Aderarea la UE, suspendarea sefului statului, doua consultari populare, alegeri europarlamentare, aparitia unui nou partidIntr-un top al celor mai importante evenimente politice ale anului 2007 ar intra cu siguranta pe podium incercarea parlamentaril
Aderarea la UE, suspendarea sefului statului, doua consultari populare, alegeri europarlamentare, aparitia unui nou partidIntr-un top al celor mai importante evenimente politice ale anului 2007 ar intra cu siguranta pe podium incercarea parlamentarilor de destituire a sefului statului, alegerile pentru PE, dar si referendumul pentru votul uninominal. Pe final de an, aparitia PDL, prin desfiintarea a doua partide care au depasit pragul electoral, PD si PLD, a fost de asemenea o premiera in politica romaneasca.
Aderarea la UE, devenita oficiala la 1 ianuarie, ar trebui de asemenea mentionata, insa euforia aderarii a fost repede umbrita de scandalurile din plan intern. Chiar la inceputul anului, la doar cateva saptamani dupa ce am devenit europeni "cu acte", a fost declansat scanadalul biletelul, prin care seful statului il acuza pe primul-ministru de trafic de influenta. Aceste divergente, dublate de disputele din cadrul Aliantei D.A., au ocupat spatii generoase in presa internationala, iar lideri politici europeni au atras atentia ca nu suntem tocmai pe drumul cel bun. Acelasi avertisment a fost dat, la trei luni de la aderare, de Standard&Poor's, prin schimbarea ratingului de tara acordat Romaniei, de la "pozitiv" la "stabil". Revizuirea in sens negativ a fost motivata de tensiunile politice dintre institutiile statului si de lipsa de transparenta a factorului politic.
La Bucuresti, reactiile fata de toate aceste constatari au fost in tonul obisnuit, prin pasarea responsabilitatii de la unul la altul. Presedintele si primul-ministru s-au acuzat reciproc ca, prin declaratiile pe care le fac, afecteaza imaginea Romaniei.Operatiunea "suspendarea"Disputele politice dintre palate s-au acutizat in acest an, dar au fost oarecum egalate de divergentele dintre seful statului si parlamentari. Initiata de PSD in luna februarie, propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost analizata de o Comisie parlamentara de ancheta, condusa de liderul PC Dan Voiculescu. In final, au fost gasite 19 capete de acuzare impotriva lui Traian Basescu, printre care "partizanat politic, interventie brutala in activitatile Legislativului, participarea abuziva la sedintele de Guvern, ca si faptul ca a contribuit la crearea unei atmosfere de instabilitate politica si a timorat CCR". Curtea Constitutionala a avizat insa negativ propunerea de suspendare. In esenta, judecatorii CCR constata ca atat timp cat opiniile, observatiile sau cererile presedintelui nu produc efecte juridice, nu se poate spune ca seful statului incalca legea fundamentala. Supusa votului in Parlament pe 19 aprilie, cererea de suspendare a fost aprobata cu 322 voturi "pentru" si 108 "impotriva". Pentru 30 de zile, Romania a fost condusa de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, timp in care s-a desfasurat campania electorala pentru referendum. Pe 19 mai, Basescu a castigat referendumul cu 75% din voturi, la o prezenta de 44,5% din totalul populatiei cu drept de vot.Alegerile pentru PEProgramate initial pentru 13 mai, au fost amanate pe 25 noiembrie. Premierul a sustinut la momentul respectiv ca amanarea alegerilor este necesara pentru ca euroalegerile trebuie sa se desfasoare intr-un climat politic stabil, neafectat de dispute politice.
Liderii opozitiei au fost extrem de incantati de propunere, pe motiv ca prioritara este finalizarea procedurilor de suspendare a sefului statului. Asa cum era insa de asteptat, chiar daca s-a desfasurat in luna noiembrie, campania electorala a fost lipsita de dezbateri pe teme europene. Principalul subiect tratat de catre politicieni a fost legat de disputa privind votul uninominal. La euroalegeri, prezenta a fost destul de buna, de aproape 30%, comparativ cu restul statelor europene in care s-au desfasurat astfel de scrutinuri, media de participare la nivelul UE fiind de 20%.
In aceeasi zi cu alegerile pentru PE s-a desfasurat al doilea referendum din acest an, avand ca subiect alegerea senatorilor si deputatilor prin votul uninominal pur. Spre deosebire de referendumul din luna mai, cel din noiembrie a fost un esec, prezenta fiind in jur de 26%.Ministri demisi pe banda si Guvern minoritarChiar daca nu a fost tocmai o situatie inedita, scoaterea PD de la guvernare a fost un alt moment al anului 2007 ce nu trebuie trecut cu vederea. Demersul a venit doar la cateva luni dupa ce un alt partid aflat in coalitia de guvernare, PC, a ales sa treaca in opozitie. Pretextul demiterii ministrilor democrati a fost legat de decizia primului ministru de a amana alegerile pentru PE prin ordonanta de urgenta. Potrivit legii, ordonanta respectiva trebuia semnata de premier si contrasemnata de ministrii responsabili cu punerea in aplicare a actului respectiv. Cum PD s-a opus amanarii scrutinului, ministrul de Interne, Vasile Blaga, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, au refuzat sa semneze ordonanta. Astfel ca Tariceanu a gasit momentul prielnic pentru a pune capat unei Aliante care nu mai mergea de multa vreme si a demis ministrii PD. Alianta s-a rupt, iar democratii au trecut in opozitie. Ramas doar cu ministri de la PNL si UDMR, cabinetul Tariceanu II este unul minoritar, care depinde de parlamentarii opozitiei, in special de cei ai PSD, pentru a-si trece proiectele prin Parlament.Aparitia unui nou partidCu doar doua saptamani inainte de sfarsitul anului, pe scena politica apare un nou partid, Partidul Democrat Liberal, aparut in urma fuziunii prin absorbtie a PD si PLD. Liderii celor doua formatiuni sustin, insa, ca PDL este un partid nou si nu unul format prin fuziune. Practic, persoanele care au militat initial pentru ca Alianta D.A. sa se transforme intr-un partid si-au vazut acum visul implinit. Scopul declarat al acestei transformari este crearea unui mare partid de centru-dreapta care sa castige alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. Potrivit initiatorilor, noua formatiune cuprinde valori democrate, liberale si crestin-democrate. Deviza noului partid va fi "Unirea face puterea", iar insemnul electoral este un trandafir pe fond portocaliu. Potrivit intelegerii intre democrati si liberal-democrati, presedintele PDL a fost numit Emil Boc, secondat de Theodor Stolojan si Adriean Videanu. Aceasta conducere este declarata ca fiind provizorie, alegeri efective urmand sa aiba loc in 2009, dupa alegerile prezidentiale. PDL a anuntat deja ca va sustine candidatura lui Traian Basescu pentru un nou mandat la Cotroceni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.