Serviciile secrete siriene au amenintat Madridul pentru ca sirianul Monzer al-Kassar, suspectat ca ar fi traficant de arme si ai carui presupusi complici au fost arestati in Romania in luna iunie, sa nu fie extradat catre Statele Unite, scria, la inceputul saptamanii, cotidianul „El Mundo“, citat de AFP. Serviciile spaniole de informatii se tem ca soldatii spanioli din Liban ar putea fi luati drept tinta in cazul extradarii lui al-Kassar, afirma „El Mundo“, care citeaza o nota a serviciilor de spionaj spaniole.

Potrivit agentiei NewsIn, generalul Assef Schawkat, seful serviciilor de informatii ale armatei siriene, i-a scris omologului sau spaniol: „Daca aveti impresia ca vom trece cu vederea afrontul adus de brutele nord-americane fratelui nostru (Monzer al-Kasser), nu ne cunoasteti cu adevarat si nu sunteti prietenii poporului sirian“, afirma El Mundo. Justitia spaniola a autorizat la 13 decembrie extradarea catre Statele Unite a lui Monzer al-Kassar, suspectat de justitia americana ca a vrut sa vanda arme gherilei columbiene FARC. Kassar locuieste in Spania de zece ani.
Decizia finala cu privire la extradare apartine Consiliului spaniol de Ministri, care s-ar putea pronunta vineri, potrivit cotidianului El Mundo.

Discutie intre spioni
Nota serviciilor de informatii mentionata de cotidianul spaniol dateaza de la sfarsitul lunii iulie. Potrivit ziarului, textul mentioneaza amenintari voalate pe care generalul Schawkat le-ar fi exprimat in cursul unei discutii cu ministrul spaniol al afacerilor externe, Miguel Angel Moratinos. Seful spionajului militar sirian ar fi subliniat ca nu Statele Unite sunt cele care asigura protectia contingentului spaniol al ONU desfasurat in Liban. Aproximativ 1.100 de soldati spanioli sunt desfasurati in sud-estul Libanului in cadrul Fortei Interimare a ONU din Liban (FINUL) de la incheierea ostilitatilor dintre Israel si Hezbollahul siit, in vara anului 2006. La 24 iunie, sase soldati spanioli din FINUL au fost ucisi intr-un atentat.

Lupta anti-America
Monzer al-Kassar a fost retinut la 8 iunie pe aeroportul Madrid-Barajas in virtutea unui mandat de arestare emis de tribunalul federal al districtului de sud din New York. Justitia americana il banuieste pe Kassar de „conspiratie in vederea furnizarii de ajutor si mijloace materiale unei organizatii teroriste, conspiratie in vederea uciderii de cetateni si oficiali americani, conspiratie pentru achizitionarea si folosirea de rachete antiaeriene, precum si de spalare de bani“. Potrivit autoritatilor americane, al-Kassar avea de gand sa vanda, intre 2006 si mai 2007, gherilelor din Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC) diverse armamente, intre care sisteme de rachete sol-aer si mii de unitati de munitie.

Afaceri cu arme din anii '70
Justitia americana crede ca sirianul vinde arme de la inceputul anilor '70. Sirianul este, potrivit presei americane, unul dintre cei mai cunoscuti traficanti de arme din lume si a avut legaturi inclusiv cu fiul lui Saddam Hussein, Uday Hussein. El a furnizat arme si echipament militar diverselor factiuni din Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croatia, Somalia, Iran si Irak.