Cantitatea mare de lichiditate din piata a determinat banca centrala sa intervina de mai multe ori in ultimele sedinte pentru a o steriliza si a mentine dobanzile la valori ridicate. La aceasta s-au adaugat sentimentele pozitive ale speculatorilor fa
Cantitatea mare de lichiditate din piata a determinat banca centrala sa intervina de mai multe ori in ultimele sedinte pentru a o steriliza si a mentine dobanzile la valori ridicate. La aceasta s-au adaugat sentimentele pozitive ale speculatorilor fata de monedele emergente, motive pentru aprecierea leului.
Daca in data de 17 decembrie cursul euro era 3,5584 lei, la inceputul acestei saptamani acesta scadea la 3,4673 lei, valoare care nu a mai fost atinsa de mai bine de o luna.
Banca centrala a organizat miercuri, joi si vineri licitatii, la care a atras in total peste 5,83 miliarde lei in depozite cu scadenta la una sau doua zile, in incercarea de a tine lichiditatea bancilor sub control. BNR a luat aceasta masura in momentul in care dobanzile overnight coborasera la 2 - 3% pe an, ca urmare a apropierii ultimei zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Sterilizarile nu s-au oprit nici in ajunul Craciunului, urmare a faptului ca in piata intrasera 1,58 miliarde lei, atrase in urma cu doua saptamani si inca 403 milioane lei, atrasi vineri. Astfel, luni BNR a atras 835 milioane lei pe care s-au oferit sa ii plaseze cinci banci comerciale in depozite cu scadenta pe 7 ianuarie, la dobanda fixa de 7,50% pe an, egala cu cea de politica monetara.
Dobanzile ridicate nu puteau sa lase indiferenti speculatori, care, de altfel, s-au aratat interesati si de celelalte monede emergente, care au inregistrat la randul lor aprecieri. Astfel, euro a coborat pana la 3,6065 zloti, 254,36 forinti si 1,6956 lire turcesti.
La aprecierea leului au contribuit si intrarile mari de cash de la casele de schimb, romanii care muncesc in strainatate schimband valuta cu care au venit acasa pentru a sarbatori Craciunul. Pe de alta parte, exportatorii au trebuit sa vanda valuta pentru a-si achita datoriile la bugetul de stat.
Pe acest fond, piata s-a deschis luni la cotatii in jurul pragului de 3,48 lei, dupa care a urmat un sir de vanzari de valuta, care au coborat euro pana la 3,4470 lei. In urmatoarele ore ale sedintei interbancare cotatiile s-au mentinut in culoarul 3,45 - 3,48 lei.
Cursul mediu al dolarului a scazut luni la 2,4086 lei, dupa ce in 17 decembrie urcase pana la 2,4789 lei.
Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week incadreaza rata dobanzii de politica monetara, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii si a operatiunilor de sterilizare efectuate de BNR in incercarea de a tine lichiditatea interbancara sub control.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.