Conceput ca "un mozaic al vietii lui Iisus vazut prin ochii celor care l-au cunoscut, iubit si tradat, filtrat prin splendoarea scriiturii lui Khalil Gibran" (The New York Times), volumul "Iisus, Fiul omului" de Khalil Gibran a aparut in Colectia Bab
Conceput ca "un mozaic al vietii lui Iisus vazut prin ochii celor care l-au cunoscut, iubit si tradat, filtrat prin splendoarea scriiturii lui Khalil Gibran" (The New York Times), volumul "Iisus, Fiul omului" de Khalil Gibran a aparut in Colectia Babel a Editurii Nemira, in traducerea lui Gabriel Stoian.
Khalil Gibran, poet, filozof si artist, s-a nascut in 1883 la Bsharri, Liban, intr-o veche familie crestina. Primele notiuni de religie, de limba siriaca si araba, le-a capatat de la un calugar. In 1894 a emigrat, impreuna cu mama sa, in America, la Boston, unde si-a continuat educatia intr-o scoala de emigranti si unde l-a cunoscut pe fotograful Fred Holland Day care i-a dat lectii de desen si pictura. A inceput sa studieze arta fotografica, literatura araba, engleza si franceza urmand cursuri de specialitate in America si Liban. Din 1905 a inceput sa publice in diferite reviste new-yorkeze pamflete si scurte povestiri in limba araba. In 1908 a plecat la Paris unde a studiat timp de doi ani artele plastice si unde i-a cunoscut pe Rodin, Debussy si Maeterlinck. Intors in America, Gibran a continuat sa picteze, sa scrie si sa publice intr-un ritm sustinut. In 1920, impreuna cu alti scriitori a fondat, la New-York, societatea literara "al-Rabita al-Qalamiyya" (The Pen Society), care va juca un rol determinant in renasterea literaturii arabe. Gibran a murit in 1931.
Opera sa poetica a fost tradusa in peste 20 de limbi, iar picturile si desenele se afla expuse in galerii celebre din lume.
Principalele scrieri: "Aripi frante", 1912; "Nebunul", 1918; "Deschizatorul de drumuri", 1920; "Profetul", 1923; "Iisus, Fiul omului", 1928; "Gradina Profetului", 1933. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.