Exista o splendida carte a unei doamne, Elena Precupetu, o carte ingrijita cu eleganta de Adrian Majuru.

O carte despre Bucuresti pe numele ei "Mahalaua precupetii vechi". O confesiune! Capitolul despre Sarbatorile de iarna este fascinant.
Exista o splendida carte a unei doamne, Elena Precupetu, o carte ingrijita cu eleganta de Adrian Majuru.

O carte despre Bucuresti pe numele ei "Mahalaua precupetii vechi". O confesiune! Capitolul despre Sarbatorile de iarna este fascinant. Vi-l spun si dumneavoastra.

Sarbatorile de iarna incepeau cu ziua Sfantului Nicolae. Apoi venea Craciunul, care era cea mai mare sarbatoare si cea mai frumoasa. Noi insa incepem acum pregatirile de Anul Nou. Pe vremea copilariei mele, Revelionul nu se sarbatorea cu galagie mare, ci asa cum se sarbatoreste si acum in Occident.


OBICEIURI. Se servea o masa usoara de seara. Apoi cateva dulciuri. Si imediat dupa miezul noptii, fiecare se retragea in camera lui. Adevarata petrecere se facea in ziua de 1 ianuarie, pentru care se pregatea un curcan mare la cuptor, un mielut, de asemeni drob de miel si nelipsita ciorba de potroace pentru zilele urmatoare. Masa era plina cu trufandale, salata verde, rosii, castraveti si se deschidea neaparat cu salata de bœuf, frumos ornata. Apoi veneau placintele si prajiturelele. Nu aveam invitati numerosi ca la Craciun, ci doar pe Tanti Mica si sotul ei, unchiul Ionel. Unchiul Ionel erra cofetar-sef la Capsa si ne aducea un tort mare de ciocolata ornat cu un buchetel de trandafiri din zahar si fructe confiate.


TIMPUL NOU. Bucurestiul in zilele de iarna arata altfel. Sarbatorile si obiceiurile se pastreaza in vreme. In noaptea Anului Nou, de Sfantul Vasile, care popular se numeste San Vasai, se face de ursita si fata invoca apele curgatoare, luna, stelele, focul: Buna seara, San Vasile,/ Eu nu ma spal/ De zaioasa/ De leproasa,/ Dar ma spal de ura,/ De facatura/ Sa raman peste an/ Curata,/ Luminata/ Ca Sfantul Soare cand rasare/ Ca apa din fundul pamantului/ La soare/ Eu ma rog, Sfinte Vasile,/ Sa-mi trimiti ursitul meu/ De trei ori URSAT/ De Dumnezeu dat/ De buni oameni indemnat/ Sa-l visez la noapte/ Sa-mi dea inelul de maritat/ De sub punte/.Bunica, hai spune, ti-aduci aminte de Anul Nou, cum e?


E noaptea in care nu se doarme, Doamne Fereasca! Trebuie sa lasi totul deoparte si sa te ocupi de timp. Si sa fii serios. Dar serios de tot. In noaptea asta timpul se face NOU. Daca n-ar fi asa, s-ar sfarsi lumea. Stingem o lumina, care era timpul vechi si obosit, si aprindem alta noua, care e timpul nou si Anul Nou. Si cine doarme-n noaptea asta e lenes tot anul. Si se mai spune ca-n noaptea asta cerurile se deschid si dorintele se implinesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.