DAE nu este, de multe ori, chiar o dobinda efectiva.

Creditul de nevoi personale are, ca orice tip de imprumut, citeva caracteristici care il particularizeaza. In primul rind, Dobinda Anuala Efectiva, care este tratata ca un cost total al imprumutului, dar care, de multe ori, nu isi indeplineste aceasta functie in primul rind datorita faptului ca, de la caz la caz, conditiile de creditare, perioada si valoarea imprumutului difera semnificativ. Atentie mai ales la creditele cu dobinzi fixe pe perioade limitate fixa 3 luni sau fixa un an! In acest caz, dobinda creste in general la expirarea perioadei promotionale, iar uneori bancile nu tin cont si de dobinda valabila ulterior atunci cind calculeaza DAE, astfel ca nivelul prezentat poate sa nu fie cel real, explica portalul financiar www.conso.ro. De aceea este recomandat sa intrebati ofiterul de credit si despre modul de variatie a dobinzii.

Dobinda Anuala Efectiva mai variaza si in functie de alti parametri. De exemplu, pentru un credit intre 5.000 si 10.000 de lei cu rata fixa de dobinda de 10%, taxa de analiza a dosarului de 100 de lei, comision de administrare de 0,25% platibil lunar si perioada de rambursare intre unu si trei ani, costurile totale anuale variaza intre 15,35 si 22,67% din valoarea imprumutului. Banca va afisa, cel mai probabil, valoarea DAE pentru un credit de 10.000 de lei, pe trei ani (adica situatia cea mai fericita) - 15,35%. Daca imprumutul dorit are insa o valoare de 5.000 de lei si este rambursat intr-un singur an, costurile totale sint semnificativ mai mari, iar DAE va fi de 22,67%.

Referitor la rambursarea in avans, aceasta este recomandata pentru a reduce costul creditului. Pentru sumele achitate in avans nu veti mai plati dobinzi pe viitor, singurul cost fiind plata unui comision. De exemplu, daca mai aveti in sold 3.000 de euro platibili in 5 ani si doriti sa rambursati in avans 1.000 de euro, atunci pentru restul perioadei se va calcula dobinda numai pentru restul de 2.000 de euro. Pentru cei 1.000 de euro platiti anticipat vi se va percepe un comision de rambursare anticipata. Acesta difera de la o banca la alta, putind ajunge la 4,5%, astfel ca e bine sa fiti atent si la acest aspect. Oricum, rambursarea anticipata ramine o solutie avantajoasa.