* Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat pentru “Gardianul” ca principala confruntare politica a anului 2008 va fi legata de alegerile locale. Parvulescu este convins ca scandalurile din 2007 se vor perpetua si anul viitor. &ld
* Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat pentru “Gardianul” ca principala confruntare politica a anului 2008 va fi legata de alegerile locale. Parvulescu este convins ca scandalurile din 2007 se vor perpetua si anul viitor. “Campania electorala va fi negativa, violenta. Ma astept ca presedintele Traian Basescu sa se implice in campanie, desi cred ca obligatia sa este de a ramane neutru”, a atras atentia Parvulescu

* Istoria i-a dat dreptate lui Parvulescu. Seful statului a inceput anul 2007 in forta, “aruncand” pe piata politica un biletel trimis de Tariceanu presedintelui cu scopul - dupa cum sustinea chiar Basescu - de a se interveni in Justitie pentru Dinu Patriciu. Biletelul roz, ascuns la Cotroceni timp de doi ani de zile, a reprezentat pentru adversarii presedintelui un laitmotiv pentru a incepe procedurile de suspendare din functie, fapt care s-a si intamplat. Dupa o luna de “pauza”, Basescu a fost “trimis” de popor inapoi pe scaunul de sef al statului.

* Revenirea la Cotroceni a reprezentat un motiv in plus pentru presedinte in a ataca Parlamentul, Gu vernul si partidele politice, mai putin PD. Efectele dorite de Basescu nu au fost cele asteptate: democratii nu au obtinut rezultatele scontate la europarlamentare si nici votul uninominal dorit de seful statului nu a trecut de referendum. Printre vinovati, presedintele l-a gasit si pe Emil Boc. In schimbul esecului, Basescu a cerut un sacrificiu, desi democratii nu si l-au dorit: fuziunea PD-PLD

(Bogdan Apostolescu , Vlad Bårleanu)

Scandalul care a influentat scena politica romåneasca in 2007 a fost cel legat de vestitul biletel roz. In 11 ianuarie 2007, secretarul executiv al PD, Elena Udrea, declara ca premierul Calin Popescu- Tariceanu i-a cerut presedintelui Traian Basescu, in urma cu doi ani, printr-un bilet cu antet, scris si semnat de mana, sa intervina la Parchet in favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu, asupra caruia incepuse cercetarea penala in cazul tranzactionarii pe bursa a actiunilor Rompetrol. Ulterior, ruptura aparuta intre Palatele Cotroceni si Victoria a „desfasurat“ un permanent scandal.

La o zi dupa ce presedintele Basescu a prezentat biletul primit de la premierul Tariceanu, partidele si-au prezentat strategiile, in conditiile crizei politice declansate de respectivul document.
In 18 ianuarie 2007, presedintele PSD, Mircea Geoana, declara ca, din punctul de vedere al social-democratilor, principalul vinovat pentru criza politica este seful statului, motiv pentru care PSD va demara procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, in baza articolului 95 din Constitutie. El a precizat ca, daca povestea cu biletelul este reala, atunci seful statului ar fi complice si tainuitor al unei fapte de inalta coruptie. Tot in 18 ianuarie 2007, presedintele PC, Dan Voiculescu, a prezentat un document pe care i l-a atribuit presedintelui Basescu si care a fost trimis de acesta lui Codrut Seres, pe atunci ministru al economiei, in aprilie 2006. Liderul PC l-a acuzat pe Traian Basescu ca a incercat pe langa fostul ministru Seres sa obtina contracte de energie ieftina pentru firma Alro Slatina. Comitetul Executiv National al PSD a decis, in 20 ianuarie 2007, calendarul actiunilor de suspendare a presedintelui. In 26 ianuarie, liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce a finalizat procesul de strangere a semnaturilor necesare suspendarii sefului statului. PSD-istii au fost sustinuti tacit de celelalte partide mai putin de PD si PLD.

Ruperea Aliantei si comisia 'Voiculescu>>
In 29 ianuarie 2007, PD a decis sa participe pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European. In 13 februarie 2007, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca PSD ar putea propune infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a presupuselor incalcari ale Constitutiei de catre Traian Basescu, aceasta urmand sa fie un cadru de dezbatere a argumentelor invocate de opozitie pentru suspendare. In 27 februarie, liderul conservator Dan Voiculescu a anuntat ca PC a preluat initiativa PSD si va cere, in plenul Parlamentului, odata cu discutarea suspendarii sefului statului, o comisie de ancheta a activitatii presedintelui. Tot atunci, presedintele Traian Basescu a anuntat, prin intermediul unei scrisori adresate conducerii Parlamentului, ca nu va participa la sedinta comuna in care se va discuta materialul PSD legat de suspendarea sa, considerand ca referendumul, votul plenului si Curtea Constitutionala vor lamuri temeinicia demersului opozitiei. Parlamentul a aprobat, in 28 februarie 2007, la propunerea PC, infiintarea unei comisii de anchetare a presedintelui Traian Basescu. Doar 76 de reprezentanti ai PD si PLD au votat impotriva, iar cei 21 de parlamentari ai UDMR s-au abtinut. PD a anuntat ca nu va desemna cei doi parlamentari care-i revin in Comisia parlamentara de ancheta a sefului statului. Presedinte al comisiei a fost ales liderul PC, Dan Voiculescu. Printre cei care au fost audiati la Comisia de ancheta s-au numarat ministrul economiei, Varujan Vosganian, in 7 martie 2007, fostul sef al SRI, Radu Timofte, precum si actualul sef al institutiei, George Maior, in 13 martie 2007. In aceeasi zi au mai fost audiati fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu, care a declarat membrilor comisiei ca suspendarea sa de catre seful statului poate fi incadrata la categoria nerespectarii legii si directorul SIE, Claudiu Saftoiu.

Interceptarile 'au intrat>> pe fir
Ulterior, in presa a aparut un articol in care era prezentata stenograma audierii lui Saftoiu la Comisia speciala. In discutia cu parlamentarii, acesta afirma ca SIE desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei, inclusiv interceptari telefonice - atributii ce revin SRI. Claudiu Saftoiu si-a dat demisia din functia de director al SIE chiar in ziua aparitiei articolului in presa.

Capete de acuzare


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.