Publicatia americana „Los Angeles Times" descrie orasul Rimnicu Vilcea drept centrul mondial al fraudelor la licitatiile pe Internet.

Reportajul aparut ieri in „Los Angeles Times" se numeste „EBay goes far to fight fraud, all the way to Romania", („eBay lupta global contra fraudei, in intreaga lume si in Romania") si este povestea unui expert in furtisaguri pe Internet, descins in Oltenia, plin de spaima fata de hackerii romani.

Articolul sustine ca eBay (unul dintre cele mai mari site-uri de licitatii din lume) a trimis de mai multe ori in Romania echipament si echipe de experti, pentru a ajuta structurile specializate ale Politiei Romane sa-i depisteze pe infractorii din spatiul virtual.

„Rimnicu Vilcea este o capitala improbabila a orice. Acest oras obscur este centrul global al fraudei pe Internet si prin cardul de credit", se arata in materialul aparut miercuri in „Los Angeles Times".

Compania eBay a trimis recent in Oltenia o echipa condusa de experta Albena Spasova. „LA Times" spune ca ea nu a venit niciodata singura in Vilcea, ci intotdeauna a fost insotita de agenti ai Serviciului Secret American, pentru a-i asigura protectia. Spasova a facut zeci de calatorii, timp de multe saptamini sau chiar luni, si a cercetat cazurile de frauda, impreuna cu politia locala. „Nopti lungi a ramas blocata intr-unul dintre putinele hoteluri ale acestui orasel, cu ferestrele camerei sale inchise", arata cotidianul american. „Nu poti sa stii in cine sa ai incredere. Nu poti sa folosesti telefonul fix din camera de hotel. Cind iesi afara, poti sa-i vezi pe hackerii locali in masini, invirtindu-se in jurul hotelului", spune Spasova, citata de americani.

Observatiile Albenei Spasova privitoare la abilitatile deosebite ale oltenilor in ce priveste frauda virtuala au fost confirmate in parte si de subcomisarul Marcel Sardaru, purtator de cuvint al Politiei Vilcea. „Acum un an postul german de televiziune RTL a facut un clasament al oraselor europene cu cele mai multe infractiuni virtuale si pe primele trei locuri au iesit orasele Craiova, Dragasani si Rimnicu Vilcea", ne-a spus Sardaru. El a completat ca numai in judetul Vilcea sint urmarite penal peste 60 de persoane pentru licitatii online trucate, iar cea mai mare frauda produsa de un singur om s-a ridicat la citeva sute de mii de dolari. Sardaru nu a impartasit insa temerile expertei americane fata de periculozitatea acestor infractori. El a precizat ca majoritatea sint cercetati in stare de libertate, deci judecatorii vilceni nu au considerat ca acestia reprezinta pericole sociale majore, care sa justifice arestarea lor.

eBay, care nici macar nu opereaza un site in tara noastra, nu ofera cifre, dar recumoaste ca Romania este sursa numarul 1 de fraude profesionale. Directorul FBI, Robert Mueller, care a vizitat Bucurestiul in noiembrie 2006, a spus ca majoritatea fraudelor comise pe Internet impotriva unui site american de licitatii online au legatura cu Romania sau cu romanii.

Nu doar romanii comit infractiuni in spatiul virtual. Bulgarii sint specializati in furtul de proprietate intelectuala, specializare „dobindita" inca dinainte de 1989, cind cele mai multe discuri de vinilin erau piratate la sud de Dunare. Ucraina este lider in contrafacerea cartilor de credit online. In schimb, nimeni nu se pricepe la frauda pe Internet ca romanii, in mod special cind este vorba de achizitii importante, cum sint cele de masini, la care frauda se poate ridica la 5.000 de dolari. Politia Romana estimeaza ca cyber-crima este acum o industrie nationala multimilionara, la fel de importanta aici precum traficul de droguri sau de carne vie.

Romanii au dat cel mai mare „tun cibernetic" din istorie In primavara acestui an, FBI-ul a descoperit ca o retea de hackeri care au comis, acum doi ani, cea mai ampla frauda cibernetica din istorie era formata din romani.

Hackerii romani incep sa capete o faima din ce in ce mai marein rindul banditilor virtuali Foto: Reuters Reteaua de hackeri („spargatori" care actioneaza in mediul virtual) a fost descoperita dupa ce acestia au accesat baza de date a companiei de comert americane TJX si au furat peste 40 de milioane de inregistrari despre clientii societatii. Cind au fost descoperite primele accesari frauduloase ale retelei TJX, in decembrie 2006, conducerea companiei a considerat ca acestea erau reduse numeric, iar pagubele create ar fi fost minore, conform unui articol publicat in primavara de „Wall Street Journal".

Ulterior, conducerea TJX a descoperit ca bresa in sistemul informatic de securitate al companiei s-a produs mai devreme, in vara lui 2006, prin luna mai. Probe ulterioare au sugerat ca sistemul TJX a fost accesat pentru prima data de hoti in iulie 2005. In martie 2007, compania a raportat faptul au fost furate informatiile de pe cel putin 45 de milioane de carduri de credit si de debit. Originea lor a fost depistata de FBI prin studiul „amprentelor" pe care acestia le lasau in spatiul virtual, urme care pot dezvalui identitatea etnica a unui grup infractional.

Potrivit articolului din „Wall Street Journal", hackerii de la TJX au lasat citeva puncte de reper pentru a demonstra ca atacurile au fost facute in timpul perioadelor de virf ale vinzarilor pentru a stringe informatiile. Ei ar fi putut folosi acele informatii pentru a trage cu ochiul in momentul in care angajatii se logau in baza centrala de date a TJX. Ulterior, este posibil ca ei sa fi furat unu sau mai multe nume si parole de utilizator. Erau atit de siguri ca nu vor fi descoperiti incit isi trimiteau mesaje codate unul altuia, chiar pe reteaua companiei, pentru a evita sa fure aceleasi numere de cont din baza de date. In timpul in care hackerii furau informatiile, le si vindeau online celor care urmau sa produca atacuri folosind carduri false imprimate cu numerele respective. Potrivit publicatiei americane, principalul beneficiar al datelor vindute de hackerii romani era mafia ruseasca.

Ce scrie „LA Times" despre hackerii olteni, pe www.cotidianul/select