Vizita de vineri a ministrului de Externe Adrian Cioroianu la Chisinau a dezvaluit gradul real al racirii relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului. Desi informate, autoritatile comuniste de la Chisinau au refuzat sa ia contact cu oficialii rom
Vizita de vineri a ministrului de Externe Adrian Cioroianu la Chisinau a dezvaluit gradul real al racirii relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului. Desi informate, autoritatile comuniste de la Chisinau au refuzat sa ia contact cu oficialii romani. Mai mult, o serie de gesturi oficiale arata modul in care guvernarea de la Chisinau intelege sa aiba relatii cu Bucurestiul. Ostilitatea autoritatilor moldovene a fost vizibila inca de la aterizare, cand granicerii moldoveni au refuzat sa permita garzii de corp a ministrului sa poarte asupra sa arma din dotare.
Un alt gest la fel ostil a fost lipsa unei masini de politie care sa deschida drumul coloanei oficiale romanesti - astfel ca ministrul Cioroianu a fost silit sa parcurga drumul de la aeroport la noul consulat al Romaniei din Chisinau asteptand la toate blocajele din trafic. In ciuda ostilitatii fatise a autoritatilor comuniste, locuitorii din stanga Prutului au o atitudine diferita fata de Romania: cateva sute de persoane se aflau in fata sediului noului consulat asteptand sa isi depuna cererile pentru viza de intrare in Romania. Noul consulat ar putea procesa 1000 de cereri de viza pe zi si ramane de vazut daca aceasta noua capacitate - fata de 400 cereri pe zi pana acum - va putea face fata cererilor. Ungaria a preferat in locul deschiderii de noi consulate sa acorde etnicilor maghiari vize pe perioade lungi - de pana la 5 ani - cu intrari multiple sau sa permita accesul etnicilor maghiari pe baza actelor de identitate.
Ca in Razboiul Rece
Autoritatile comuniste de la Chisinau au inceput sa aplice in relatia cu Bucurestiul metodele diplomatiei sovietice: ignorarea contactelor oficiale si minciuna fatisa. La fel cum ambasadorul chinez fugea in Varsovia anilor '60 de ambasadorul american care dorea sa transmita dorinta SUA de refacere a relatiilor diplomatice, oficialii comunisti de la Chisinau au ignorat nota verbala a Ministerului roman de Externe care anunta vizita ministrului Cioroianu si solicita o intalnire cu omologul Andrei Stratan.
Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a declarat vineri ca ambasada romana a informat Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, printr-o nota verbala, despre inaugurarea consulatului Romaniei si dorinta ministrului Adrian Cioroianu ca omologul sau Andrei Stratan sa participe la acest eveniment. "Nu am primit nici un raspuns, desi ne-am dorit ca ministrul Stratan sau un alt oficial moldovean sa fie prezent la acest eveniment", a spus Filip Teodorescu.
Andrei Stratan a preferat sa emita un comunicat de presa in care afirma ca: "In pofida multiplelor declaratii ale partii romane in care se exprima disponibilitatea de a aprofunda si diversifica relatii de cooperare si parteneriat cu Republica Moldova, aceasta nu a solicitat nici o intrevedere cu autoritatile oficiale moldovenesti. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova isi rezerva dreptul de a califica gestul dat ca unul inamical si deloc in corespundere cu spiritul unei cooperari dintre doua state, care cu siguranta nu va contribui la ameliorarea situatiei actuale a relatiilor bilaterale intre Republica Moldova si Romania".
"Traiasca Romania!"
La inaugurarea noului sediu al Consulatului Romaniei la Chisinau ministrul Cioroianu a permis celor cateva sute de oameni care asteptau in fata cladirii accesul in curtea consulatului. Adrian Cioroianu a stat de vorba cu solicitantii de viza care stateau la rand in fata cladirii consulatului, ascultand doleantele acestora referitoare la necesitatea eliberarii mai rapide a vizelor, analizarea dosarelor de redobandire a cetateniei romane si receptia postului TVR pe teritoriul Republicii Moldova.
"E de datoria noastra sa nu-i mai tinem in strada, sa nu se mai simta dincolo de un gard de fier. Noul sediu este incapator, in curte se poate astepta intr-un mod civilizat si european, intr-un consulat care indeplineste toate normele Schengen", a spus ministrul Cioroianu. La incheierea dialogului cu ministrul Cioroianu din multime s-a strigat "Traiasca Romania!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.