Detinutii din Penitenciarele Rahova si Jilava au petrecut Craciunul si asteapta Revelionul tot in celula, se colinda unii pe ceilalti si isi daruiesc unii altora felicitari, tigari, cafea sau sapunuri.Sarpe (stinga) si Gabi Hotu (dreapta)vor face Revelionul in camera lor cu21 de paturi din Penitenciarul Jilava Ghirlande si globuri colorate impodobesc tavanul si peretii holului sectiei a patra de maxima siguranta din Penitenciarul Rahova. Pe una din mesele din celulele condamnatilor pe viata, un bradut artificial decorat cu luminite si globuri de tot felul, iar pe televizor, citeva felicitari facute manual. Adrian Stroe, 45 de ani, unul dintre cei trei detinuti care stau in celula, este inchis de 16 ani pentru omorirea a trei persoane. „In noiembrie m-am casatorit in penitenciar cu iubita mea cu care aveam o relatie de sase ani, iar asta a fost cadoul meu de Craciun", ne zice bucuros Stroe. „Am beneficiat si de vizita intima, adica o camera in care am putut sa stau impreuna cu sotia mea doua nopti", adauga bucuros proaspatul insurat. Adrian ne povesteste ca, de sarbatori, detinutii isi fac cadouri intre ei, cel mai adesea tigari si cafea, „lucrurile materiale cele mai importante in puscarie", dupa cum ne spune Stroe. El a facut cadouri inclusiv sotiei lui, mai precis i-a platit scoala de soferi si i-a trimis bani sa cumpere un computer. „Banii ii obtin din cartile religioase pe care le scriu si pe care le trimit in strainatate, unde sint vindute cu aproape 10-15 dolari bucata", explica el. Adrian a reusit sa faca bani din textele religioase pe care le scrie si le trimite sotiei sale. Aceasta le pagineaza pe calculator si le transforma in cartulii care se vind peste hotare de o grupare religioasa.

De sarbatori, Adrian Stroe face teancuri de felicitari pe care le tri-mite colegilor sai detinuti din alte penitenciare pe unde a mai fost inchis. A vorbit cu Mosul si ii va aduce o caciula cazaceasca pe care si-o doreste.

De Revelion se va infrupta din bunatatile aduse de sotie si se va uita la televizor cu colegii sai de puscarie. De Craciun, detinutii din sectia cu pedepse de pina la cinci ani a Penitenciarului Jilava au mers cu colindul in inchisoare, costumati cit de cit a sarbatoare. „Avem un cojoc pe care il imbracam pe dos si caciuli rosu cu alb si i-am colindat pe colegii nostri din celelalte celule", ne-a spus Eugen Radu, zis Gabi Hotu, de 54 de ani, care e inchis de un an si jumatate pentru ca a furat o masina, fiind condamnat la 4 ani de detentie. Tot el ne spune ca, de sarbatori, penitenciarul le ofera vizite la manastiri si muzee, numai ca deocamdata nu stie care va fi programul din acest an. Face cadouri camarazilor, cum ar fi sapunuri, ciorapi sau nes, si ii ureaza fiecaruia „La multi ani afara, nu inauntru". Au impodobit un bradut in camera cu 21 de paturi, cu beculete si globuri pe care le-au cumparat de la magazinul inchisorii. De la noul an Gabi Hotu isi doreste sanatate si putere de munca, iar Marian Popa, zis Sarpe, 35 de ani, inchis cinci ani pentru complicitate la furt in forma de tentativa, vrea sanatate si libertate.

Virgil Vintila are 30 de ani si este inchis de doi ani pentru ca fura whisky si sampanie din magazine. De sarbatori are voie sa „iasa la vizita", adica vin la el sotia si baietelul sau de 11 ani, ori se uita la televizor. Daca primeste ciocolata sau bomboane, le pastreaza pentru baietel. „Sint frizer de meserie, asta lucram si inainte sa ajung aici, iar de sarbatori o sa fac acelasi lucru, pentru ca primesc zile cistig si astfel pot sa ies mai repede de aici", ne explica Vintila. Virgil ii va tunde si ii va barbieri pe colegii sai sau chiar pe angajatii penitenciarului si va primi, in loc de bani, citeva zile de libertate in plus.

De sarbatori, conducerea Penitenciarului Jilava mai pune ceva pe masa detinutilor. „Regimul imbunatatit se adauga la norma de hrana si consta in mai multa carne, mai multe calorii si desert, care se aplica la toti detinutii", ne explica, in limbajul specific, Cristian Micu, purtator de cuvint la Jilava. Institutia mai face cadou cite o zi, cinci sau chiar 10 zile libere pentru cei care au fost cuminti.

Mai multe detalii despre penitenciarele din tara cititi pe www.cotidianul.ro/select