Serviciile secrete siriene au cerut Spaniei ca sirianul Monzer al-Kassar, suspectat ca ar fi traficant de arme si ai carui presupusi complici au fost arestati in Romania, in iunie, sa nu fie extradat catre Statele Unite. Dezvaluirea este facuta de c
Serviciile secrete siriene au cerut Spaniei ca sirianul Monzer al-Kassar, suspectat ca ar fi traficant de arme si ai carui presupusi complici au fost arestati in Romania, in iunie, sa nu fie extradat catre Statele Unite. Dezvaluirea este facuta de cotidianul El Mundo, citat de AFP.
Generalul Assef Schawkat, seful serviciilor de informatii ale armatei siriene, i-a scris omologului sau spaniol: "Daca aveti impresia ca vom trece cu vederea afrontul adus de brutele nord-americane fratelui nostru (Monzer al-Kasser), nu ne cunoasteti cu adevarat si nu sunteti prietenii poporului sirian", afirma El Mundo. Justitia spaniola a autorizat la 13 decembrie extradarea catre Statele Unite a lui Monzer al-Kassar. Decizia finala cu privire la extradare apartine Consiliului spaniol de Ministri, care s-ar putea pronunta vineri. Sirienii au dat de inteles ca este in joc protectia trupelor spaniole din Liban, potrivit cotidianului citat.

Americanii il acuza pe al-Kassar ca i-a furnizat arme lui Uday Hussein
Justitia americana il banuieste pe Kassar de "conspiratie in vederea furn izarii de ajutor si mijloace materiale unei organizatii teroriste, conspiratie in vederea uciderii de cetateni si oficiali americani, conspiratie pentru achizitionarea si folosirea de rachete antiaeriene, precum si de spalare de bani". Potrivit autoritatilor americane, al-Kassar avea de gand sa vanda, intre 2006 si mai 2007, gherilelor din Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC) diverse armamente, intre care sisteme de rachete sol-aer si mii de unitati de munitie. Sirianul ar fi, potrivit presei americane, unul dintre cei mai cunoscuti traficanti de arme din lume si a avut legaturi inclusiv cu fiul lui Saddam Hussein, Uday Hussein. El a furnizat arme si echipament militar diverselor factiuni din Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croatia, Somalia, Iran si Irak. Rezident in sudul Spaniei de zece ani, Monzer al-Kassar a respins aceste acuzatii si se impotriveste extradarii. El afirmase ca operatiunea care i se reproseaza reprezenta o vanzare legala de arme catre Guatemala.

Armamentul romanesc, cel mai mic pret din lume
Autoritatile americane au declansat, in ziua de 7 iunie 2007, o actiune la nivel international de retinere a unor persoane suspectate de terorism.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.