Si anul care vine va sta sub semnul lui Basescu. Conform calendarului chinezesc, 2008 este anul Sobolanului.

Sa ne-ntelegem: pentru chinezi, „sobolan" nu are conotatii peiorative. Dimpotriva. Oamenii nascuti in anul Sobolanului sint considerati destepti, intreprinzatori, capabili sa supravietuiasca in situatii aproape imposibile etc. Singurul defect ar fi acela ca, bazindu-se prea mult pe intuitie, pierd la rastimpuri din vedere concluziile logice. Presedintele e nascut in anul Iepurelui, dar caracteristicile zodiacului chinezesc pentru anul ce vine i se potrivesc de minune.

2008 va avea miza crescuta. Alegerile locale si cele parlamentare vor reconfigura spectrul politic, dar, mai important, poate si sistemul de vot. Pe termen lung, asadar, adevarata miza nu e in curtea partidelor. Premierii vin si pleaca, majoritatile parlamentare se pot schimba de la un an la altul, dar un sistem electoral, odata impamintenit, cu greu mai poate fi schimbat. Ca si institutiile, au propria inertie. De citeva decenii, bunaoara, indicele americanilor nemultumiti de actualul sistem depaseste constant 50% (recent chiar 65). Degeaba. Nici milioanele lui Perot sau Soros, nici argumentele evidente si, cu atit mai putin, discursurile politicienilor nu au putut schimba starea de fapt. Or, cita vreme o democratie crescuta la firul ierbii n-a izbindit in fata sistemului pe care singura l-a adoptat, ce sperante putem avea noi?

Schimbarea depinde, esential, de un singur om. Ironic, 2008 va fi anul hotaritor pentru singurul om politic care, teoretic, n-are nici o miza in aceste alegeri - Traian Basescu. Presedintele este omul lui „totul sau nimic" caruia, din nefericire, i-a intrat in cap gogorita simplificarii: doua partide mari si late, daca se poate un parlament unicameral, o majoritate confortabila si un executiv disciplinat. Pe baza principiului „totul sau nimic", impachetat in diferite forme („dati-mi o majoritate", „singur impotriva a 322" etc.), a cistigat mai toate infruntarile electorale. Problema solicitarilor de acest fel este ca risca sa se implineasca. „Totul sau nimic" exclude victoriile partiale, dupa cum s-a vazut si la ultimul referendum. In cazul PDL, se traduce fie printr-o majoritate confortabila, fie prin imposibilitatea formarii oricarei coalitii.

In conditiile in care PSD si PNL sint cum sint, Basescu are, asadar, problema Statelor Unite dupa caderea comunismului - nu mai are adversar in afara de el insusi. Citeodata e suficient si atit.