Norica Nicolai, ministrul desemnat al Justitiei, are in lucru un proiect de lege prin care persoanele care au suferit o condamnare devinitiva pentru fraude financiare sa fie nevoita sa returneze statului banii. Initiativa legislativa urmeaza sa fie
Norica Nicolai, ministrul desemnat al Justitiei, are in lucru un proiect de lege prin care persoanele care au suferit o condamnare devinitiva pentru fraude financiare sa fie nevoita sa returneze statului banii. Initiativa legislativa urmeaza sa fie supusa spre aprobarea Guvernului si sa ajunga pe masa Parlamentului, pentru a putea fi aplicata chiar pe perioada mandatului actualului Cabinet. In paralel, noul ministru desemnat al Justitiei a mai adaugat, sambata, in cadrul unei emisiuni televizate, ca procurorii ale caror dosare sint constant returnate de catre instantele de judecata, ar trebui inlaturati din magistratura, deoarece au cel putin o problema de competenta.

Ministrul desemnat al Justitiei, Norica Nicolai, crede ca procurorii ale caror dosare sunt, constant, returnate de instante au o problema de competenta si trebuie sa plece, fiind anormal sa existe atatea cazuri care fac valva la televizor, dar care se termina prin restituire din viciu de procedura.

'Sa nu asculte de telefoane>>
Vorbind despre mandatul sau la ministerul Justitiei, in cadrul unei de l Realitatea TV, Nico lai a spus ca prioritatea sa este legata de adoptarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, ea referindu-se si la introducerea unor reguli stricte cu privire la celeritatea proceselor si la sanctionarea procurorilor care dovedesc incompetenta.
„Le cer procurorilor sa lucreze profesional si sa nu asculte de telefoane. (...) Este anormal sa ai atatea cazuri pe la televizor si sa se termine prin restituiri, din viciu de procedura“, a comentat ministrul desemnat al Justitiei, adaugand ca, desi nu vrea sa lanseze acuzatii de coruptie, se intreaba, in mod legitim, daca in astfel de cazuri este vorba despre „eroare, prostie sau coruptie“.

'Un Cod de Procedura penala transparent>>
Norica Nicolai a mai spus ca tot ceea ce poate face este sa impuna reguli prin adoptarea unui Cod de Procedura Penala rezonabil, care sa-i responsabilizeze pe magistrati, si sa colaboreze cu Consiliul Superior a Magistraturii. „Eu nu pot sa fac decat sa impun o regula. Sa fac un Cod de Procedura Penala rezonabil, transparent, care sa-l constranga pe magistrat la un anumit tip de conduita. Nu mai trebuie sa fie conflicte de competenta, declinari, care fac ca multe dosare sa ajunga la prescriptie si ma intreb de ce - din eroare, din prostie sau din coruptie? Sunt aceste doua ipoteze: fie necunoasterea profesionala si atunci e grav sau coruptia. Niciun procuror nu a raspuns pentru greseli. Eu stiu ca necorespunderea profesionala trebuie sanctionata serios. Daca constant un procuror are o astfel de practica e bine sa plece din justitie pentru ca are o problema“, a mai comentat ministrul desemnat al Justitiei.

'Recuperarea prejudiciului in cazurile de frauda>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.