Intre prajiturile de sarbatoare, tortul ocupa primul loc. Pana nu demult, prepararea unei astfel de delicatese era un cosmar pentru o tanara gospodina, fiind "apanajul" buca­tareselor cu experienta. Prepararea unui tort nu mai repre
Intre prajiturile de sarbatoare, tortul ocupa primul loc. Pana nu demult, prepararea unei astfel de delicatese era un cosmar pentru o tanara gospodina, fiind "apanajul" buca­tareselor cu experienta. Prepararea unui tort nu mai reprezinta astazi nici o pro­blema, deoarece se gasesc blaturi de cumparat, iar cremele au devenit mai usor de preparat. Dar fiind o prajitura festiva, trebuie sa tinem cont de cateva reguli. Daca ne hotaram sa preparam noi tortul, trebuie sa retinem ca galbenusurile se amesteca impreuna cu zaharul numai intr-o parte cel putin o jumatate de ora, pana ce cantitatea a crescut simtitor si s-a albit. Prepararea se realizeaza numai la rece. Forma de tort trebuie sa fie bine unsa cu unt si infainata. Spuma batuta din albusuri trebuie sa fie intrebuintata imediat. Migdalele, nucile si alunele sunt mai bune daca se faramiteaza la mixer decat daca se piseaza, deoarece sunt la usoare si se ridica mai bine la coptul tortului. De cate ori se va intoarce forma cu tortul in cuptor, trebuie umblat cu atentie, deoarece tortul cade si nu mai creste.   ORNARE. Indiferent de compozitia cu care s-a imbracat, tortul se netezeste bine cu un cutit lung si lat. Pe un tort de glazura alba se pot realiza flori de jur imprejur, din visine scoase din dulceata, combinate cu migdale prajite. Pe o glazura de crema de cacao sau ciocolata se pot aseza jumatati de caise din dulceata, cu codite si frunze din jeleuri verzi. Sau se pot face diverse modele din frisca pusa intr-un cornet. Pe o glazura din zahar ars se pot aseza fructe proaspete grupate cate doua de jur-imprejurul tortului, sau glasate, cu codite si frunze.   SFATURI. Un tort imbracat in serbet de zmeura sau trandafiri se orneaza in intregime cu flori albe din frisca, puse cu ajutorul unui cornet crestat. In mijlocul fiecarei flori se poate aseza cate un jeleu de diverse culori. Iar daca ati preparat un tort cu zahar pudra pe deasupra si cu nuci tocate pe margini, puteti "desena" cu serbet de cacao cifrele ceasului. Mijlocul il puteti face cu dropsuri colorate, iar limbile lui din fructe zaharisite, sau din jeleuri. Torturile pentru Sarbatori se imbraca de obicei in glazura alba si se pot decora cu o crenguta de brad, care se unge cu albus batut si se presara cu zahar pudra. Globu­letele le puteti realiza din jeleuri de diferite culori sau din jumatati de capsuni. Cu ajutorul unui cornet simplu se poate scrie cu crema de ciocolata "La multi ani!".   Glazura alba Se freaca 200 g zahar cu un albus si cateva picaturi de zea­ma de lamaie. Dupa ce ames­tecul devine ca o crema sclipitoare, se toarna peste blatul de tort si se introduce in cuptor, lasandu-se usa deschisa. Se tine pana cand se intareste glazura.  Caramel Se arde zaharul caramel des­chis si se toarna pe tort, intinznd repede cu ajutorul unui cutit. Aceasta glazura se potriveste pentru dobos tort. Tot din zahar caramel se poate face pe tort panza de paianjen, turnand fire de zahar caramelizat cu lingurita pe deasupra tortului. Trebuie lucrat repede, sa nu se intareasca.  carmen.dragan@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.