Agenti ai MI6, serviciul britanic de informatii, s-au intalnit de mai multe ori cu lideri talibani pentru negocieri de pace, pe fondul angajamentului oficial al Londrei de a nu negocia cu teroristii, porivit editiei de ieri a cotidianului „The
Agenti ai MI6, serviciul britanic de informatii, s-au intalnit de mai multe ori cu lideri talibani pentru negocieri de pace, pe fondul angajamentului oficial al Londrei de a nu negocia cu teroristii, porivit editiei de ieri a cotidianului „The Daily Telegraph“. Ofiteri din serviciile secrete de informatii (SIS) au purtat discutii, in formatul traditional „jirga“, cu lideri ai insurgentilor din Afganistan, de mai multe ori in cursul verii.

„Ofiterii SIS au negociat o solutie de pace direct cu talibanii, prezenti la acele intalniri ca un fel de militie inarmata. Britanicii le-au dat 'sfaturi>> talibanilor“, a spus o sursa din serviciile de informatii. Din partea talibanilor au participat lideri activi in insurgenta sau lideri care renuntasera la lupta recent. „Impresia era ca este vorba despre figuri importante din randul talibanilor“, a mai spus sursa citata. Ziarul britanic relateaza ca a fost vorba de sase intalniri, in provincia Helmand, una dintre cele mai instabile din Afganistan. Locurile de intalnire erau asigurate de infanteristi britanici, iar la discuti i participau si oficiali ai Guvernului afgan, pentru a se mentine impresia ca puterea de la Kabul conduce procesul de negociere. Un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Externe a declarat ca nu se vor face comentarii pe chestiunile legate de serviciile de informatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.