Doi oficiali europeni au primit ordin de expulzare din Afganistan pentru ca ar fi avut contacte cu talibanii, in timp ce premierul britanic este acuzat ca a ascuns negocierile MI-6 cu insurgentii.

Britanicii incearca sa cada la pace cu talibanii, dupa ce nu au reusitsa-i anihileze Foto: Reuters Britanicul Mervyn Patterson, inalt oficial al ONU, si irlandezul Michael Semple, seful biroului UE la Kabul, au termen pina joi sa paraseasca tara. Cei doi reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala, sustine administratia prezidentiala afgana, care afirma ca acestia au avut discutii cu talibanii din provincia sudica Helmand. Mai multi colegi ai lor de nationalitate afgana au fost arestati si sint anchetati.

Ambii diplomati sint experti in cultura afgana, tribalism si limbi locale si au petrecut multi ani in tara, inca din 1980. ONU descrie incidentul drept o neintelegere, sustinind ca europenii nu au avut intrevederi cu militanti talibani, si face demersuri pentru a opri expulzarea celor doi sau pentru a facilita readmisia lor in tara, in cazul in care nu vor reusi sa obtina rezultate pina joi. Patterson si Semple au fost retinuti in orasul Musa Qala, recent recucerit de la talibani in urma unei ample operatiuni militare britanico-afgane. Ministerul de Interne fusese informat despre deplasarea celor doi in zona, insa alte niveluri ale administratiei afgane au dezaprobat intilnirile acestora cu anumite persoane.

Provincia Helmand este nucleul culturilor de mac pentru opiu, care ii sustin financiar pe militantii talibani, iar UE si ONU joaca un rol important in incercarea de eradicare a acestora.

Guvernul britanic este, la rindul lui, acuzat ca a incurajat contacte ale MI-6 cu talibanii, in ciuda angajamentului Marii Britanii ca nu va negocia cu teroristii. „The Daily Telegraph" scrie ca serviciile secrete au avut mai multe intilniri („jirga") cu lideri talibani in timpul verii, in incercarea de a incheia pacea direct cu acestia. Britanicii ar fi urmat sa le permita acestora sa functioneze ulterior ca un fel de militii inarmate, sub supervizarea lor. Se pare ca au existat circa sase astfel de „jirga", in locuinte de la periferia orasului Lashkah Gah si in orase din valea Greshk, sub paza trupelor de infanterie britanice. Pentru a mentine aparentele ca guvernul Karzai aproba aceste demersuri, intilnirile clandestine au avut loc in prezenta oficialilor afgani. „Au fost intrevederi cu vreo sase talibani sau cu talibani care depusesera recent armele, aparent figuri marcante in rindul insurgentilor", a declarat o sursa din cadrul serviciilor secrete.

Dezvaluirea ziarului britanic vine la numai doua saptamini dupa ce premierul Gordon Brown a afirmat, in Camera Comunelor, ca „nu vom purta nici un fel de negocieri cu acesti oameni". Se pare ca guvernul de la Londra ar fi fost dispus sa admita ca astfel de convorbiri au avut loc, insa Brown s-a razgindit chiar inainte de sesiunea de intrebari la care urma sa raspunda in fata Parlamentului, in 12 decembrie. Daca informatia privind contactele MI-6 cu talibanii este corecta, ea ar putea pune in dificultate relatiile britanice cu aliatii americani. Acestia nu accepta nici un fel de negocieri cu teroristii care au sustinut atacurile de la 11 septembrie 2001. Marea Britanie a anuntat ca sprijina eforturile guvernului afgan de a negocia cu liderii tribali care ii sustin in prezent pe talibani, dar numai daca acestia accepta sa treaca la democratie. Autoritatile de la Londra au reiterat ca singurele contacte cu talibanii au fost cele ale administratiei afgane, care a incercat sa-i determine sa treaca de partea legitimitatii.