De ajunul Craciunului, bursele si monedele tarilor emergente au afisat aprecieri semnificative. Bursele din tarile emergente au atins maxime ale ultimelor zece zile, iar randamentele titlurilor emise de aceste state s-au redus luni, pe lichiditati mo
De ajunul Craciunului, bursele si monedele tarilor emergente au afisat aprecieri semnificative. Bursele din tarile emergente au atins maxime ale ultimelor zece zile, iar randamentele titlurilor emise de aceste state s-au redus luni, pe lichiditati modeste, sustinute de statisticile care arata revigorarea consumului in Statele Unite odata cu sosirea Sarbatorilor de iarna, scrie Reuters, informeaza NewsIn.
Pietele bursiere dezvoltate au crescut, iar dolarul s-a tranzactionat in apropierea unui maxim din ultimele sase saptamani fata de yen, dupa ce datele de vineri au aratat o sporire peste asteptari a consumului privat din SUA in luna noiembrie, sugerand faptul ca oamenii nu au fost descurajati de semnele care preziceau incetinirea ritmului de crestere a celei mai mari economii din lume.Indicele MSCI a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 zileSarbatorile de iarna au inceput luni in cadrul unui numar de tari considerate emergente, precum Cehia, Slovacia, Letonia si Lituania. In schimb, pietele din Turcia s-au redeschis dupa patru zile libere.
"Dat fiind faptul ca ne aflam in ultima saptamana a anului, volumul schimburilor din piete este scazut, ceea ce poate fi periculos, deoarece tranzactiile mici pot avea o influenta mai sporita", a declarat un dealer din Istanbul.
Indicele burselor emergente, MSCI, a crescut cu 1,55%, inregistrand cel mai ridicat nivel al ultimelor zece zile, neatins din 14 decembrie. Randamentul mediu al titlurilor de stat emise de tarile emergente a coborat si s-a apropiat la 2,29% de randamentul oferit de bonurile de trezorerie americane.Arabia Saudita vrea sa infiinteze fond de investitii de peste 900 miliarde dolariActivele cu grad ridicat de risc au fost sustinute de un anunt publicat pe pagina de Internet a cotidianului Financial Times, potrivit caruia Arabia Saudita planuieste sa infiinteze un fond guvernamental de investitii de peste 900 miliarde dolari, ce va fi probabil cel mai mare din lume.
Lira turceasca s-a apreciat la 1,18459 dolari, cotatie neatinsa din 18 decembrie. Moneda turca s-a apreciat cu 20% in 2007, deoarece investitorii au fost atrasi de dobanzile mari din Turcia.
Cea mai mare banca din Rusia, Sberbank, detinuta de stat, planuieste sa imprumute trei pana la patru miliarde de dolari pe pietele internationale de capital in 2008, a declarat luni vicepresedintele executiv al bancii, pentru agentia de stiri Prime-Tass. Moneda nationala a Israelului, sekelul, s-a apreciat cu 0,5% pana la un maxim din ultimele doua saptamani fata de dolar. Randul sud-african s-a apreciat cu 1%, recuperand deprecierea anterioara.
Leul romanesc s-a apreciat cu 0,5% fata de euro pana aproape de maximul ultimelor sase saptamani, recastigand astfel din terenul pierdut dupa ce Standard & Poor's a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.