Directorul general Rodica Parvu (foto), directorul general adjunct Eugen Vasiliu, directorul Nicolae Laurentiu Oprea si alti membri ai conducerii Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) sunt cercetati de procurorii anticoruptie, din data de 2
Directorul general Rodica Parvu (foto), directorul general adjunct Eugen Vasiliu, directorul Nicolae Laurentiu Oprea si alti membri ai conducerii Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) sunt cercetati de procurorii anticoruptie, din data de 23 iulie 2007, in urma masluirii unei licitatii privind achizitionarea a cinci milioane de holograme, destinate combaterii contrafacerilor de CD-uri si casete audio. La sfarsitul lui 2005, licitatia a fost castigata de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" (CNIN) SA, insa conducerea ORDA a facut in asa fel incat sa o anuleze. Apoi, la data de 30 decembrie 2005 a semnat ilegal un contract pentru achizitionarea a 15 milioane de holograme, prin atribuire directa, de la o alta firma, la un pret mai mare. Impotriva conducerii ORDA exista cel putin inca o plangere penala privind infractiunile de abuz in serviciu, favorizarea infractorului, distrugere si ticluire de probe, care se afla in atentia Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 1. La ora actuala, Oficiul functioneaza fara conducere, fiind lasat de izbeliste de catre cei doi directori.
Masluirea licitatiei
Initial, de cumpararea si vanzarea hologramelor pentru CD-uri si casete audio s-a ocupat Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR). In urma unor controale financiare, cu ocazia carora s-au descoperit mari nereguli in gestiunea uniunii, aceasta activitate a fost preluata de ORDA. In noiembrie 2005, CNIN a castigat licitatia organizata de Oficiu, privind achizitionarea a cinci milioane de holograme, la pretul de aproape 200.000 RON, inclusiv TVA. Imprimeria a executat matritele, care au fost aprobate de directorul Nicolae Laurentiu Oprea (mana dreapta a directorului general Rodica Parvu si, totodata, finul ei de cununie). Dar contractul propriu-zis n-a mai fost parafat de conducerea ORDA, din cauza unor interese obscure pe care le vom demasca. Fosta furnizoare a UPFR, si anume SC EUTRON INVEST SRL, detinea pe stoc 15 milioane de holograme, cu care n-ar mai fi avut ce face daca CNIN o inlocuia in afacere. Asa ca a facut presiuni. In urma acestora, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii (sub tutela caruia functioneaza ORDA, dar in subordinea primului ministru) si Alexandru Cojocaru, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si-ar fi dat acordul ca licitatia castigata de Imprimerie sa fie masluita. Drept pentru care, conducerea ORDA a cumparat cele 15 milioane de holograme aflate pe stoc, la pretul de 708.000 RON, superior celui oferit de CNIN. Aici mai trebuie mentionat ca elementele de siguranta ale hologramelor oferite de Imprimerie erau net superioare celor cumparate de tripleta Parvu-Vasiliu-Oprea.
Cu acordul Ministerului Finantelor, care este actionarul majoritar al CNIN, cei prejudiciati au chemat ORDA in judecata, sesizand totodata organele de cercetare penala. La inceputul lui iunie 2006, Tribunalul Bucuresti a obligat Oficiul sa incheie contractul cu Imprimeria Nationala pentru livrarea celor cinci milioane de holograme. Cu titlu executoriu.
Distrugere de CD-uri pirat Rufele murdare
Rodica Parvu a fost numita director general interimar al ORDA in 1998, dupa care a fost titularizata pe post si confirmata de doua conduceri politice. an guvernarea CDR detinea un apartament la bloc si un harb de Dacie. Acum poseda doua apartamente, un BMW si un Renault Laguna.
Declaratia sa de avere de pe site-ul institutiei n-a mai fost actualizata din 2005. Avocatul Eugen Vasilu, fost senator PNL de Arges in legislatura 1996 - 2000, a ajuns director general adjunct in 2000. Cum in perioada 1986 - 1989 a activat prin Franta, exista surse care sustin ca ar fi avut tangente cu Securitatea lui Ceausescu. La numai 25 de ani, finul Oprea a fost adus in institutie de nasa Parvu, in scurt timp devenind seful Directiei registre, gestiune colectiva si relatii publice. Si, pana de curand - cand s-a plans in presa ca managementul ORDA nu este unul tocmai bun - nu i-a iesit acesteia din cuvant. In anul 2005, bugetul Oficiului (ordonator tertiar de credite) a fost de 14,9 miliarde ROL. Un an mai tarziu a devenit coordonator principal de credite, bugetul majorandu-se la circa 60 de miliarde ROL. Cu aceasta ocazie a fost suplimentat si personalul, de la 61 de angajati la 92. Mentionam ca ORDA functioneaza "ca organ de specialitate in subordinea Guvernului, fiind autoritatea unica de reglementare, evidenta prin registre nationale, supraveghere, autorizare, arbitraj si constatare tehnico-stiintifica in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe", potrivit Legii nr. 8/1996, modificata, completata si republicata. Si ca o multime de bani din buget se cheltuiesc pe deplasari in strainatate.
ORDA protejeaza piratii
Poate nu este deloc intamplator faptul ca, in septembrie 2005, Sebastian Vladescu a fost numit ministrul Finantelor. Care Vladescu era actionar semnificativ, printre altele, si la SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL, firma acuzata de piraterie software. Totodata, impreuna cu premierul Tariceanu, mai facea parte din actionariatul altei firme cu raspundere limitata.
Iata, deci, cum se leaga sfera de interese pe care conducerea ORDA a incercat si a reusit in totalitate s-o protejeze. Cel putin pana in momentul de fata, cand au trecut mai bine de trei ani de la comiterea furtului de inteligenta. O alta minciuna servita UE consta in urmatorul fapt. ORDA nu numai ca nu are vreun expert angajat pe drepturi de autor pentru programele de calculator, dar nici nu poate efectua expertize. Care ar trebui sa se efectueaze, contra cost, pe cheltuiala partilor interesate. Motivul? "Deoarece in momentul de fata nu a fost inca aprobat proiectul HG privind tarifele pentru efectuarea expertizelor de catre ORDA (acest proiect fiind in circuitul legal de avizare)", dupa cum au sustinut sub semnatura Rodica Parvu si Adrian Ghimpu. Asta la peste doi ani de la intrarea in vigoare a reglementarii. Dupa parerea noastra, un astfel de proiect nici nu exista, din urmatoarele motive: acesta trebuie avizat (daca nu si intocmit) in primul rand de Ministerul Finantelor, unde fostul actionar al ROMANIAN SOFT COMPANY, Sebastian Vladescu, a fost ministru si-apoi secretar de stat. Altminteri, coincidenta ar fi prea mare. Asadar, iata cum, dupa cativa ani de insistente, o societate comerciala din Romania nu-si poate gasi dreptatea in privinta pirateriei software la care a fost supusa, deoarece nu poate fi efectuata o expertiza de catre organul abilitat al statului, si anume ORDA. Hilar, pentru ca n-au fost fixate inca tarifele aferente. Aici mai trebuie spus ca, intre timp, piratii si-au infiltrat programele masluite in peste 30 de unitati spitalicesti din tara, de cele mai multe ori fara sa participe la licitatii, gratie sprijinului liberal venit din partea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In pofida acestei minciuni de proportii, Romania trage UE in piept ca proprietatea intelectuala la noi este megaprotejata.
Teapa la UE
Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, Romania s-a trezit cu steguletul rosu la capitolul privind protejarea proprietatii intelectuale. Ca sa scape de tinichea, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta, in 2005, imbunatatind, chipurile, cadrul legislativ. Asta in urma presiunilor facute de raportorul UE, Jonathan Scheele.
Raportorul fusese sesizat in repetate randuri ca, la noi, proprietatea intelectuala se fraudeaza in stil mare. In luna septembrie a aceluiasi an, singurul expert in domeniul drepturilor de autor pentru programele de calculator, Dan Dogaru, si-a dat demisia din ORDA. De atunci, Oficiul nu mai are un astfel de expert angajat. La data de 7 septembrie, la nici o saptamana de la asa-zisa imbunatatire a cadrului legislativ, raportorul Jonathan Scheele s-a aratat, la televizor, extrem de multumit de progresele facute de Romania. Iar steguletul a fost ridicat in martie 2006, cand Ordonanta de urgenta a devenit lege. Ce nu stie el, nici UE e ca Guvernul le-a tras o mica teapa occidentalilor cu aceasta ocazie. Ca unica autoritate in domeniul drepturilor de autor si al celor conexe, potrivit legii, ORDA poate efectua la cerere expertize contra cost, pe cheltuiala partilor interesate. Ca lucrurile nu stau deloc asa vom arata in continuare, citand din plangerea penala impotriva conducerii institutiei, respectiv:
Rodica Parvu, Eugen Vasiliu, Doru Paunescu si Adrian Ghimpu. SC OMNIS GROUP SRL a realizat mai multe aplicatii software, inregistrate la ORDA, in perioada 2001 - 2002. La data de 12.11.2004 constata ca SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL a afisat pe propriul site Internet aplicatiile denumite ARES.NET, CARE.NET, AMBULANCE si HIPOCRATE care erau copii ale sistemelor ISIS si ISIS.NET protejate sub drepturi de autor in Registrul Programelor de Calculator al ORDA. A doua zi s-a depus o plangere la Oficiu, iar din acel moment tot ce au facut angajatii acestei institutii a fost sa abuzeze de functiile detinute, sa favorizeze infractorul sa distruga si sa ticluiasca probe.
Conducerea a dezertat
Rodica Parvu, Eugen Vasiliu, Nicolae Laurentiu Oprea si altii au fost convocati recent la DNA, pentru a li se comunica acuzatiile ce li se aduc in cazul licitatiei trucate, si masura instituirii sechestrului asigurator asupra averii. Din acel moment, directorul general a inceput subit sa acuze dureri de inima, cu toate ca - ne-au declarat angajati ai institutiei - n-a avut vreodata concediu medical. La fel, Vasiliu s-a trezit suferind de hernie, din cauza instiintarii DNA, care a venit si pe faxul ORDA. Motiv pentru subordonati sa-si dea coate pe la colturi. Cum ambii au intrat in concediu medical, dezertand de la conducere, aceasta este asigurata de finul Oprea, prin delegare de competenta. In realitate, e prea mult spus ca ar conduce ceva, de vreme ce vine zilnic la serviciu maximum o ora, doua, avand si o activitate paralela, de rezerva, in cazul in care va fi zburat. In mod normal, asa cum s-a intamplat in cazul altor angajati ai ORDA, pe cand erau cercetati penal, Parvu si compania ar trebui sa fie suspendati din functii. Din nefericire, asa ceva nu s-a intamplat pana la inchiderea editiei.
Lupul paznic la oi
Pe vremea cand Ministerul Culturii era condus de Mona Musca, s-a dat in vileag ca doi angajati ai ORDA aveau o laborioasa si profitabila activitate. Acestia se ocupau din plin cu comercializarea de materiale piratate. Cei doi au intrat in vizorul Politiei, fiind anchetati, insa cazul n-a facut mare valva, deoarece a fost musamalizat. Cei doi au reusit aceasta performanta, chemand in judecata ministerul si Oficiul, pe motiv ca le-ar fi fost prejudiciata imaginea.
Lege inoperabila
Conducerea OMNIS GROUP a luat act cu stupoare ca, desi legea prevede ca ORDA poate efectua expertize contra cost, nu-si poate indeplini aceasta atributie. Din care motiv a solicitat "Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, respectiv Comitetului Permanent al Drepturilor de Autor si Drepturi Conexe sa efectueze o expertiza la cererea noastra, de catre specialisti internationali, intrucat legea romana nu poate fi aplicata in acest domeniu". Totodata, a fost sesizata Comisia Europeana sa analizeze situatia aplicabilitatii legii nationale in Romania. Intentia OMNIS este de "a promova o actiune la Curtea Europeana de Justitie, in scopul determinarii Guvernului sa-si alinieze legislatia in domeniul drepturilor de autor, existenta de peste doi ani, dar inoperabila cu buna stiinta si in mod complice".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.