Bonificatia anuala acordata CEO-ului de la Goldman Sachs este cea mai mare inregistrata vreodata.

Lloyd Blankfein a adus multi bani
bancii in 2007. Foto: Reuters Directorul general al bancii de investitii Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a primit o prima de 67,9 milioane de dolari, cea mai mare din istoria Wall Street-ului si din intreaga lume, pentru rezultatele financiare record din acest an, potrivit Bloomberg. In acelasi timp, ceilalti CEO (director general executiv - n.red.) ai institutiilor bancare concurente fie si-au pierdut posturile, fie nu au primit nici un bonus din cauza pierderilor care au fost inregistrate ca urmare a crizei creditelor ipotecare de mare risc. Blankfein a primit 41,1 milioane de dolari sub forma de obligatiuni si actiuni, precum si 16,8 milioane de dolari in numerar. In ultimul trimestru fiscal al acestui an, Goldman Sachs a obtinut un profit net de 3,22 miliarde dolari, in conditiile in care bancile concurente Merrill Lynch si Morgan Stanley au inregistrat pierderi substantiale. Analistii de pe Wall Street apreciaza la unison ca banii primiti de Blankfein sint pe deplin meritati. „Acest an a separat valorile. Desi 2007 ar fi putut fi dezastruos pentru Goldman Sachs, ei au avut cel mai bun an dintotdeauna si el (n.r. - Blankfein) merita sa fie apreciat pentru asta", a spus Gary Golstein, CEO la Whitney Group, o companie de audit financiar de pe Wall Street. Potrivit lui Jeanne Branthover, managing director la Boyden World Corp., o alta firma de audit, rezultatele Goldman reprezinta „ceva istoric" care va crea un model de viitor pentru cum se diferentiaza companiile intre ele in vremuri de criza.

Pentru a rasplati angajatii cu care s-au putut realiza performantele-record din acest an, Goldman Sachs a pus deoparte 20 de miliarde de dolari pentru plata salariilor, beneficiilor si primelor. Suma este cu 23% mai mare fata de anul trecut. In conditiile in care banca are 35.000 de angajati, fiecare din acestia a primit, in medie, circa 570.000 de dolari in anul 2007. Veniturile insa au fost apreciabil ridicate de remuneratiile conducerii in conditiile in care, pe linga Blankfein, fiecare dintre cei doi presedinti, Gary Cohn si Jon Winkelried, a primit un bonus de 40,5 milioane de dolari.

In perioada septembrie-noiembrie 2007, Goldman Sachs a inregistrat cistiguri mai mari ca urmare a anticiparii deprecierii titlurilor de valoare garantate prin credite ipotecare riscante, iar majorarea comisioanelor pentru serviciile de investment banking a permis grupului sa ocoleasca efectele negative ale limitarii creditarii, care a afectat ceilalti participanti de pe Wall Street.

Despre ce fac angajatii cu cadourile de la munca aflati pe www.cotidianul.ro/select