Guvernul a decis sa suplimenteze cu 30 milioane lei (8,5 milioane de euro) fondurile alocate pentru despagubirea agricultorilor afectati de seceta din acest an, de la valoarea initiala de 500 milioane lei. Suma suplimentara va fi distribuita din buge
Guvernul a decis sa suplimenteze cu 30 milioane lei (8,5 milioane de euro) fondurile alocate pentru despagubirea agricultorilor afectati de seceta din acest an, de la valoarea initiala de 500 milioane lei. Suma suplimentara va fi distribuita din bugetul Ministerului Agriculturii. In luna iunie, Executivul a declarat stare de calamitate naturala in agricultura pentru zone din 34 judete afectate de seceta si a decis sa acorde despagubiri in suma cuprinsa intre aproximativ 600-750 lei/hectar pentru culturile asigurate si pagube care depasesc 30% din productie. Suma totala a fondurilor alocate pentru despagubiri se cifra atunci la 500 milioane lei.
Pentru culturile de rapita sunt acordate despagubiri in suma de 600 lei/hectar, pentru grau, secara si tripticale (o specie de grau) sunt platite compensatii de 750 lei/hectar, iar agricultorii ale caror culturi de orz si orzoaica au fost afectate de seceta primesc 700 de lei/hectar. Sumele reprezinta valoarea maxima pe care un fermier o poate primi, despagubirile fiind acordate gradual, in functie de cat de afectata este cultura. Agricultorii pot primi despagubiri care sa reprezinte maxim 70% din valoarea cheltuielilor efectuate pentru infiintarea si ingrijirea culturii. Despagubirile sunt acordate pentru culturile infiintate in toamna anului trecut si primavara acestui an.
Suprafetele calamitate pentru care sunt acordate despagubiri reprezinta 488.000 hectare grau, 47.000 hectare orz si orzoaica, 175.000 hectare rapita si 10.000 hectare orzoaica de primavara, insumand 720.000 hectare, in conditiile in care suprafata totala afectata a fost de 1,7 milioane de hectare. Pentru a primi platile compensatorii, fermierii trebuie sa depuna un dosar la directii agricole judetene, dupa care acestea transmit Ministerului Agriculturii situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati naturale.
Agricultorii care au incheiat contracte cu ANIF pentru irigarea terenurilor, dar nu au cerut Administratiei sa ude terenurile, sau cei care beneficiau de sisteme functionale de irigatii, dar nu au contractat servicii, nu primesc despagubiri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.