Decorul nasterii Måntuitorului este modest. Saracacioasa este ieslea in care s-a nascut Iisus, saracani sunt parintii lui Mesia, tatal tåmplar si mama casnica, sarmani sunt pastorii instiintati de inger care vin sa i se inchine. Odata cu
Decorul nasterii Måntuitorului este modest. Saracacioasa este ieslea in care s-a nascut Iisus, saracani sunt parintii lui Mesia, tatal tåmplar si mama casnica, sarmani sunt pastorii instiintati de inger care vin sa i se inchine. Odata cu sosirea magilor, care ii aduc daruri imparatesti, raportul dintre saracie si bogatie, in scenografia nasterii Måntuitorului, se rastoarna fundamental si incepånd de aici, Craciunul tinde sa devina o sarbatoare a indestularii.
Cu cåt Crestinatatea devine mai bogata, cu atåt si Craciunul ajunge tot mai imbuibat. In societatea de consum, cea mai importanta sarbatoare din calendar este acoperita de un strat gros de måncare si bautura si sfårseste sastisita de un surplus de osånza. Omul care este masura tuturor lucrurilor isi face daruri siesi, iar cel mai maret prinos pe care si-l aduce este sa-si indestuleze påntecele, in onoarea nasterii unui prunc sarac, din parinti fara avere, despre care istoria bisericii si iconografia au retinut ca era slab ca un spectru.

Europa germanica a elaborat scenariul aniversarii Måntuitorului, printr-o alegorie ce poa te imbraca adesea forme grotesti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.