni seara, DN 2 Bucuresti - Urziceni, pentru ca ramasesera fara curent electric, conform HotNews. Oamenii au recurs la aceasta forma de protest dupa ce aproximativ 3000 de familii din localitatea ilfoveana au ramas fara energie electrica in Ajunul Craciunului. Drumul National 2 pe raza orasului Voluntari a fost blocat pe ambele sensuri de mers, iar cozile de masini se intindeau pe cativa kilometri. Politia Rutiera a precizat initial ca nu exista rute ocolitoare, pentru ca, ulterior, soferii sa fie redirectionati pe DN 2A, prin localitatea Stefanesti.
Primarul din Voluntari a declarat ca de o saptamana localnicii primesc lumina doar opt, noua ore pe zi. De altfel, pentru a face economie de curent, edilul a intrerupt iluminatul public. Oamenii sustin ca societatea Electrica opreste alimentarea cu energie in fiecare seara si din acest motiv le-au fost distruse aparaturile electrice si electrocasnice. "De mai bine de o luna de zile, mai multe cartiere din Voluntari nu au lumina. Au lumina doar doua ore pe zi. Am sunat incontinuu la Electrica, atat cel de pe sucursala Ilfov, cat si la directorul de pe Bucuresti, si nu raspund la telefon. Nu avem nici o datorie la Electrica, ci, din contra, investim in reteaua electrica din bugetul local pentru ca apoi reteaua sa treaca in proprietatea Electrica. Societatea Electrica este stat in stat in Romania", acuza primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al societatii Electrica, Dragos Ramniceanu, a declarat ca "avem doua transformatoare in orasul Voluntari, care au cedat din cauza consumului mare de electricitate. Intreruperile sunt cauzate de suprasarcina din retea".
Nivelul consumului a fost facut in baza solicitarilor facute de clienti, dar "una a fost solicitarea in scris si alta este puterea si solicitarea in realitate", a adaugat Ramniceanu. De remarcat, dimensionarea echipamentelor Electrica se face in functie de cererile scrise depuse de consumatori. Racordarea la reteaua de electricitate poate costa si cateva zeci de milioane de lei vechi. Este posibil ca oamenii, pentru a plati o taxa cat mai mica de racordare, sa fi declarat consumuri mult mai mici decat in realitate, iar Electrica sa-si fi dimensionat instalatiile pentru ceea ce s-a declarat. De remarcat, daca locuitorii vor cere majorarea consumului, vor trebui sa plateasca diferenta de racordare pe care ar fi trebuit sa o achite inca de la inceput.
E.ON Gaz amendata
Reprezentantii OPC Iasi sunt decisi sa amendeze compania E.ON Gaz Romania din cauza numeroaselor reclamatii primite de la cetatenii municipiului, transmite Rompres. Valerian Salavastru, seful Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului (IRPC), a declarat ca societatea de distributie a gazului metan risca amenzi cuprinse intre 2000 si 4000 lei pentru ca a livrat gaz metan la presiuni foarte mici in cartierele periferice ale municipiului Iasi. "In urma numeroaselor reclamatii pe care le-am primit, am demarat un control la companie. Pana acum, nimeni din conducere nu a fost de gasit. Este inadmisibil ca tocmai in aceste zile populatia sa nu aiba gaz metan pentru pregatirea mancarii sau incalzirea locuintelor. Controlul inspectorilor OPC va fi definitivat in cel mai scurt timp, dupa care va fi stabilita si cuantumul amenzii", a declarat seful IRPC. (G.M.)
Pene de curent si in Pantelimon
Viceprimarul comunei Pantelimon, Voicu Caju, a declarat, ieri, ca intentioneaza sa dea in judecata societatea Electrica si sa ceara despagubiri pentru pagubele provocate de penele de curent, transmite Rompres. "Vom intocmi o situatie a electronicelor si electrocasnicelor distruse din cauza intreruperilor de energie, a fluctuatiilor de curent electric si vom da in judecata societatea Electrica", a afirmat viceprimarul Caju.
In opinia sa, "iesitul in strada al oamenilor" nu este o solutie care sa conduca la rezolvarea problemei. "Rezolvarea acestor probleme o reprezinta investitiile majore. Compania de electricitate nu poate tine pasul cu dezvoltarea localitatilor, iar serviciile pe care aceasta le presteaza sunt sub orice critica. In Pantelimon s-a construit foarte mult. Vinovati nu sunt muncitorii de la Electrica, ci sefii, care nu au dezvoltat si modernizat reteaua", a spus Caju.
El a precizat ca doar cateva case au ramas, in noaptea de marti spre miercuri, fara curent electric, pentru ca in acea zona cablurile au luat foc si a fost necesara inlocuirea lor.
Cateva zeci de oameni au protestat, marti, si in comuna Pantelimon, suparati ca de mai mult de 24 de ore nu aveau curent electric. Ei spun ca au facut reclamatii la Electrica, insa nu s-a rezolvat nimic. "Muncitorii au venit, au taiat niste cabluri si, pentru ca nu au reusit sa repare defectiunea, au plecat, lasand totul balta si au uitat sa se mai intoarca", au povestit oamenii. Dupa miezul noptii, la insistentele oamenilor, o alta echipa a revenit in comuna Pantelimon si a reparat transformatoarele arse.