In momentul initierii unei tranzactii cu optiuni, un element important care trebuie luat in considerare este marimea primei (pretul pe care cumparatorul il plateste pentru a-si rezerva dreptul de a cumpara, Call, sau vinde, Put, contractul futures su
In momentul initierii unei tranzactii cu optiuni, un element important care trebuie luat in considerare este marimea primei (pretul pe care cumparatorul il plateste pentru a-si rezerva dreptul de a cumpara, Call, sau vinde, Put, contractul futures suport).
Prima pentru o optiune se negociaza pe piata instrumentelor financiare derivate intre vanzatori si cumparatori si marimea ei variaza in functie de preturile de exercitare. Ea constituie singura caracteristica variabila a optiunii si depinde atat de factorii cuantificabili (volatilitatea, perioada de timp ramasa pana la scadenta, rata dobanzii fara risc, pretul de exercitare al optiunii, pretul activului suport), cat si de factorii necuantificabili, care contribuie la formarea pretului unui instrument financiar pe piata.
Ceilalti termeni ai optiunii sunt standardizati, inclusiv lunile de scadenta si pretul de exercitare.
Investitorii trebuie sa inteleaga faptul ca primele optiunilor nu sunt stabilite de catre bursele la care se tranzactioneaza si nici de catre Casa de Compensatie, ele fiind determinate liber pe piata, prin cotatii de cerere si/sau oferta competitive, in sistem de licitatie electronica.
Prima unei optiuni are doua componente de baza: valoarea timp si valoarea intrinseca, altfel spus: Prima optiunii = valoarea intrinseca + valoarea timp.
Valoarea intrinseca, daca exista, este suma de bani care poate fi castigata din exercitarea optiunii la pretul de exercitare si lichidarea pozitiei futures dobandite la pretul curent al contractului futures. Cu alte cuvinte, valoarea intrinseca este profitul pe care un investitor il realizeaza daca achizitioneaza o optiune, o exercita pe loc si inchide in piata pozitia rezultata.
De exemplu, daca pretul curent de piata al contractului SIF5 cu scadenta in martie este 4,80 lei, o optiune Call cu un pret de exercitare de 4,74 va avea o valoare intrinseca de (4,80 - 4,74) = 0,06 lei/actiune.
O optiune care are valoare intrinseca este considerata "in bani", in timp ce o optiune care nu are valoare intrinseca este "in afara banilor". Daca DESIF5 martie se tranzactioneaza pe piata la pretul de 4,80 lei, iar optiunea Call are un pret de exercitare de 4,72, ea va fi "in afara banilor", avand valoare intrinseca 0.
Indiferent daca are sau nu valoare intrinseca, o optiune are valoare timp. Astfel, daca o optiune nu are valoare intrinseca, fiind momentan "in afara banilor", prima sa consista in intregime din valoare timp.
Ce este valoarea timp? Este suma de bani pe care cumparatorul optiunii este dispus sa o plateasca, iar vanzatorul este dispus sa o accepte, peste valoarea intrinseca pe care o optiune o poate avea. Valoarea timp este o "extra-plata" catre vanzatorul optiunii, pentru a compensa riscul pe care acesta si-l asuma prin vanzarea ei.
In prezent, pentru evaluarea primelor teoretice ale optiunilor sunt folosite o serie de modele matematice, dintre care cele mai cunoscute sunt "modelul Black-Scholes" si "modelul binomial" dezvoltat de Ross, Cox si Rubinstein. Primul model, insa, prezinta unele restrictii in privinta ariei de aplicare, oferind o solutie analitica doar pentru optiunile de tip european.
Pentru a facilita estimarea cat mai corecta a primelor, BMFMS pune la dispozitia participantilor la piata, ca si instrument de evaluare, calculatorul valorii teoretice a primei care are la baza modelul binomial. Acest calculator este disponibil pe pagina web www.bmfms.ro.*Acest articol reprezinta un demers educational, iar responsabilitatea intocmirii planurilor de tranzactionare a optiunilor si a aplicarii diverselor strategii pe piata la termen apartine exclusiv investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.