Autoritatile sarbe au anuntat ieri ca vor respinge aderarea tarii lor la Uniunea Europeana sau la NATO daca membrii acestor structuri vor recunoaste independenta provinciei Kosovo, informeaza agentia Reuters, preluata de Mediafax.

Parlamentul sarb a aprobat cu 220 de voturi pentru si 14 impotriva o rezolutie care precizeaza ca Serbia nu va semna nici un tratat care nu ii recunoaste integritatea teritoriala si suveranitatea sa asupra Kosovo. Rezolutia a fost sprijinita de presedintele Boris Tadici si de premierul Voislav Kostunita, liderii celor mai mari doua partide din coalitia de centru-dreapta aflata la guvernare, precum si de radicalii ultranationalisti si de socialistii din Opozitie. Rezolutia mentioneaza ca "orice tratat pe care Serbia il semneaza, inclusiv Acordul de Stabilizare si Asociere, trebuie sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii".

Textul mai precizeaza ca Serbia va respinge o decizie de aderare la NATO si se va opune unei misiuni de supraveghere a Uniunii Europene, care se pregateste sa ia locul ONU in Kosovo, daca nu obtine aprobarea Consiliului de Securitate. Rusia, aliatul Serbiei, a blocat deja aceasta decizie, aminteste Mediafax.