La privatizarea Institutului de cercetari si modernizari energetice Icemenerg, a Filialei de formare a energeticienilor Formenerg si a Icemenerg-Service vor putea participa si salariatii Transelectrica al caror ultim loc de munca a fost in cadrul com
La privatizarea Institutului de cercetari si modernizari energetice Icemenerg, a Filialei de formare a energeticienilor Formenerg si a Icemenerg-Service vor putea participa si salariatii Transelectrica al caror ultim loc de munca a fost in cadrul companiei, acestia putand cumpara cel mult 10% din actiuni.
Compania are inca trei filiale, respectiv operatorul pietei de energie OPCOM, societatea pentru servicii de mentenanta a retelelor Smart si Teletrans, filiala de servicii de telecomunicatii si tehnologia informatiei. "Urmeaza sa stabilim o strategie pentru Smart si Teletrans", a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
Capitalul companiei este controlat de Ministerul Economiei si Finantelor, care detine 73,7% din actiuni, Fondul Proprietatea, cu 13,5% din titluri, si alti actionari, care cumuleaza 12,8%.
Compania a listat in 2006 la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din capital, iar in 2008 intentioneaza sa suplimenteaza actiunile tranzactionate la bursa cu inca 10%. Totodata, 2,8% din tilturile Transelectrica au fost acordate pentru despagubirea persoanelor deposedate abuziv in timpul regimului comunist.
Pe de alta parte, Transelectrica a transportat, in primele 10 luni, o cantitate de energie de peste 32,7 milioane MW, fata de 31,9 milioane MW in aceeasi perioada a anului trecut.
Importul si exportul de energie se fac tot prin retelele Transelectrica. De remarcat, exporturile de electricitate au scazut in acest an cu 44% si se preconizeaza ca vor reveni in 2008 la nivelul consemnat in 2006, de 3,41 TWh. "Vom reusi in 2008 sa avem un export de energie destul de mare, la un nivel apropiat de o putere de 438 MW, aproape ca din 2006", a declarat directorul Unitatii Operative a Dispeceratului Energetic National din Transelectrica, Octavian Lohan. El a adaugat ca zonele unde Romania ar putea exporta electricitate sunt Grecia, Italia, Albania si tarile din fosta Iugoslavie, care inregistreaza un deficit de energie.
Investitiile Transelectrica se vor ridica anul viitor la 126 milioane de euro, cu circa 10% mai mult fata de nivelul de 115 milioane de euro aferent anului 2007. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.