Timisoara

1Centrul Timisoarei este incadrat in lumina inca de la inceputul lunii decembrie. An de an, municipalitatea a atras firme care sa amenajeze Piata Victoriei, fiecare in stilul dorit. Din acest motiv, singurele investitii ale Prima
Timisoara

1Centrul Timisoarei este incadrat in lumina inca de la inceputul lunii decembrie. An de an, municipalitatea a atras firme care sa amenajeze Piata Victoriei, fiecare in stilul dorit. Din acest motiv, singurele investitii ale Primariei Timisoara au fost amenajarea unui targ de Craciun, asa cum se face in marile orase europene, precum si unele premiere, in special pentru cei mici.
In privinta iluminatului specific sarbatorilor de iarna, compania de electricitate Enel si administratia locala au inaugurat un nou sistem de iluminare realizat special pentru impozanta cladire a Operei Romane. Peste 40 de aparate pun in valoare stilul arhitectural al acestei cladiri, printr-o scenografie cromatica si de lumini. Noul sistem de iluminare arhitecturala a avut in vedere atat traditia si inovatia, pastrand intacta frumusetea cladirii si, in acelasi timp, realizand o imagine tridimensionala a detaliilor arhitectonice. "Lumina care schimba 'fata>> Operei este dedicata celor care in decembrie s-au jertfit pentru ca noi sa avem o viata mai buna", a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu. "Timp de decenii, aceasta cladire a fost 'inima>> culturala a Timisoarei si speram ca noua iluminare sa ii puna in valoare acest statut", a afirmat si Domenico Cappellieri, directorul general al Enel Distributie.
Amplasate in partea dinspre Catedrala Mitropolitana, cele 25 de casute din lemn sunt mai mereu asaltate de timisoreni care vor sa cumpere cadouri, sa serveasca un vin fiert sau sa cumpere colaci sasesti ori chiar sa manance sarmale. Fiecare dintre casute are alaturi un brad impodobit. Atractia zonei este totusi o iesle care reprezinta Nasterea Domnului, dar si cele doua oite. Acestea sunt pazite in permanenta de politisti comunitari. In premiera, municipalitatea a achizitionat si cinci reni, care vor trage sania lui Mos Craciun. Ei sunt deja la Gradina Zoologica din oras, unde se acomodeaza cu vremea si sunt invatati sa traga la o sanie... pe roti, pentru ca la Timisoara nu este zapada. "Calatoriile" cu sania lui Mos Craciun vor fi gratuite, timp de o ora in fiecare zi, incepand din seara de Ajun. Din motive de securitate a animalelor, renii nu au coarne, pentru a nu se rani. Coarnele le vor creste, insa, la loc.
Cluj-Napoca

2In acest an, Clujul este iluminat diferit de majoritatea oraselor. Compania Elba, furnizorul acestor servicii in urmatorii ani, a ales culoarea albastra, obtinuta din lumina intensa a unor leduri, drept culoare de baza in sistemul de iluminat ornamental, iar efectul final este destul de controversat.

Arad

3Mii de ghirlande luminoase si peste 100 de braduti impodobiti cu plase de lumini au fost amplasati in centrul municipiului Arad, la care se adauga zeci de mii de beculete grupate in ghirlande de tip "Cristal Party Light", sute de becuri flash, in culorile rosu, verde, albastru, galben si alb.

Hunedoara

4Pomul de Craciun din municipiul Hunedoara reprezinta principala atractie pentru localnici, care vin in fiecare seara sa se fotografieze in fata lui. Localnicii sunt de parere ca este cel mai frumos de pana acum si nu pierd ocazia sa-l imortalizeze. Impozantul brad, imbracat intr-o perdea de lumini multicolore, a fost amplasat in fata Casei de Cultura din localitate si ii atrage atat pe tineri, cat si pe varstnici. Pentru iluminatul ornamental, care a creat in municipiul de pe malurile Cernei o atmosfera feerica, reprezentantii Primariei Hunedoara au alocat peste 30.000 de lei.

Baia Mare

5Centrul Millenium din Baia Mare este iluminat, potrivit baimarenilor, de nota 8,5 pe o scara de la 1-10. Municipalitatea nu a instalat inca brad de Craciun si, din pacate , la periferie iluminatul de sarbatori este aproape inexistent.

Deva

6Municipiul Deva este, de la an la an, tot mai luminos, spre bucuria celor care locuiesc aici. Toate strazile sunt pline de ghirlande luminoase, ornate cu braduti, stelute si clopotei, iar investitiile apartin unor companii locale.

Alba Iulia

7In Alba Iulia, autoritatile au instalat ghirlande luminoase pe cele mai importante strazi din oras. De asemenea, aproape toti copacii din Parcul Unirii au fost impodobiti cu lumini care creeaza, noaptea, o atmosfera deosebita.

Bistrita

8Iluminatul stradal din Bistrita "rivalizeaza" cu cel al unei comune mai rasarite. Sunt impodobite doar principalele artere din oras si nici acelea fara talent. Nici instalatia luminoasa pentru bradul din centru nu a ajuns inca.

Targu-Mures

9Ornamentarea Targu-Muresului s-a facut si in acest an cu instalatiile de iluminat din anii anteriori, la care s-au adaugat, insa, cateva ghirlande luminoase albastre care improspateaza intregul sistem de impodobit.

Campia Turzii

10Primaria a stiut foarte bine sa puna in valoare centrul istoric prin ghirlande de lumini. Chiar daca in timpul zilei, orasul are un aspect relativ banal, noaptea, el se transforma intr-un taram de poveste.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.