Craciunul este primit cu bucurie in suflet si de politicieni. Acestia au lasat deoparte acum toate disputele si rivalitatile care i-au antrenat peste an pentru a petrece alaturi de familie aceasta importanta sarbatoare religioasa. Doamnele au lasat
Craciunul este primit cu bucurie in suflet si de politicieni. Acestia au lasat deoparte acum toate disputele si rivalitatile care i-au antrenat peste an pentru a petrece alaturi de familie aceasta importanta sarbatoare religioasa. Doamnele au lasat politica pentru sarmale iar domnii au lasat politica pentru familie.

Presedintele Traian Basescu a lasat, ieri, deoparte in fata copiilor veniti sa il colinde sobrietatea impusa de functie si a imbracat, peste costum, mantia rosie de Mos Craciun, exprimandu-si convingerea ca se va intalni cu acestia si peste doi ani si, „spre disperarea unora“, si peste sapte ani. Astfel, pentru cateva minute, sala Unirii din Palatul Cotroceni, unde Administratia Prezidentiala a organizat o receptie in cadrul careia presedintele Traian Basescu a primit mai multe grupuri de copii, dar si ansambluri, care l-au colindat, a avut doi „Mosi Craciun“: cel „autentic“, care statea cuminte la locul rezervat langa pomul de iarna, si seful statului, caruia il lipsea doar barba alba pentru a fi confundat cu primul.
Pentru deputatul si v icepresedintele PRM Lucian Bolcas, sarbatoarea Craciunului a fost si va ramane o vesnica minune. „Este o minune crestina a bucuriei care se naste in fiecare dintre noi“, spune deputatul, aratand ca nu a facut pregatiri speciale in asteptarea acestui moment, ci doar a inregistrat, cu cateva zile inainte, cateva piese muzicale „pentru sufletul“ lui.

Långa cel de-al 33-lea brad
„Craciunul il voi petrece ca in fiecare an, acasa, la Bucuresti, alaturi de sotia mea, langa bradul impodobit. Anul acesta vom face al 33-lea brad de Craciun doar eu cu sotia, pentru ca ne simtim suficient unul celuilalt. In dimineata de Craciun, mergem la biserica si ascultam coralele dedicate acestei sarbatori. Nu vor lipsi colindele si as mentiona ca am doua preferinte in materie de muzica de Craciun - imi plac piesele clasice si muzica religioasa. Am in repertoriul de Craciun cateva corale de la catedrale catolice si ortodoxe, extraordinar de frumoase. Coralele de Craciun sunt absolut emotionante. In acelasi timp, sunt un mare admirator al colindelor traditionale chiar si in interpretarea moderna a unor cantautori: Hrusca, Seicaru, Socaciu“, a mai spus deputatul.

Ma bucur cånd imi vin la poarta colindatorii
Si senatorul PC Marius Marinescu ne-a povestit ca an de an asteapta cu mare bucurie in suflet sarbatoarea Craciunului: „Este o traditie pe care o respectam cu sfintenie si un prilej de reunire a intregii familii“. Politicianul marturiseste ca, pentru el, Craciunul reprezinta si un moment de bilant si de meditatii asupra a ceea ce a facut in anul care a trecut, dar si de planificari pentru anul care vine. „Traim sarbatoarea Craciunului cu o mare bucurie, iar impodobirea bradului a devenit deja o traditie a casei. Eu si fiul meu Danut mergem in Piata Obor sa cumparam bradul, iar sotia, Florentina, este cea care il impodobeste. Asa ca sarbatoarea Nasterii Domnului ne gaseste langa brad, stransi in jurul unei mese pline cu bucate traditionale pregatire de socrii mei. Din meniul mesei de Craciun nu trebuie sa lipseasca tuica fiarta, cu sorici, caltabos, toba, sarmalele, pomana porcului sau cozonacul facut dupa retetele noastre romanesti. Ca in fiecare an, de Sarbatori ma voi bucura sa primesc colindatorii, pentru ca imi plac colindele noastre romanesti si e o mare bucurie sa vad cand vin copii la poarta cu Sorcova sau Plugusorul“, ne-a mai povestit senatorul.

Craciun antrenant långa pomul cu ghicitori
Si presedintele Comisiei juridice din Camera, Sergiu Andon, petrece Craciunul „intotdeauna in familie“. „De multi ani, acasa se face un brad mare de Craciun si-mi vin copiii, nepotii, rudele, suntem in total aproape 12 persoane. La noi, bradul de Craciun e mai special, noi ii spunem 'pomul cu ghicitori>> si e cel mai frumos moment al anului. Fiecare participant primeste un cadou, iar fiecare cadou este codificat cu un numar caruia ii corespunde o ghicitoare. Asa ca pentru a intra in posesia darului de Craciun, fiecare participant trebuie mai intai sa dezlege enigma, sa ghiceasca ceea ce s-ar putea afla in pachet. Pomii cu ghicitori sunt tematici, anul trecut tema bradului de Craciun a fost 'calul>>, acum am ales ca tema 'cumpatarea>>. Asadar si cadourile vor fi cu componente ecologice“, ne-a spus deputatul PC. Daca sotia se ocupa de impodobirea bradului, juristul Sergiu Andon este cel care face ghicitorile. El a povestit ca unele ghicitori le reia de la an la an, iar cei care ghicesc primesc ca bonus un alt cadou. „A fost cel mai antrenant moment cu tema calului, iar cadourile pe care le-au primit cei din familie au avut legatura cu tema - melodii cazacesti, zahar cubic, pungute cu ovaz, cravasa pentru cal, carti despre cai, totul pe ideea de cal. La fel si ghicitorile. De exemplu, una suna cam asa: „Ganditi-va la o zicala care sa cuprinda verbul 'a bate>>, cadoul derivat din raspuns era 'sa>>, sau o alta ghicitoare, este oare corecta expresia 'franele puterii>> si ce legatura poate fi intre expresia corecta si cadoul care face intrarea in echipa de echitatie, raspunsul era frau-fraie. Sau „exista la pod, dar si la pivnita, si totusi nu sunt nici pentru pod, nici pentru pivnita“, iar participantii trebuiau sa ghiceasca raspunsul 'scari>>. Pentru ca a stiut raspunsul corect, Andon i-a luat anul trecut nepotelului sau „o jumatate de cal viu“ pe care sa-l calareasca, adica o iapa pe care a botezat-o Pusa si pe care deputatul a cumparat-o impreuna cu cumnatul sau. Andon a mai marturisit ca, pentru prima data, anul asta a renuntat la bradul natural de Craciun „in interes ecologic“, asa ca familia se reuneste in jurul unui brad artificial, impodobit cu un singur fel de globuri. Invitatii vor fi intampinati, ca de obicei, cu tuica fiarta.

Asteapta colindatorii acasa, la Bistrita
Vicepresedintele PD-L Ioan Olteanu spune ca, spre deosebire de alti ani, problemele politice i-au acaparat acum tot timpul si nu a mai reusit sa-si faca planuri speciale in asteptarea sarbatorilor de iarna. „Am fost atat de ocupat cu proble-mele de partid, ca nici nu stiu cum a trecut timpul si am ajuns in prag de Craciun“, spune politicianul, care a precizat ca se va bucura de aceasta importanta sarbatoare crestineasca a nasterii Domnului alaturi de familie si de cativa prieteni. Deputatul petrece Craciunul acasa, la Bistrita Nasaud, si spune ca e pregatit sa intampine, ca in fiecare an, grupurile de colindatori care de generatii vin din poarta in poarta pentru a transmite mesajul acestei importante sarbatori a crestinatatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.