Maine, 28 decembrie, Jurnalul National va ofera un regal cu ocazia Anului Nou: Editie Speciala cu DVD, alaturi de Jurnalul tv si Jurnalul de bucatarie! Paginile Editiei Speciale sunt menite a va amuza, bucura, incita, caci Anul Nou aceasta inseamna:
Maine, 28 decembrie, Jurnalul National va ofera un regal cu ocazia Anului Nou: Editie Speciala cu DVD, alaturi de Jurnalul tv si Jurnalul de bucatarie! Paginile Editiei Speciale sunt menite a va amuza, bucura, incita, caci Anul Nou aceasta inseamna: explozie de veselie si bucurie. Si ne dorim sa va bucurati, deoarece in sufletele multor romani staruie convingerea ca in prag de An Nou co­lindatorii alunga relele si elimina negativul. Anul Nou este intr-adevar puntea dintre ani, este acel moment in care trebuie sa ne bucuram, sa petrecem cu rudele si prietenii, dar sa nu uitam nici de multele obiceiuri si ritualuri traditionale de reinnoire a timpului. O retrospectiva a celor mai savuroase declaratii facute de politicieni si oameni din lumea fotbalului in anul 2007; Datini stravechi de Anul Nou; Plimbari in trasuri de altadata; Baluri de ieri si de azi: de la Bucuresti la Monte Carlo. Sunt numai cateva dintre temele paginilor speciale pe care vi le dedicam.   DE CITIT. Va invitam intr-o calatorie. Incepem cu cea din urma zi a anului, cand, inainte de a se innopta, incepe unul dintre cele mai solemne acte ceremoniale: Plu­gusorul. Plugul, devenit simbol al fertilitatii pamantului, nu mai este o banala unealta, ci devine un simbol al muncii, al rodniciei, al do­rintei agricultorilor de a obtine de la pamant maximum de fertilitate. Va amestecam prin alaiul mastilor, o traditie milenara, dusa mai departe de oamenii care inca o mai simt, acolo unde datinile au invins timpul. Chiar si kitschul reusind sa-si pastreze autenticitatea si functiile. Ursii tot mai joaca pe la usile satenilor si ale orasenilor. Si Capra. Apoi, va invitam prin Tara Motilor. Acolo unde bradul se impodobeste, de-a lungul anului si de-a lungul vietii, pentru a marca inceputuri si treceri. Apoi, calatoria continua cu un sfat. Si anume acela sa nu uitati ca Noul An incepe cu bucurie du­hovniceasca: biserica pomeneste in prima zi a anului pe Sfantul Ie­rarh Vasile cel Mare, dar si Taierea imprejur a Domnului Iisus.   PETRECERI. Brusc, va ur­cam in trasura altor vremuri. Cea a cuconitelor gatite in rochii luxoase, acoperite de blanuri, si a barbatilor in frac si cu joben. Din trasura veti cobori atat la un bal al Regelui Carol I, cat si la petrecerile Principatului Monaco. Veti gusta bucate alese alaturi de o Sma­randita din vremuri mai vechi decat un sam­bure uitat de cireasa, apoi va veti muta la alta masa, pentru a ciupi din tortul pregatit de un celebru bucatar francez special pentru Re­velionul 2008. Sa aveti un An Nou cu bucurie, noroc si sanatate, ca-i mai buna decat toate! La multi ani!
Sarbatori haiducesti la Poiana Brasov "In copilarie, de abia asteptam sa taiem porcul. Noi, copiii, curatam usturoiul. Taiam lemnele, subtiri-subtiri... sa iasa soriciul bun. Ne uitam cum ninge si ne bucuram de fiecare clipa si abia asteptam sa pornim pe la case cu colinda", marturiseste Viorel Nica, managerul celui mai cunoscut restaurant din Poiana Brasov, Coliba Haiducilor. Astfel, din Editia Speciala de Anul Nou veti afla ca haiducul poate fi un concept gastronomic! In ce fel se poate plia meniul unui restaurant cu specific romanesc pe ideea aceasta - la fel de roma­neas­ca - a haiduciei? "Facem man­carea cum se gatea la noi, la tara. Oaspetii sunt primiti cu foc de tabara, cu slaninuta la frigare, cu mititei, carnaciori, chiar si cu un batal la protap. Nu lipseste o tuiculita fiarta", spune tot domnul Nica. "Instrumentistii canta melodii din zona aceea de granita a Carpatilor Meridionali, dintre Ardeal si Muntenia. Si, uneori, canta «Radu mamii»... Vioara spune, fara cuvinte, povestea mamei care-si cauta feciorul, un haiduc haituit de potera..." Dupa ce intri in "coliba", ai de ales din lunga lista de bucate. La loc de cinste: preparatele din carne de porc. Apoi, cele de fazan. Dupa aceea, toate celelalte stiute de prin gospodariile de munte din Brasov si din Muscel. Si lista continua, dar mai multe veti afla acceptand inca o data invitatia la calatoria prin paginile Editiei Speciale de Anul Nou de la 28 decembrie.     Stele ale muzicii populare romanesti DVD-ul "Maestrii muzicii popu­lare" contine cantece de dra­goste, haulite, jocuri, interpretate de stele ale muzicii populare ro­ma­nesti: Grigoras Dinicu, Maria Ta­nase, Faramita Lambru, Dan Moisescu, Emil Gavris, Ileana Sa­ra­roiu, Maria Pietraru, Toni Iorda­che, Felician Farcasu, Ion Lui­can, Rodica Bujor, Alexandru Gro­zuta, Ion Dragoi, Mariana Draghi­cescu, Aurelia Fatu Radutu, Ma­ria Apostol. De la "Ciocarlia" la "Zar­zarica, zarzarea". Un DVD cu me­lodii de colectie oferit pentru a va incanta sufletele de Anul Nou sau, de ce nu, pentru a-l darui celor dragi.  Â   Aho, aho! "Aho, aho, copii si frati,/Stati putin si nu manati/Langa boi v-alaturati/Si cuvantul mi-ascultati (...)/Sa va fie casa casa/Sa va fie masa masa/Tot cu mesele intinse/Si facliile aprinse/Si la anul sa traiti/Sa va gasim infloriti/Ca merii,/Ca perii/In mijlocul verii/Ca toamna cea bogata/De toate-ndestulata"     roxana.roseti@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.