Acum, in zilele de Sarbatoare ale iernii, se asculta mai multa muzica, urechea are nevoie de sunete care sa mangaie inima ascultatorului. Si de va doriti o inima plina, in adevaratul sens al cuvantului, incepeti cu "Colindul gutuii din geam", continu
Acum, in zilele de Sarbatoare ale iernii, se asculta mai multa muzica, urechea are nevoie de sunete care sa mangaie inima ascultatorului. Si de va doriti o inima plina, in adevaratul sens al cuvantului, incepeti cu "Colindul gutuii din geam", continuati cu "Oameni de zapada" si opriti-va indelung la "Doamne, ocroteste-i pe romani!".


Este vorba despre titlurile a trei CD-uri Cenaclul Flacara - volumele 5, 6 si 7, care pot fi gasite in magazine inca de la inceputul lunii decembrie. Jurnalul National, Fundatia Constantin, Intercont si SRR colaboreaza de trei ani la realizarea seriei de CD-uri cu bijuterii muzicale ale Cenaclului Flacara. O pepiniera de artisti cu calitati vocale deosebite, artisti care au dovedit si dovedesc ca strofa si cantul pot trai vesnic daca sunt secondate de suflet. Motul, Florian Pittis, explica de cate ori avea ocazia succesul Cenaclului prin nevoia de exprimare si de libertate a tinerilor vremii: "Era vorba de o nevoie reala a tinerilor din acea perioada de lirism, nevoie care nu mai era intalnita nici macar in programa scolara".


ARTISTI SI CÃ…NTECE. Spiritul Cenaclului Flacara rasuna din nou in Romania si rasuna bine! Numai simpla insiruire a artistilor - ale caror voci se fac auzite pe albumele sus mentionate - si a titlurilor cantecelor da un alt sens vietii. Astfel, pe CD-ul Cenaclul Flacara - vol. 5 - "Colindul gutuii din geam", pot fi ascultati: Nica Zaharia, Cristian Buica, Octavian Bud, Tatiana Stepa, Victor Socaciu, Majay Gyozo, Adriana Margalina, Andrei Paunescu, Stefan Dinu, Adrian Paunescu, Beatris Cristea, Valentin Moldovan, Tudor Gheorghe, Adriana Ausch, Stefan Hrusca, Madalina Amon, Emilian Onciu, Ana-Maria Paunescu, Corul Universitaria Cedonica. Cantecele: "Colindul gutuii din geam", "Noaptea de-a fi om", "De-a copilaria", "Mos Craciun bolnav", "Colindul mainilor truditoare", "Ding dang ding", "Colind pentru Mos Craciun", "In asteptarea lui Mos Craciun", "Presimtamant", "Iarna de metal in Bucuresti", "Ninsoarea de adio", "Apus de soare", "Colindul celui fara de tara", "O, ramai", "Gand de iarna", "O, brad frumos!", "Voiam", "Colind" (Ana catre Mos Craciun), "Sfanta noapte de Craciun", "Dona Sol". Pe CD-ul Cenaclul Flacara - vol.6 - "Oameni de zapada", interpreteaza: Victor Socaciu, Doina si Ion Aldea Teodorovici, Doru Stanculescu, Adriana Ausch, Valeriu Penisoara, Vasile Seicaru, Iris, Nicu Alifantis, Laurentiu Margineanu, Mihaela Popescu, Mihail Stan, Mircea Rusu Band, Ducu Bertzi, Fratii Chiriac, Emilian Onciu, Evandro Rosetti, Corul din Bocsig. Cantecele: "Oameni de zapada", "Reaprindeti candela", "Balada din copilarie", "Mistretul cu colti de argint", "Colindul Ceahlaului", "Trenul fara nas", "Decembrie", "Balcescu la Gurile Dunarii", "Colind de lume mare", "Monologul puiului de vulpe", "Bocet pentru maica mare", "Cand s-o-mpartit norocua€™", "Moartea caprioarei", "Doina lui Lucaci", "Cosma Racoare", "Nu uita ca esti roman".


MAI PRESUS. Se poate spune ca volumele 5 si 6 contin colinda pentru om, iar volumul 7 al Cenaclului Flacara - "Doamne, ocroteste-i pe romani!" - contine ceva mai presus de om. Vocile de pe volumul 7: Nicu Alifantis, Stefan Hrusca, Florian Pittis, Tatiana Stepa, Andrei Paunescu, Olga Bruja, Vasile Seicaru, Mirela Voiculescu, Ion Hagiu, George Nicolescu, Ana-Maria Paunescu, Cristian Buica, Victor Socaciu, Doru Gheaja, Adrian Daminescu, Mirabela Dauer, Madalina Manole, Elena Carstea. Cantecele: "Traiasca Romania", "Clopotul reintregirii", "Inscriptie pe piatra de hotar", "Juramant pentru Ardeal", "Balada pentru Basarabia", "Tara", "Basarabia", "Iancu la Tebea", "Pamant de flori", "Caciula", "Manifest pentru sanatatea pamantului", "Ca lumina ochilor", "Romania, ultimul bal", "Eu as fi de parere", "Doctor pentru tara bolnava", "Mereu cu Dumnezeu", "Asa-i romanul", "Romani pentru romani", "Doamne, ocroteste-i pe romani".


RÃ…SPUNSUL. In anii a€™80, Cenaclul Flacara a scos pe piata o mapa care continea trei discuri vinil, editate de Electrecord. Melodiile au fost inregistrate din spectacolul sustinut in Sala Studioului de Concerte al Radioteleviziunii, in iunie 1982, si cuprindeau 25 de piese. Discurile au avut un succes neasteptat si s-au epuizat in doar cateva saptamani. Dupa cum spune Victor Socaciu, "Cenaclul Flacara a fost un laborator care a produs tot timpul cantece foarte bune. Ele se confundau cu acea generatie, erau embleme ale sufletului acelei generatii, aveau ceva din drama zilelor pe care le traiam".

Si de va intrebati ce s-a intamplat cu sufletele oamenilor, prin ce coclauri s-au ratacit, aflati ca atata vreme cat ele, sufletele, vor ramane tinere, va exista si acest gen de muzica.
Sarbatori fericite!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.