- Maine, crestinatatea praznuieste Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos
- Evenimentul epocal a schimbat fundamental istoria umanitatii si tot ceea ce s-a intamplat in lume dupa aceea a fost raportat la dumnezeiescul moment
- In pas
- Maine, crestinatatea praznuieste Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos
- Evenimentul epocal a schimbat fundamental istoria umanitatii si tot ceea ce s-a intamplat in lume dupa aceea a fost raportat la dumnezeiescul moment
- In pastoralele lor, Intaistatatorii Bisericilor crestine evoca in aceasta zi pluridimensiunea evenimentului, actualitatea lui in viata crestinilor
- Sarbatoarea Craciunului capata forme de exprimare diferite pe meridianele globului
- Daca in Germania, de pilda, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului, in Islanda marea sarbatoare este vestita de 13 Mosi Craciuni
- In Elvetia se pastreaza un obicei care include parada ridichiilor luminate, in timp ce in Italia darurile sunt aduse nu de Mos Craciun, ci de o vrajitoare urata, numita Befana
- Indiferent de traditii si obiceiuri, sarbatoarea Craciunului exprima bucuria oamenilor, asa cum insusi evanghelistul Luca spunea: „Iata va vestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; ca vi S-a nascut azi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David“
- „Gardianul“ ureaz a cu acest prilej „Craciun fericit!“tuturor cititorilor nostri

Måine, lumea crestina praznuieste cea mai iubita sarbatoare: Nasterea Måntuitorului nostru Iisus Hristos. “Iata va vestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; ca vi S-a nascut azi Måntuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David”, spune evanghelistul Luca.

Asadar, indiferent in ce colt al lumii s-ar afla, crestinii se bucura in aceasta zi, caci ea este insotita de slava Domnului, asa cum vestea Nasterii lui Hristos adusa pastorilor din Bethleem de inger a fost insotita de slava lui Dumnezeu. Ne bucuram cu totii pentru ca prin aceasta Nastere sfånta, noi muritorii primim in dar viata vesnica. Bucuria praznicului este insotita in intreaga lume de obiceiuri si traditii dintre cele mai diverse, unele dintre ele pierzåndusi astazi din semnificatia initiala, dar toate amintind, intr-o forma sau alta, de marea veste a Nasterii lui Hristos. Va prezentam in continuare cåteva dintre aceste traditii si obiceiuri de Craciun pe diferite meridiane.

Ucraina, Slovacia, Ungaria si Romania sunt tarile care se afla la poalele Carpatilor. Aici traiesc mai multe natiuni (ucraineni, rusi, maghiari, romani, slovaci, sasi etc.) si exista mai multe religii (reformata, catolica, ortodoxa, baptista, evanghelica, greco-catolica) laolalta. Multe traditii se leaga de fertilitatea pamantului. De Craciun, pe podea si sub fata de masa, se asaza seminte de grau, iar de ziua sfantului Luca, seminte de porumb. Un obicei greco-catolic este si umblatul cu steaua. In Ungaria, in multe locuri copiii umbla cu steaua de Boboteaza, la ortodocsi insa se umbla de Craciun. Trei copii mai mici umbla din casa in casa imbracati ca cei trei crai de la rasarit cu o stea si duc in casele oamenilor mesajul ingerilor. Sarbatoarea oficiala este pe 25 si 26 decembrie. Fiecare populatie isi sarbatoreste Craciunul dupa propria religie, dar respecta si Craciunul celorlalte religii. La tara, nu se lucreaza de sarbatoarea fiecarei religii, iar bucataresele invata una de la cealalta retetele mancarurilor fiecarei natiuni si religii.

Craciunul in Finlanda
In prima duminica inaintea Nasterii lui Iisus, in fata catedralelor, se ridica un pom de Craciun de 30-40 metri, impodobit cu mai toate podoabele posibile. In 24 decembrie, exact la ora 12.00, de pe balconul primariei, un reprezentant al orasului proclama „pacea de Craciun“. Aceasta inseamna ca de la momentul proclamarii pacii si pana la Boboteaza, celor care tulbura pacea li se aplica pedepse severe. Obiceiul este valabil de peste 600 de ani. Dupa-amiaza, se aprind lumanari in cimitire. Seara, in familiile cu copii, soseste cu multe cadouri Mos Craciun.
Printre mancarurile servite de Craciun se numara: sunca sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care contine o singura migdala. Persoana care mananca migdala se va casatori in anul ce urmeaza. In 25 decembrie se serveste un fel de peste care initial s-a preparat printr-un proces indelungat. A doua zi a Craciunului este ziua vizitelor.

Craciunul in Anglia
Copiii din Anglia nu isi primesc cadoul pe 24 decembrie, ci pe data de 25. Scrisorile pentru Mos Craciun, care are numele de Santa Claus, sunt puse in ajunul Craciunului in hornul semineului, pe semineu sau in geam, in sosetute speciale, in asa fel, incat sa fie umplute cu surprize a doua zi dimineata.
In 25 decembrie, familia engleza se aduna la masa festiva si consuma traditionala masa de sarbatori: curcanul cu castane, rata coapta la cuptor si binecunoscuta budinca de prune. Conform legendei, cu ocazia Craciunului din anul 1588, Elisabeta I servea rata la cuptor, cand a primit vestea ca armata engleza a invins Armada spaniola. Tot traditiei Craciunului englezesc ii apartine si pachetelul surpriza numit cracker, care este impartit la servirea budincii de Craciun.

Craciunul in SUA
Mos Craciun a aparut pentru prima data in Statele Unite in anul 1860, ideea in sine fiind adusa de danezii. Mos Craciun a inceput sa fie recunoscut in America abia in anul 1809, cand scriitorul Washington Irving
l-a portretizat intr-o carte de-a sa, prezentandu-l drept un batran vesel, cu barba alba, care fumeaza pipa si zboara intr-un car magic aducand cadouri copiilor.
In Pennsylvania, de Craciun, se construieste un mic peisaj, numit „putz”, in timp ce in acelasi stat cei de nationalitate germana primesc daruri de la un anume ”Belsnickle”. In Hawaii, se trag focuri de arma, sub cerul senin, unde Mos Craciun vine cu barca, iar cina din seara de Craciun se ia sub cerul liber. In Alaska, copiii se plimba cu o sanie imbodobita cu stele si canta colinde, fiind invitati sa manance in casele oamenilor pe care ii colinda. In Washington, se aprinde un imens brad imbodobit cu sute de beculete, ceremonia fiind facuta de insusi presedintele tarii. In Boston, colindatorii sunt faimosi pentru spectacolul pe care il fac. In New Orleans, un taur este plimbat pe strazile orasului, avand clopotei pe coarne. In California, Mos Craciun isi face aparitia pe o placa de surf. In America, masa traditionala consta in curcan la cuptor cu legume si sos, iar drept desert placinte cu fructe si budinca umpluta cu brandy. In Colorado, o stea imensa este plasata pe munte, ea putand fi vazuta de la multi kilometri, iar in Bethlehem, Pennsylvania, o stea luminoasa este aprinsa inca de la inceputul lunii decembrie. Polonezii stabiliti in Statele Unite presara fan in casa si sub fata de masa pentru a simula locul in care a fost nascut Iisus, de asemenea ei pun doua locuri in plus la masa, in cazul in care Sfanta Maria si Iisus ar veni sa cineze cu ei.

Din India pana-n Jamaica
Bananieri impodobiti, raggae, reflexie si capra picanta

India. In India, Craciunul este sarbatorit diferit in functie de zona. In general, crestinii, care locuiesc in majoritate la campie, impodobesc bananierii. Unii dintre ei impodobesc casa cu frunze de mango. In alte zone, localnicii folosesc drept decoratiuni un fel de lampadar din lut pe care il agata la geamuri si pe acoperisul caselor.
In timpul Craciunului, bisericile sunt impodobite cu lumanari pentru slujba, una dintre cele mai cunoscute locatii pentru Craciun fiind Goa. De altfel, nu doar localnicii se bucura de Craciun in diferite feluri, dar si turistii vin special in aceasta tara pentru a experimenta un Craciun exotic si diferit fata de cel european sau american.
In hotelurile de lux din India, se pot intalni brazi scumpi plini cu globuri, jucarii de plastic si beculete, de altfel cel mai frumos moment al zilei pentru plimbare este seara, cand luminitele aprind apusul. In mod ciudat, desi majoritatea populatiei din India este de religie Hindu si musulmana, Craciunul este sarbatorit cu mare fast. In aceasta tara, Craciunul este considerat o zi nationala, iar oamenii indiferent de religie se bucura de aceasta zi deosebita.
Rusia. In zilele URSS-ului, Craciunul nu prea era sarbatorit. Anul Nou (Revelionul) era ocazia cu care, pe atunci Mos Gerila, aducea cadouri copiilor. Dupa caderea comunismului, Craciunul a inceput sa fie sarbatorit in mod deschis, fie pe 25 decembrie sau, de cei mai multi dintre rusi, pe 7 ianuarie. Rusii care sarbatoresc pe 7 ianuarie se ghideaza dupa mai vechiul calendar Iulian. Rusii mananca la masa de Craciun prajituri, placinte si galusti de carne.
Spania. Cine merge in insorita Spanie de Craciun poate crede ca sarbatoarea a fost anulata. Cu toate acestea, Craciunul este praznuit, dar darurile se dau pe 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos). Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun in America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud-americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic.
Germania.In Germania, ajunul Craciunului este cea mai importanta zi de sarbatoare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.