Intrarea Romåniei in Uniunea Europeana a adus un singur lucru bun pentru tara noastra in 2007. Posibilitatea aproape nelimitata a romånilor de a-si gasi de lucru in tarile Uniunii Europene. Iar posibilitatea a fost speculata la maximum.
Intrarea Romåniei in Uniunea Europeana a adus un singur lucru bun pentru tara noastra in 2007. Posibilitatea aproape nelimitata a romånilor de a-si gasi de lucru in tarile Uniunii Europene. Iar posibilitatea a fost speculata la maximum. Cu mic, cu mare, romånii si-au parasit satele, familiile si tara si au plecat sa munceasca pentru salarii decente. Reprezentantii federatiilor sindicale sustin ca, anul acesta, piata muncii din Romånia a fost ostila salariatilor. Si ca acesta este principalul motiv al emigrarii fortei de munca påna la un nivel care a produs o adevarata criza de forta de munca in tara noastra. Nici in 2008 nu se anunta imbunatatiri spectaculoase, fapt care va accentua si mai mult fenomenul migratiei. Grav este ca, incepånd cu anul viitor, criza de medici si asistente va lasa sistemul sanitar descoperit, iar posibilitatea importurilor de specialisti este aproape nula.

In primul an de la integrarea in Uniunea Europeana, una dintre cele mai importante schimbari a fost majorarea pensiilor prin cresterea treptata a punctului de pensie. Batranii au primit mai multi bani de la 1 septembrie, cand punctul de pensie a fost majorat cu cinci procente. Majorarea a fost facuta din bugetul asigurarilor sociale, iar valoarea punctului de pensie a ajuns de la 396 lei la 416 lei. Potrivit reprezentantilor Guvernului, numarul celor care au beneficiat de aceasta masura a fost de peste patru milioane. Astfel, o persoana cu o pensie de 1.000 lei a primit de la 1 septembrie 300 de lei in plus. Pentru cele mai mici pensii insa, cresterea nu a insemnat mare lucru. Astfel, cei cu venituri lunare de 40 de lei nu au primit decat 10 lei in plus. Tot de la 1 septembrie, pensiile agricultorilor au fost dublate. Potrivit Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, de aceasta masura s-au bucurat peste 900.000 de agricultori. Unii dintre acestia au beneficiat si de majorarea cu 5 procente care s-a aplicat atat pensionarilor din sistemul asigurarilor sociale, cat si agricultorilor. Potrivit CNPAS, in luna mai, aproximativ 70.000 de pensionari din agricultura aveau o pensie sub 40 de lei si doar 43 de persoane primeau mai mult de 400 de lei. Pensionarii au avut motive sa se bucure si la 1 noiembrie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.