CE BEM,CE MANCAM
Produsul analizat este un amestec de zaharuri stresante pentru pancreas, grasimi hidrogentae si aditivi alimentari. Consumatorii sensibili sunt sfatuiti sa evite produsul. Turta dulce cu zahar si 10% ciocolata Kinkartz are o lista foarte lunga de ingrediente. De pe ea citim: "fai­na de grau, zahar, sirop de glucoza-fructoza, masa de cacao, extract de mere, bomboane decorative (zahar, amidon modificat din grau - unul din­tre E 1420, 1440, 1404, sirop de glu­coza-fructoza, coloranti naturali: be­taina, curcumina - E 100, clo­rofila - E 140i), grasime vegetala hi­drogenata, substante de ingrosare: di­fosfat de sodiu E 450i, bicarbonat de sodium - E 500, carbonat de potasiu - E 501, amidon modificat din car­tofi - unul dintre E 1420, 1440, 1404, unt de cacao, sirop de zahar ca­ramelizat - E 150, condimente, colo­rant de sinteza: bio­xid de titan - E 171, grasime din unt, gelatina ali­men­tara, emulsificator: lecitina din soia - E 322, sare." Valorile nu­tri­tio­nale pentru 100 g de produs sunt proteine: 8,1 g, carbohidrati 65,7 g, gra­simi: 8,5 g, energie: 392 kcal/1656kj.   ANALIZA. Turta dulce ana­lizata este un produs de cofetarie cu profil nutritional dezechilibrat cu un exces de glucide. Profesorul Gheor­ghe Mencinicopschi ne spune ca aceste caracteristici imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata si o densitate energetica mare: 392 kcal/100 g produs. De asemenea, trebuie tinut cont ca turta dulce contine o sursa de glu­ten si surse ascunse de sodiu. Pro­du­sul contine o serie de aditivi alimentari dintre care zaharul cara­melizat este cel mai periculos, pu­tand provoca o serie de efecte ad­verse. Turta dulce contine grasimi hidrogenate care sunt foarte periculoase mai ales pentru sistemul cardiovascular.   CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie de catre persoanele sanatoase, active in contextul unei diete variate si echilibrate. Produsul nu este indicat su­pra­pon­deralilor, obezilor, persoanelor su­ferinde de dislipidemie, hipertrigliceridemie, celor cu status pro­in­flamator sistemic, celor cu afec­tiu­ni cardiovasculare, hipertensive, per­soanelor suferinde de boli neurodegenerative, dermatologice, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza.  E 450i Difosfatul de sodiu poate duce la impiedicarea asimilarii si fixarii calciului in oase, putand induce osteoporoza sau depuneri anormale de calciu-osteofite. Este utilizat de industria alimentara pentru a creste capacitatea de a retine apa, are actiune emulsifianta, reduce pierderea de suc celular la decongelarea carnurilor si a fileului de peste, are capacitate dispersanta si antiaglomeranta.   Precizari Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru.   cristina.calin@jurnalul.ro