Spitalele de urgenta au primit primele valuri de petrecareti mai devreme decit se asteptau.

Numarul solicitarilor venite din partea cetatenilor pentru diferite urgente medicale a crescut de Craciun comparativ cu zilele normale, dar oamenii au ajuns la spital sau au avut nevoie de Ambulanta mai mult din cauza abuzului de alcool decit pe fondul exceselor alimentare.

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a primit de Craciun cu 15 la suta mai multe solicitari decit intr-o zi normala de lucru, in noaptea de marti spre miercuri fiind inregistrate 402 solicitari, in 12 ore, cele mai multe, 77, venind din partea unor persoane care acuzau stari de febra, tuse, stare generala alterata. Cazuri de colici abdominale au fost inregistrate 41, 12 persoane au fost asistate de medicii de la ambulanta pentru ca au cazut in strada, dar, potrivit medicului coordonator, foarte multe persoane au necesitat ingrijire medicala din cauza accidentelor auto si a agresiunilor provocate de consu-mul excesiv de alcool.

Medicul coordonator al serviciului bucurestean de ambulanta a precizat ca numarul solicitarilor a fost in aceasta perioada mai mare decit anul trecut, iar medicii se asteapta ca numarul cazurilor de colici abdominale sa creasca in urmatoarele zile.

Spitalele de Urgenta Universitar si Floreasca, din Capitala, au inregistrat in prima zi de Craciun peste o mie de solicitari, dintre care, cele mai multe, au fost cazuri de agresiuni si fracturi de piramida nazala provocate de consumul excesiv de alcool. „In ultimele 24 de ore am avut peste 500 de cazuri, dintre care 90% au fost de patologie cardiaca sau etilism si efecte ale acestuia", a declarat purtatorul de cuvint al Spitalului de Urgenta Floreasca, Bogdan Oprita, citat de NewsIn.

Medicul a explicat ca a avut si solicitari de interventie cu elicopterul in afara Bucurestiului, insa din cauza cetii acest lucru a fost imposibil. „Am avut si cite patru-cinci cazuri de colica biliara pe garda, insa ne asteptam ca numarul acestora sa creasca abia din a treia zi de Craciun, cind organismul va fi suficient de agresat cu alimente si va ceda", a adaugat Oprita. El a mai spus ca solicitarile inregistrate anul acesta se incadreaza in media obisnuita a fiecarui an, in perioada sarbatorilor.

Si la Spitalul Universitar Bucuresti s-au inregistrat aproximativ 500 de cazuri, dintre care 70% au fost agresiuni provocate din cauza consumului exagerat de bauturi alcoolice. „Agresiunile au fost de la simple taieturi la fracturi, miini si picioare rupte, insa nici una dintre victime nu a necesitat internare in spital", a declarat purtatorul de cuvint al spitalului, dr. Adriana Trandafir.

Potrivit medicului, in ultimele 24 de ore, la Spitalul Universitar au avut loc si 16 nasteri. Purtatorul de cuvint a subliniat ca la camerele de garda ale spitalului au inceput sa se prezinte din ce in ce mai multe cazuri de colica biliara sau de indigestie masiva.

„Daca ieri (n.r. - marti) aveam doar trei-patru cazuri de colica biliara sau de indigestie pe garda, miercuri am inregistrat pina la ora 10.00 aproape zece cazuri", a conchis medicul Adriana Trandafir.