Anul care tocmai se incheie a fost unul bogat in evenimente culturale. Mare parte din acestea - concerte. Nume mari ale muzicii ne-au „calcat“ tara, iar romånii au raspuns prompt. De la trupe rock la cåntareti de guajira sau
Anul care tocmai se incheie a fost unul bogat in evenimente culturale. Mare parte din acestea - concerte. Nume mari ale muzicii ne-au „calcat“ tara, iar romånii au raspuns prompt. De la trupe rock la cåntareti de guajira sau pop, de la DJ la trupe R&B, toti au concertat cu salile sau stadioanele pline.

De departe, anul muzical 2007 este, pentru romani, cel al primului concert The Rolling Stones sau George Michael. Insa, cronologic, acestea s-au aflat la jumatatea unei perioade pline de muzica buna. In aprilie, doua nume mari ale scenei internationale au fost prezente in Bucuresti. Therapy? si Eliades Ochoa. Irlandezii de la Therapy? au zguduit tavanul clubului Fire, pe 17 aprilie, unde au venit peste 500 de fani. La Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, pe 30 aprilie, Eliades Ochoa ridica publicul in picioare. Muzicianul si-a inceput al treilea recital din Romania, dupa Cluj si Timisoara, cu celebra piesa „El cuarto de Tula“. Nu au lipsit nici consacratele „Chan Chan“, „Candela“ sau „El Carretero“. Aplaudat si ovationat, Ochoa a multumit „marii familii lat ine“ spunand ca avea nevoie de caldura cu care a fost primit.

Luna mai a continuat sa ofere experiente inedite romanilor. Pe 25 mai, la Arenele Romane, Eugene Hutz si compania au facut un show de zile mari. Gogol Bordello au fost plini de energie, cu o coregrafie bine calculata, colorati si zgomotosi (in sensul bun). Sfarsitul lunii a fost dedicat fanilor muzicii lui George Michael. Cu o productie „ce n-a mai vazut romanul“ (...pana la concertul Stones), intr-o mare de lumini si sunet, artistul si-a inceput recitalul cu piesa „Flowless“ si a continuat cu altele consacrate, printre care „Father figure“, „Spinnin' the wheels“, „Too Funky“ sau „Freedom“. In fata a aproximativ 30.000 de oameni, George a cantat impecabil, „ca pe CD“, spuneau unii, insa fara a interactiona prea mult cu publicul si a primit 1,5 milioane de euro pentru asta.
Primele doua luni de vara au fost electrizante, la propriu si la figurat. Multe trupe, multe stiluri si mii de spectatori gata sa se distreze. Chiar si copiii. Mexicanii de la RBD au venit pe 12 iunie, pe stadionul Cotroceni, si i-au tinut pe micutii romani peste program. Desi ni se inoculase ideea de „isterie“ si ne asteptam ca la acea data sa fie nebunie pe strazile Bucurestiului, evenimentul nu a confirmat „zvonul“. Aproape 8.000 de fani, care au umplut doar jumatate din stadion, s-au zbenguit pe ritmurile pieselor celor sase.

Trei festivaluri in numai doua saptamani
Sfarsitul lunii iunie a insemnat CokeLive si B'Estival. Intre cele doua, pe 23, la Arenele Romane, a mixat DJ Bob Sinclair. Insa, cei mai multi spectatori i-au avut cele doua festivaluri. CokeLive, desfasurat pe Insula Lacul Morii, in perioada 22-24 iunie, a adunat muzicieni de tot felul. De la Macy Gray la Pussycat Dolls, de la The Prodigy la The Rasmus, Incubus si The Cult, festivalul a strans circa 20.000 de oameni, in toate trei serile. Insa, de departe, B'Estivalul, care, din 2008, se va numi B'estfest, a fost cel mai populat si popular, de ce nu?! In cele trei seri, de pe 29 iunie pe 1 iulie, Faithless, Hoverphonic, Morcheeba, Reamonn, Pink, Alice Cooper sau Marylin Manson au adunat, la Romexpo, peste 50.000 de oameni. S-a cantat bine, publicul a fost civilizat, au existat si momente penibile, insa acestea au „apartinut“ lui Manson, care nu a stiut sa faca spectacol decat dandu-si jos pantalonii... Cum luna iulie a inceput in forta, trebuia sa continue la fel. Si asa s-a intamplat. Pe 7, la Arene, au mixat Deep Dish si, in aceeasi zi, a inceput si versiunea autohtona de Live Earth, la Romexpo. Trupe romanesti cu prestanta s-au alaturat ideii de salvare a planetei. Iris, Taxi sau Phoenix, urmati, in ultima seara, de Robert Plant. Legendarul muzician a interpretat intr-o maniera originala hiturile Led Zeppelin, dar si piese de pe cel mai recent album al sau, „Mighty Rearranger“. Cei peste 3.500 de oameni prezenti s-au bucurat de fiecare moment alaturi (unii pentru a doua oara) de vocea Zeppelin. Pe 12 iulie, Amfiteatrul „Mihai Eminescu“ din Bucuresti a gazduit un concert al trupei Sepultura. Promovandu-si cel mai nou album, „Dante XXI“, romanii au avut ocazia sa asculte trupa intr-o noua formula.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.