La cei vechi exista obiceiul sa se redacteze tabloul genealogic al unor oameni deosebiti si a neamului din care provin pentru a li se cunoaste originea. De aceea gasim in Vechiul Testament tabloul genealogic al lui Adam, al lui Noe si al lui Sem. Sf
La cei vechi exista obiceiul sa se redacteze tabloul genealogic al unor oameni deosebiti si a neamului din care provin pentru a li se cunoaste originea. De aceea gasim in Vechiul Testament tabloul genealogic al lui Adam, al lui Noe si al lui Sem. Sfåntul Evanghelist Matei isi incepe scrierea sa cu tabloul ge-nealogic al Domnului pentru a arata ca Iisus este Mesia proorocit si asteptat.

Sfantul Evanghelist Matei isi incepe Evanghelia cu “Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Adam”, ceea ce dovedeste ca Iisus Hristos nu este un om oarecare. Numele Lui Insusi (de la evreiescul “Iesua”) inseamna “Dumnezeu este Mantuitor”, iar grecescul “Hristos” inseamna “Unsul”, adica “Mesia cel proorocit”, “Izbavitorul lumii”. Ungerea este o binecuvantare cereasca, o consfintire intr-o demnitate cu totul deosebita, aplicata regilor teocratrici, profetilor si arhiereilor.

Mesia vine din casa lui David
Iisus provine, dupa trup, din semintia lui Avraam si din familia lui David. Acest lucru are o valoare deosebita, deoarece Mesia era asteptat ca provenind din Avraam, cu care Dumnezeu a incheiat un legamant sfant, pe care l-a binecuvantat in mod deosebit atunci cand s-a asezat din porunca divina in Canaan: “Si Eu voi ridica din tine popor mare, te voi binecuvanta, voi mari numele tau si vei fi izvor de binecuvantare. Voi binecuvanta pe cei care te vor binecuvanta... Si se vor binecuvanta intru tine toate nemurile pamantului”( Facerea 12, 2-3). La fel, Mesia va proveni din familia regelui David si se va numi “Fiul lui David”, asa cum proorocise Nathan lui David: ”Iata, Domnul iti vesteste ca iti vei intari casa... Voi ridica dupa tine pe urmasul tau, care va rasari din coapsele tale. Acela va zidi casa numelui Meu si eu voi intari scaunul domniei lui in veci... Casa ta va fi neclintita, regatul tau va ramane vesnic inaintea ta si tronul tau va sta in veci”(II Regi 7, 12-17).

De la Avraam la Iosif


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.