"Opinia mea este ca anul viitor, daca va fi unul climateric normal, ne vom respecta tintele", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru HotNews. Bugetul pentru 2008 a fost construit pe o crestere economica de 6,5% (Produ
"Opinia mea este ca anul viitor, daca va fi unul climateric normal, ne vom respecta tintele", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru HotNews. Bugetul pentru 2008 a fost construit pe o crestere economica de 6,5% (Produsul Intern Brut - PIB - urmand sa ajunga la 138 miliarde de euro) si un deficit al bugetului general consolidat de 2,7% din PIB. Formarea bruta de capital fix va creste cu 13%, iar castigul salarial mediu brut se va majora cu 12,3% (de la 1380 lei in 2007, la 1550 lei in 2008). De asemenea, numarul mediu de salariati va creste cu 2%, iar rata somajului va scadea la 4,3% (de la 4,4% rata estimata pe 2007 si 5,2% rata inregistrata in 2006). Rata inflatiei anuntata de Guvern si BNR se estimeaza ca va fi de 3,8%, plus/minus un punct procentual.
"De exemplu, daca in 2007, am avut o crestere economica de 6%, dar am avut o scadere a productiei agricole cu 20%, eu nu pot sa ma gandesc decat ca, in afara productiei agricole, am avut, pe toata tara o crestere de 8%. Cresterea economica in Romania, scotand impactul secetei, adica scaderile din agricultura si restrangerea pe productia hidro, a fost de 8,1%. Asta este tendinta structurala a Romaniei pe industrie, pe constructii, pe servicii", a mai spus Vosganian.
In ceea ce priveste anul 2007, ministrul Vosganian declara, recent, ca Romania va inregistra un deficit al bugetului consolidat de 1,4% din PIB. "Prin controlul sever al cheltuielilor in noiembrie si decembrie am reusit sa inlaturam asimetriile care s-au inregistrat la finele anilor 2005 si 2006. Practic, am injumatatit deficitul programat prin Legea bugetului 2007 la 2,8%. Din datele preliminare, ne vom situa in jurul a 1,4% din PIB", a afirmat Vosganian. El a aratat ca una dintre prioritatile Ministerului Economiei si Finantelor in acest an a fost tocmai evitarea declansarii procedurii de deficit excesiv, intrucat exista un pericol daca s-ar fi ajuns la nivelul programat prin Legea bugetului pe 2007. Preocuparea ministerului a avut in vedere si coordonarea politicilor fisacale cu politica Bancii Nationale a Romaniei, de tintire a inflatiei, a mai spus Vosganian.
In ceea ce priveste salariile si pensiile, Vosganian a mai spus, conform HotNews, ca "de la 1 noiembrie, noi am decis sa devansam majorarea pensiilor de la 1 ianuarie pe nivelul salariului mediu brut pe economie din 2007. Pe noiembrie si decembrie am aplicat si masurile de largire a bazei de impozitare si s-a dovedit ca pe aceste doua luni bugetul de asigurari sociale este sustenabil. Anul viitor, la 1 ianuarie, mai avem o majorare ce vine din cresterea salariului mediu pe economie, deci mai este o crestere de cel putin 7,5%. Pe parcursul anului 2008 si salariile vor creste. Castigul salarial va creste cu cel putin 20%, deci, daca am avut sustenabilitate in noiembrie si decembrie, vom avea cu siguranta si din ianuarie pana in decembrie viitor". De remarcat, conform bugetului pe 2008, pentru cheltuielile sociale s-a alocat circa 12% din PIB, adica 16-17 miliarde de euro, sumele incluzand si banii pentru pensii. Pe de alta parte, pentru investitii s-au alocat 7-8 miliarde de euro.
Taxa auto in ianuarie
Proiectul de ordonanta pentru modificarea legislatiei privind taxa auto a fost finalizat, in linii mari, iar noile prevederi ar putea fi adoptate la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, a declarat, recent, ministrul Economiei si Finantelor. "In linii mari am terminat proiectul de ordonanta. Au fost comunicate Comisiei Europene intentiile noastre, iar filosofia prezentata in luna iune se mentine. Nivelul taxei se va corela cu valoarea de piata a autoturismelor", a afirmat Voasganian. Pe de alta parte, ministrul a afirmat "orice discutie privind o eventuala restituire a taxei se va face numai pe baza unei decizii a Comisiei Europene si a unor acte juridice definitive si irevocabile".
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna, si a fost criticata in mai multe randuri de Comisia Europeana. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.