Peste 12.000 de americani urmau sa fie arestati, in anii a€™50, din ordinul directorului FBI (Biroului Federal de Investigatii), care ii banuia de lipsa de loialitate fata de tara si presedintele ei.


Fostul director al Bir
Peste 12.000 de americani urmau sa fie arestati, in anii a€™50, din ordinul directorului FBI (Biroului Federal de Investigatii), care ii banuia de lipsa de loialitate fata de tara si presedintele ei.


Fostul director al Biroului Federal de Investigatii, J. Edgar Hoover, a vrut, in anii a€™50, sa suspende dreptul de habeas Corpus si sa arunce in inchisoare aproximativ 12.000 de americani, pe care ii suspecta de lipsa de loialitate, relateaza The New York Times. Hoover ii ceruse presedintelui Harry Truman sa proclame arestari in masa, invocand in sprijinul cererii sale necesitatea protejarii tarii "impotriva tradarii, a spionajului si a sabotajului", scrie, in continuare, publicatia americana.


PERICULOSI. New York Times, care citeaza documente declasificate, precizeaza ca Hoover a trimis planul sau la Casa Alba, la 12 zile dupa inceperea razboiului coreean. Nu exista insa nici o dovada care sa sugereze ca Truman sau alt presedinte ar fi aprobat planul sau vreo parte din propunerea lui Hoover, prin care FBI ar fi urmat "sa-i prinda pe toti indivizii potential periculosi" pentru securitatea nationala. Arestarile urmau sa se efectueze in conformitate cu lista de 12.000 de nume, pe care Hoover a completat-o timp de mai multi ani. "Pentru a face efective aceste arestari, proclamatia trebuie sa suspende dreptul de Habeas Corpus", se arata in propunerea lui Hoover. Habeas Corpus se refera la dreptul oricarei persoane de a contesta legalitatea detentiei sale, un principiu fundamental al dreptului american, vechi de mai multe secole.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.